MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina. Personalul diplomatic și consular neesențial a fost retras
MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina. Personalul diplomatic și consular neesențial a fost retras
12 Feb, 2022 17:41
ZIUA de Constanta
2000
Marime text
MAE precizează că, așa cum a informat public anterior, au fost luate toate măsurile privind repatrierea pe bază voluntară a membrilor de familie ai personalului diplomatic și consular din cadrul misiunilor diplomatice și consulare ale României din Ucraina, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce privește Ambasada României la Kiev și Consulatul General al României de la Odessa.
Totodată, MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic și consular neesențial de la misiunea diplomatică și o parte a oficiilor consulare din Ucraina.
Comunicatul oficial pus la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe
Precizări de presă privind actualizarea nivelului de alertă pentru Ucraina
În contextul ultimelor evoluții de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina.
Informații detaliate referitoare la actualizarea nivelului de nivelul de alertă se regăsesc mai jos și la linkul http://www.mae.ro/travel-alerts/24945.
MAE precizează că, așa cum a informat public anterior, au fost luate toate măsurile privind repatrierea pe bază voluntară a membrilor de familie ai personalului diplomatic și consular din cadrul misiunilor diplomatice și consulare ale României din Ucraina, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce privește Ambasada României la Kiev și Consulatul General al României de la Odessa. Totodată, MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic și consular neesențial de la misiunea diplomatică și o parte a oficiilor consulare din Ucraina.
Conform nivelului de alertă actual, al cărui text este prezentat mai jos și la linkul indicat, MAE recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina și manifestarea unei atenții deosebite.
Totodată, MAE recomandă cetățenilor români aflați pe teritoriul Ucrainei să reevalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul acestui stat. De asemenea, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă. În egală măsură, MAE sfătuiește cetățenii români, inclusiv reprezentanții mass-media, să fie vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene.
MAE, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români.
Astfel cum este menționat și în alerta de mai jos, MAE le recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să-și notifice coordonatele prezenței lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev - +380936252717, Consulatul General Cernăuți - +380635669918; Consulatul General Odessa - +380955412788; Consulatul Solotvino - +380682140918).
De asemenea, MAE menționează că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537.
1. Informaţii generale
În contextul evoluțiilor curente legate de situația de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre, Ministerul Afacerilor Externe recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina și manifestarea unei atenții deosebite. De asemenea, MAE sfătuiește cetățenii români, inclusiv reprezentanții mass-media, să fie vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene.
Totodată, MAE recomandă cetățenilor români aflați pe teritoriul Ucrainei să reevalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul acestui stat. De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români aflați pe teritoriul Ucrainei să-și notifice coordonatele prezenței lor în Ucraina la misiunea diplomatică de la Kiev sau la oficiile consulare din Ucraina, folosind inclusiv site-ul https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza.
MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă.
În situații ce ar necesita acordarea de asistență și protecție consulară cetățenilor români în Peninsula Crimeea, respectiv în zona de est a Ucrainei, în regiunile Doneţk și Lugansk, capacitatea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României este limitată.
MAE reamintește că România nu recunoaște anexarea ilegală de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, care rămân, conform dreptului internațional, părți integrante ale Ucrainei. În conformitate cu prevederile alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor și regimul juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, intrarea și ieșirea străinilor și apatrizilor în/din teritoriile temporar ocupate se poate face numai cu un permis special prin punctele de control la intrarea și ieșirea în/din acestea.
Procedura de eliberare a acestor premise este stabilită de Regulamentul de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, aprobat prin Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 367 din 4 iunie 2015. Menționăm că prezența în Peninsula Crimeea, cu încălcarea regulilor de intrare și ieșire pe/de pe acest teritoriu, stabilite de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei (Hotărârea nr. 367 din 4 iunie 2015), este sancționată administrativ și penal de legislația ucraineană.
În conformitate cu art. 204(2) al Codului Ucrainei privind infracțiunile administrative, încălcarea de către cetățenii străini a Regulamentului de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei se pedepsește cu o amendă în cuantum de la 100 până la 300 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni. Comiterea unor astfel de acțiuni de către un grup de persoane sau de o persoană, care a făcut deja obiectul unei pedepse administrative pentru infracțiune pe parcursul anului în curs, atrage aplicarea unei amenzi în cuantum de la 300 până la de 500 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni.
