Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:29 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MADR Inspectorii ANPA nu au identificat activități de recoltare a moluștelor sau a rapănelor din bazinul portuar Midia-Năvodari

ro

16 May, 2024 20:40 688 Marime text

 
  • Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) au realizat în anul 2024, numai în portul Midia - Năvodari, 17 rapoarte pentru activitatea de control pe uscat, în care nu au fost identificate activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor din bazinul portuar, informează joi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
     
Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) au realizat în anul 2024, numai în portul Midia - Năvodari, 17 rapoarte pentru activitatea de control pe uscat, în care nu au fost identificate activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor din bazinul portuar, informează joi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), conform Agerpres.

Reacţia MADR vine în urma informaţiilor apărute in spaţiul public referitoare la recoltarea midiilor.

„În bazinul portuar Midia - Năvodari reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură desfăşoară constant activităţi de supraveghere şi control, în această locaţie fiind amplasat un birou mobil cu dotările necesare în care reprezentanţi ai Direcţiei Politici şi Inspecţii Maritime desfăşoară acţiuni de supraveghere, inspecţie şi control a activităţilor de pescuit, inclusiv monitorizare electronica prin VMSA şi ERS. Supravegherea zonelor mai sus amintite se realizează totodată pe toate digurile şi cheurile bazinelor portuare, operaţiuni finalizate cu încheierea unor rapoarte de control pe uscat. Până la această dată, inspectorii ANPA au realizat în anul 2024, numai în portul Midia - Năvodari un număr de 17 rapoarte pentru activitatea de control pe uscat, în care nu au fost identificate activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor din bazinul portuar”, se arată într-un comunicat al MADR.


La fiecare debarcare de peşte, moluşte sau orice alte produse pescăreşti, se completează un jurnal de pescuit în care sunt menţionate următoarele: agentul economic autorizat, specia, cantitatea recoltată, locul unde s-a pescuit, locul debarcării - document care se raportează în termen de 48 ore la ANPA şi care stă la baza emiterii facturii fiscale pentru produsele ce urmează a fi comercializate.

„ANPA nu îşi poate asuma responsabilitatea pentru cantităţile de moluşte achiziţionate de cumpărători din surse neautorizate fără documente de provenienţă certificate, facturi fiscale şi trasabilitate. ANPA, prin controalele efectuate, urmăreşte respectarea zonelor clasificate din Marea Neagră pentru recoltarea moluştelor bivalve vii, recoltarea legală a moluştelor putându-se realiza doar din zonele clasificate de către ANSVSA. ANPA a realizat în 2024 un număr de opt controale la centrele de expediţie, prin care s-a verificat trasabilitatea produselor pescăreşti”, se subliniază în comunicat.


În baza protocolului naţional încheiat între Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) se realizează in mod constant un schimb de informaţii privind analizele efectuate. Din datele transmise de ANSVSA, conform cărora s-au efectuat prelevări de probe din centrele de expediţie a moluştelor şi crustaceelor, a reieşit faptul că buletinele de analiză efectuate s-au încadrat în normele naţionale şi europene ale parametrilor analizaţi.

În ceea ce priveşte legislaţia pentru concesionarea luciului apei, MADR precizează că Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor şi Administraţia Naţională Apele Române au posibilitatea legală de concesionare a suprafeţelor de luciu de apa pe care să fie amplasate fermele de midii.

„Discuţiile dintre ANPA şi reprezentanţii patronatelor, împreună cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral Constanţa, se concentrează pe modificarea tarifelor şi perioada de închiriere/concesionare care să permită desfăşurarea unor proiecte de investiţii din fonduri europene. În noua lege a pescuitului aflată la promulgare sunt prevăzute activităţi de acvacultură marină. Ţinând cont de cele prezentate, ANPA informează că nu are competenţe în ceea ce priveşte anchetarea activităţilor de braconaj, dar colaborează cu autorităţile competente, punând la dispoziţia acestora toate informaţiile pe care le deţine în acest sens”, potrivit documentului.



Citește și:
A solicitat acord de mediu pentru înființarea unei păduri în comuna Deleni, județul Constanța: Gheorghe Albu, fost secretar de stat în MADR – „Suntem pioneri în creșterea fondului forestier“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii