Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:56 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lux pe criză, din bani publici Vila de 10.000 de euro chirie, la cheremul lui Zgabercea

ro

27 Sep, 2010 00:59 2093 Marime text

cap_6.jpgDeşi personalul CJC a fost aproape înjumătăţit, instituţia ocupă trei sedii, dintre care unul închiriat pe bani grei. Vila din strada Petru Rareş, în care-şi are sediul şi o firmă din care a făcut parte şi fosta iubită a lui Radu Mazăre, este ocupată acum de foştii angajaţi de la Cultură şi Turism

vila_cjc_Cristian_Zgabercea_027.jpgOrganigrama Consiliului Judeţean Constanţa a fost scuturată de Ordonanţa 63/2010 şi, cu toate acestea, funcţionarii scăpaţi de restructurare se lăfăiesc în nu mai puţin de trei sedii ale instituţiei. Unul dintre ele, şi cel mai opulent de altfel, este vila pentru care CJC plăteşte o chirie lunară de până la 10.000 euro, o sumă exorbitantă pentru vremurile în care trăim.

Reamintim că vila din strada Petru Rareş nr. 4 (zona peninsulară) a fost închiriată de conducerea CJC în baza Hotărârii Consiliului Judeţean Constanţa nr. 252/2007. Prin acest act, consilierii judeţeni de la acea vreme l-au mandatat pe preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, să negocieze şi să încheie în numele şi pentru Consiliul Judeţean Constanţa contractul de închiriere în limita sumei maxime de 10.000 euro/lună. Zis şi făcut. Într-o ediţie anterioară relatam faptul că, la vremea respectivă, imobilul râvnit de CJC aparţinea firmei Ianinei Petcu - mama copilului primarului Radu Mazăre. Clădirea este şi în prezent sediul declarat al firmei Maya Office SRL, din care a făcut parte şi Florianina Doroteia Petcu, mai cunoscută sub numele de Ianina Petcu. Prezenţa acesteia în firma Maya Office este atestată şi de Monitorul Oficial nr. 321/2005, care o indică pe fosta iubită a lui Radu Mazăre ca unul dintre fondatori - în calitate de asociat şi administrator. În prezent, aceasta este unic asociat în SC Maya Turism SRL, iar Maya Office este patronată de Marius Iosif.

Acum, că am refăcut parcursul prin care semeaţa vilă din Petru Rareş a fost închiriată de CJC, reamintim raţiunea pentru care instituţia judeţeană şi-a întors buzunarele pe dos pentru a plăti o chirie lunară fabuloasă.

Nicuşor a propus închirierea vilei

Potrivit HCJC nr. 252/2007, imobilul a fost închiriat pentru crearea condiţiilor optime de muncă pentru angajaţii Direcţiei Generale de Afaceri Europene, care erau pe atunci prea înghesuiţi în sediul de pe bulevardul Tomis al CJC şi, vezi Doamne, riscau să nu poată lucra la capacitate maximă şi astfel să fie îngreunată accesarea fondurilor europene. „În cadrul actualului sediu al Consiliului Judeţean Constanţa activitatea angajaţilor este îngreunată de lipsa spaţiilor adecvate desfăşurării activităţii. Astfel, s-a ajuns la situaţia critică în care într-un singur spaţiu de birou funcţionează atât funcţionarii publici, cât şi directorul acelei direcţii. Alte situaţii implică existenţa unui număr între 6-8 funcţionari publici în cadrul aceluiaşi spaţiu. În aceste condiţii, activitatea Direcţiei Generale de Afaceri Europene şi în special a celor 53 de salariaţi din cadrul acesteia nu se poate desfăşura la capacitatea maximă avută în vedere la momentul angajării personalului, precum şi în scopul atingerii dezideratelor Consiliului Judeţean Constanţa de a accesa cât mai multe proiecte cu finanţare europeană. (...) Consider că singura soluţie viabilă în momentul de faţă poate fi identificată în găsirea unui spaţiu propice desfăşurării activităţii Direcţiei Generale de Afaceri Europene, spaţiu în care să fie mutaţi toţi cei 53 de salariaţi ai direcţiei, creându-se astfel mediul ideal pentru valorificarea potenţialului celor care lucrează aici", subliniază Nicuşor Constantinescu în expunerea de motive a hotărârii, adăugând în final că soluţia tuturor acestor „neajunsuri" este închirierea unui spaţiu.

Funcţionarii de la Proiecte, uşuiţi în „turnul" central

Dar spaţiul închiriat sub motivaţia că funcţionarii DGAE au nevoie de spaţiu pentru a da rezultate, nu mai serveşte astăzi utilităţii pentru care a fost închiriat. După restructurarea venită ca o apocalipsă asupra aparatului de specialitate al CJC, au fost raşi din organigrama instituţiei 161 de angajaţi, adică din 361, au rămas 200 de funcţionari. Cu toate acestea, cei 200 de funcţionari se lăfăiesc în trei sedii: cel din bulevardul Tomis nr. 51 (sediul central), cel din strada Petru Rareş şi cel din Blocul L4 de pe Aleea Magnoliei. Aşa cum relatam în ediţia de vineri, DGAE a fost desfiinţată, fiind comasată cu Direcţia de Informatizare, Cooperare la Marea Neagră şi Managementul Calităţii. În mai multe ediţii subliniam faptul că cele două structuri au obiecte de activitate similare şi că funcţionarii pe care îi cumulează se calcă pe picioare sau se bat de muscă. În final, aceasta a şi fost motivaţia comasării lor prin HCJC nr. 186/2010, numai că a fost nevoie de OUG nr. 63/2010 ca cei din conducerea CJC să-şi dea seama de acest lucru. Cele două structuri comasate au format Direcţia Generală de Proiecte. Cu toate că funcţionarii acestei structuri se vor ocupa de acum de accesarea banilor europeni, conducerea CJC nu a mai văzut atât de necesară continuarea activităţii în sediul de pe strada Petru Rareş. Pe scurt, funcţionarii care se ocupă de proiecte au fost uşuiţi din sediul exclusivist, de 10.000 euro chirie lunară, astfel că ei îşi desfăşoară activitatea în prezent în sediul central al CJC.

Zgabercea - „Regele" din vila de lux

În vila din Peninsulă se lăfăiesc acum doar angajaţii Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate, condusă de Cristian Zgabercea, regele festivalurilor pe bani publici. Structura condusă de Zgabercea a luat fiinţă după comasarea Direcţiei pentru Cultură, Învăţământ, Sport, Sănătate, Organizare Evenimente şi Protocol cu Direcţia Comerţ, Turism, Servicii Publice. Cu alte cuvinte, sediul din Petru Rareş, care face parte din categoria birourilor deluxe după confortul pe care îl oferă angajaţilor, este la cheremul subordonaţilor lui Zgabercea, după ce ocupanţii dinainte au fost exilaţi în „turnul" central. Precizăm că imediat după restructurarea de la CJC am încercat să aflăm dacă închirierea vilei din Petru Rareş pe bani publici îşi mai are rostul având în vedere reducerea de personal. Nu ni s-a răspuns, însă faptul că Direcţia lui Zgabercea funcţionează acolo este un răspuns.

Precizăm că am încercat să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu, pentru a încerca din nou să obţinem un punct de vedere oficial pe acest subiect, însă acesta nu a răspuns la telefon. L-am contactat telefonic şi pe Cristian Zgabercea, care ne-a spus că este în concediu în Italia, după care convorbirea s-a întrerupt brusc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • make 27 Sep, 2010 13:27 bani aruncati pe geam!....pt interese personale. Constanta, trezeste-te!
  • metaxula 27 Sep, 2010 09:45 PENTRU PENINSULA NU SANT BANI, DAR SANT BANI PT A INCHIRIA PT O MANA DE SALARIATI CARE NU FAC MAI NIMIC DITAMAI VILOIU CINE BENEFICIAZA DE BANI ???? AMANTELE C..., SI HOTII LUI MAZARE SI CONSTANTINESCU ,CAT MAI STAU LIBERI ??? CAND LE VINE RANDUL???? SUCCES DNA SI INC
  • Asa e la consiliul judetean condus de Nicusor Constantinescu 27 Sep, 2010 01:27 Scandal peste tot cu Nicusor sef la CJC. La spital a facut numai circaraie, sanatatea constanteana de cand e la Consiliul Judetean e la pamant. Presedintele asta ar rebui schimbat prin referendum cumva.