Nerespectarea procedurilor de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei urmărind prejudicierea intereselor statului, în conformitate cu art. 332 (1) din Codul penal al Ucrainei, se pedepsește cu restricționarea libertății pe o durată de până la 3 ani sau cu închisoarea pe aceeași durată. Aceleași acțiuni comise în mod repetat se pedepsesc cu închisoarea de la 3 ani până la 5 ani. De asemenea, acțiunile comise de un grup organizat se pedepsesc cu restricționarea libertății de la 5 ani până la 8 ani.
MAE reiterează faptul că în regiunile Doneţk, Lugansk și Peninsula Crimeea cetățenii români nu pot beneficia de protecţie consulară adecvată din partea misiunii diplomatice sau oficiilor noastre consulare. În conformitate cu decizia autorităților ucrainene, cetăţenii străini, inclusiv cei români, care se află în zona operaţiunii forțelor întrunite (fosta zonă ATO) din estul Ucrainei (care cuprinde părţi ale regiunilor Doneţk şi Lugansk) numai prin punctele de control existente, în baza documentelor de intrare-ieşire prevăzute de legislaţia ucraineană, respectiv paşaport şi viză sau permise de şedere temporară/permanentă. Cetăţenilor străini care intră în zonă prin punctele de frontieră neoperaţionale de la graniţa dintre Ucraina şi Federaţia Rusă nu li se va permite accesul pe teritoriul Ucrainei.
2. Contactarea autorităţilor române
Cetățenii români pot solicita asistenţă și protecție consulară Ambasadei României la Kiev, precum și oficiilor consulare de la Odessa, Cernăuți și Solotvino, în funcție de zona în care se află (pentru circumscripții consulare accesați https://kiev.mae.ro/node/474 ).
De asemenea, cetățenii români pot să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă prin intermediul portalului www.econsulat.ro.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon:
Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că îşi asumă această conduită pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, care pot decurge în urma unei situaţii de criză în care sunt implicaţi.
Cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie și aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.
3. Alte recomandări
Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să aibă încheiate asigurări de călătorie, medicală şi de viaţă. MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina:
· să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice;
· să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
· să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români, care se află pe teritoriul Ucrainei, asupra faptului că autorităţile ucrainene au înştiinţat cu privire la întreruperea operaţiunilor de trecere a frontierei de stat ucraineano-ruse, după cum urmează:
· pentru circulația rutieră – „Uspenka – Matveev Kurgan”, „Novoazovsk – Veselo-Voznesenka”;
· pentru circulația feroviară – „Kvashine - Uspenka”;
· pentru cursele aeriene – „Doneţk”, „Lugansk”;
· punctul de circulația feroviară „Ilovaisk”.
În consecinţă, din punct de vedere al Serviciului frontierei de stat a Ucrainei, pentru trecerea frontierei de stat, se consideră închise următoarele puncte de trecere:
· din 5 iunie 2014, pentru circulația rutieră – Dolzhanskii, Marinivka, Chervonopartizansk şi pentru circulația feroviară – Cervona Moghila;
· din 23 iunie 2014, pentru circulația rutieră – Izvarine;
· din 01 august 2014, pentru circulația rutieră – Krasna Talivka;
· din 11 august 2014, pentru circulația rutieră – Novoazovsk, Uspenka; pentru circulația rutieră – Kvashine, Ilovaisk; pentru cursele aeriene – Lugansk, Doneţk.
Recomandarea medicală a specialiștilor este, ca în cazul în care nu ați efectuat anterior vaccinul antirujeolic/ ați fost infectat cu acest virus, să vă vaccinaţi antirujeolic cu minim două săptămâni înainte de efectuarea călătoriei, urmare a creșterii incidenței cu rujeolă (pojar) din ultimii ani. De asemenea, se recomandă evitarea adunărilor și a locurilor publice unde boala se poate răspândi ușor.
Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).
Informaţiile prezentate în această secţiune au caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.
Sursa foto: pexels
Totodată, MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic și consular neesențial de la misiunea diplomatică și o parte a oficiilor consulare din Ucraina.
Comunicatul oficial pus la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe
Precizări de presă privind actualizarea nivelului de alertă pentru Ucraina
În contextul ultimelor evoluții de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina.
