Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:25 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lukoil, Romgaz şi GSP încep forajul în Marea Neagră, în cadrul proiectului Trinity - 1X. Ce au anunțat reprezentanții ACROPO

ro

30 Oct, 2019 09:41 2625 Marime text
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA şi Grup Servicii Petroliere (GSP) au anunţat, vineri, demararea operaţiunilor din cadrul proiectului Trinity - 1X, în Perimetrul Trident situat în apele teritoriale ale Româ­niei din Marea Neagră.
 

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 165/2016 privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, cu modificările și completările ulterioare, în urma evaluării documentației privind proiectul de sapare a sondei de explorare Trinity 1X, perimetrul EX-30 Trident, ACROPO a transmis către Lukoil Overseas Atash. B.V. acceptul său pentru începerea operațiunilor de foraj. Este primul proiect pe care l-am evaluat pe zona offshore de deep waters, o adevarata provocare pentru specialistii ACROPO. Asteptam cu interes urmatorul proiect. Succes Operatorului! Stay SAFE!“, au scis pe facebook reprezerntanții Autorității Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore.

 
Resursa de gaze naturale este estimată la aproximativ 30 miliarde de metri cubi, iar cei doi parteneri, Lukoil şi Romgaz (care are o participaţie de 12,2% în proiect) vor opera sonda, cu ajutorul GSP şi al italienilor de la Saipem. Adrian Volintiru, director general SNGN Romgaz SA, a declarat, vineri, în cadrul unei întâlniri cu presa: "Instalaţia de foraj semisubmersibilă Scarabeo 9 va opera, de acum înainte, în Perimetrul Trident, explorat de Lukoil şi Romgaz în co-participare, cu ajutorul GSP şi, de asemenea, al companiei Saipem, care asigură partea de operare, precum şi alte servicii. Este un mare succes din punctul meu de vedere şi sperăm să preceadă alte şi alte realizări importante în ceea ce priveşte explorarea în Marea Neagră. Resursa estimată ar ajunge la pes­te 30 miliarde mc. Această estimare vine după ce am efectuarea tuturor calculelor, iar aici vorbim de seismică, de interpretarea datelor, de forare, de toate celelalte".
 
Aceasta va fi cea de-a doua sondă din Perimetrul Trident, prima fiind cea din 2014, când s-a descoperit o cantitate de gaze de aproximativ 30 miliarde mc, similară cu cea estimată pentru cel de-al doilea lead.
 
Citește mai multe pe:  
 
ÎN PROIECTUL TRINITY - 1X. Lukoil, Romgaz şi GSP încep forajul în Marea Neagră
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii