Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:40 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ludus Danais Tomis. Școala de Gladiatori de la Constanța s-a deschis „Fiecare dintre noi poate deveni un mic zeu în arenă“ (galerie foto + video)

ro

01 Apr, 2017 00:00 9281 Marime text
Proiect spectaculos al Asociației România - Dacia Casa Noastră, Școala de Gladiatori de la Constanța, Ludus Danais Tomis, a fost inaugurată oficial ieri, deschizându-și porțile pentru publicul larg. Cursurile includ antrenamente specifice cu echipamente de gladiator, ore de fitness, lecții de istorie locală, filosofie, dezvoltare personală și noțiuni de nutriție, regim de alimentație gladiatori, conform surselor istorice și științifice moderne.

Pentru înscrieri la Școala de Gladiatori (strada Spiru Haret, lângă Biserica „Sf. Nectarie“, hala din curtea Parc Auto Transevren, etaj 1) nu există limită de vârstă sau sex, fiecare sesiune de curs fiind de două ore, stabilite în funcție de programul participanților. Aceștia beneficiază de sală de antrenament, echipamente de gladiatori, aparatură fitness, iar la finalul cursului vor obține diplomă de absolvire, Rudis - gladius de lemn, conform tradiției antice, materiale despre gladiatorii antici și card de participant la curs.

Ușor-ușor, intră într-un rol     

Președintele Asociației România - Dacia Casa Noastră și trainerul Școlii de Gladiatori Ludus Danais Tomis, Octavian Manu, are o experiență de peste șase ani în reconstituirea evenimentelor istorice, ateliere, excursii și tabere interactive pe plan local, național și internațional, el reușind să introducă asociația în International Federation for Reenactment and Promotion of History and Culture (IFRPHC).
 
„Pe lângă excursii, Școala Altfel, tabere și alte evenimente de profil, ne-am gândit să deschidem și o școală de gladiatori pentru publicul larg din Constanța. Nu sunt multe școli de gladiatori de acest gen în lume. Conceptul nostru e unul singular. Suntem prima și singura școală de gladiatori din România deschisă publicului. Nu venim în fața acestuia cu ceva nepregătit, facem asta de ani întregi, cu rezultate. Lucrez de mult timp cu voluntari, iar acum vrem să ducem proiectul la un alt nivel.
 
Ușor-ușor, cei care se pregătesc precum gladiatorii intră într-un rol. Pentru o secundă, par din arenă. Sunt elevi care și-au depășit condiția. Fiecare dintre noi poate deveni un mic zeu în arenă. Din punctul meu de vedere, e un lucru necesar să ai unde să te antrenezi, să ai o mentalitate corectă și să-ți cunoști istoria. E vorba de o cunoaștere pe sine din toate punctele de vedere“, a declarat Octavian Manu, care, de formație, e profesor de filosofie.

Cursanții vor lua și lecții de box 

Trainerul Școlii de Gladiatori spune că sunt deja cursanți, dar și semnale pozitive că numărul acestora va crește. „Primele ore din curs sunt gratuite, pentru că vrem ca oamenii să cunoască despre ce e vorba. Ulterior, trebuind să ne autobugetăm, vom pune un preț, care e însă relativ mic, mai mult decât rezonabil pentru ce înseamnă acest curs complex. Ne va veni și un antrenor de box, care le va preda cursanților noștri noțiuni de pugilism. Gladiatorii în antichitate făceau și lupte corp la corp, sport de contact“, arată Octavian Manu, care dă exemplul său atunci când spune că antrenamentele de gladiatori au o influență pozitivă din punct de vedere fizic și psihic.
 
„De trei luni, de când am intensificat perioada de pregătire, m-am lăsat de fumat și mănânc mult mai sănătos. Așa îți cere organismul. Față de acum un an și jumătate, am mai puțin cu 20 de kilograme. Nu mă mișc mai lent, raportat la vârstă, din contră. Mă simt mult mai bine. Făcând suficient de multă mișcare, nu mai ai acele stări negative date de stresul cotidian. Rezultatele sunt vizibile“.

Imaginea Arenei Tomis a făcut spectacol  

La antrenamentele gladiatorilor sunt așteptate și domnișoare, și doamne. De altfel, printre voluntarii-gladiatori se află deja o tânără, Anca Gușatu, din Constanța. „Îndrăgește arta gladiatorilor. A fost imaginea Arenei Tomis, prima arenă de gladiatori deschisă vreodată în România, anul trecut, în parcul Tăbăcărie, și pentru public, cu spectacole. A venit aproape în fiecare zi, cât a putut, toată vara, și a făcut spectacol, fiind printre puținele luptătoare din Europa care au purtat și echipament de murmillo. Face și partea de retiar (gladiatorul cu plasă și trident). Îți trebuie destulă voință să faci asta. E important de știut pentru doamne și domnișoare că pot veni și ele să facă, mai ales că e vorba foarte mult de fitness și de noțiuni de nutriție. Pe de altă parte, își pot dezvolta și latura războinică din ele. Noi suntem primii din România care am introdus gladiatoare în spectacole, iar acum oferim același serviciu publicului larg, într-o locație decentă în Constanța, ușor accesibilă și convenabilă din toate punctele de vedere“.

Vor fi Decebal și dacii în mijlocul Romei  

Participarea la cursurile Școlii de Gladiatori de la Constanța facilitează accesul la excursii și tabere tematice, evenimente tematice antice locale, naționale și internaționale, la acțiuni de promovare a culturii și istoriei și la acțiuni cu caracter caritabil. „Lucrez cu voluntarii mei și cu publicul larg deja la nivel de tabere naționale cu Ministerul Tineretului și Sportului. Suntem la un anumit standard și invitați la cele mai bune evenimente. Vom pleca și în Italia, la Festivalul Natale din Roma, la celebrarea Romei. Suntem Decebal și dacii în mijlocul Romei, eu, Decebal, într-o parte, Traian într-o parte și facem o luptă onorifică la cel mai mare festival din Europa, cu unul dintre cele mai titrate grupuri de profil. Anul trecut, am fost în Elveția, la Basel, la Augusta Raurica, unul dintre cele mai bune festivaluri din lumea germanică. Gladiatorii din vest sunt absolut fabuloși“, arată Octavian Manu.

O lume veche într-una nouă 

Școala de Gladiatori Ludus Danais Tomis încearcă readucerea la viață a gladiatorului tomitan Skirtos Dakesis, retiarius, reprezentarea Zeului Neptun în Arenă. „Școala noastră onorează și duce mai departe moștenirea luptătorilor din cel mai vechi oraș locuit din România, Tomis, unde a fost arenă de gladiatori. Cu deosebită onoare, anul trecut, noi am transpus la Ziua Constanței legenda lui Skirtos Dakesis“, punctează trainerul Ludus Danais Tomis.
 
„Ce face Octavian Manu, prin Asociația România - Dacia Casa Noastră, înseamnă foarte mult pentru Constanța și pentru Dobrogea. Școala de gladiatori e doar un proiect în cadrul asociației și din INOMAR Cluster. Octavian, prin asociația sa, este membru al INOMAR Cluster și împreună punem bazele unor proiecte pentru Dobrogea, pe zona turistică. Octavian va acoperi aceste jocuri, entertainment pentru publicul larg, constănțean sau nu. Școala de gladiatori e o lume veche într-una nouă, ceva original și unic, cel puțin pentru noi aici, în Constanța. Prezintă interes, pentru că înveți istorie, recreezi acte istorice, afli lucruri noi despre nutriție (dacă ești fată și ești interesată de siluetă, îți prinde bine), ai cursuri de dezvoltare personală și de filosofie. Înglobează o sumedenie de motivații în care s-ar regăsi fiecare“, a spus și Laura Stroe, reprezentant INOMAR Cluster.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Octavian Manu 01 Apr, 2017 09:23 detalii curs - https://scoaladegladiatori.wordpress.com/2017/02/17/curs-de-gladiatori/ office@danais.ro/0724033693 - unde ne puteti contacta pentru cursul de gladiatori