Informații detaliate referitoare la actualizarea nivelului de nivelul de alertă se regăsesc mai jos și la linkul http://www.mae.ro/travel-alerts/24945.
MAE precizează că, așa cum a informat public anterior, au fost luate toate măsurile privind repatrierea pe bază voluntară a membrilor de familie ai personalului diplomatic și consular din cadrul misiunilor diplomatice și consulare ale României din Ucraina, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce privește Ambasada României la Kiev și Consulatul General al României de la Odessa. Totodată, MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic și consular neesențial de la misiunea diplomatică și o parte a oficiilor consulare din Ucraina.
Conform nivelului de alertă actual, al cărui text este prezentat mai jos și la linkul indicat, MAE recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina și manifestarea unei atenții deosebite.
Totodată, MAE recomandă cetățenilor români aflați pe teritoriul Ucrainei să reevalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul acestui stat. De asemenea, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă. În egală măsură, MAE sfătuiește cetățenii români, inclusiv reprezentanții mass-media, să fie vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene.
MAE, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români.
Astfel cum este menționat și în alerta de mai jos, MAE le recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să-și notifice coordonatele prezenței lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev - +380936252717, Consulatul General Cernăuți - +380635669918; Consulatul General Odessa - +380955412788; Consulatul Solotvino - +380682140918).
De asemenea, MAE menționează că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537.
1. Informaţii generale
În contextul evoluțiilor curente legate de situația de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre, Ministerul Afacerilor Externe recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina și manifestarea unei atenții deosebite. De asemenea, MAE sfătuiește cetățenii români, inclusiv reprezentanții mass-media, să fie vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene.
Totodată, MAE recomandă cetățenilor români aflați pe teritoriul Ucrainei să reevalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul acestui stat. De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români aflați pe teritoriul Ucrainei să-și notifice coordonatele prezenței lor în Ucraina la misiunea diplomatică de la Kiev sau la oficiile consulare din Ucraina, folosind inclusiv site-ul https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza.
MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă.
În situații ce ar necesita acordarea de asistență și protecție consulară cetățenilor români în Peninsula Crimeea, respectiv în zona de est a Ucrainei, în regiunile Doneţk și Lugansk, capacitatea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României este limitată.
MAE reamintește că România nu recunoaște anexarea ilegală de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, care rămân, conform dreptului internațional, părți integrante ale Ucrainei. În conformitate cu prevederile alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor și regimul juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, intrarea și ieșirea străinilor și apatrizilor în/din teritoriile temporar ocupate se poate face numai cu un permis special prin punctele de control la intrarea și ieșirea în/din acestea.
Procedura de eliberare a acestor premise este stabilită de Regulamentul de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, aprobat prin Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 367 din 4 iunie 2015. Menționăm că prezența în Peninsula Crimeea, cu încălcarea regulilor de intrare și ieșire pe/de pe acest teritoriu, stabilite de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei (Hotărârea nr. 367 din 4 iunie 2015), este sancționată administrativ și penal de legislația ucraineană.
În conformitate cu art. 204(2) al Codului Ucrainei privind infracțiunile administrative, încălcarea de către cetățenii străini a Regulamentului de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei se pedepsește cu o amendă în cuantum de la 100 până la 300 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni. Comiterea unor astfel de acțiuni de către un grup de persoane sau de o persoană, care a făcut deja obiectul unei pedepse administrative pentru infracțiune pe parcursul anului în curs, atrage aplicarea unei amenzi în cuantum de la 300 până la de 500 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni.
Nerespectarea procedurilor de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei urmărind prejudicierea intereselor statului, în conformitate cu art. 332 (1) din Codul penal al Ucrainei, se pedepsește cu restricționarea libertății pe o durată de până la 3 ani sau cu închisoarea pe aceeași durată. Aceleași acțiuni comise în mod repetat se pedepsesc cu închisoarea de la 3 ani până la 5 ani. De asemenea, acțiunile comise de un grup organizat se pedepsesc cu restricționarea libertății de la 5 ani până la 8 ani.
MAE reiterează faptul că în regiunile Doneţk, Lugansk și Peninsula Crimeea cetățenii români nu pot beneficia de protecţie consulară adecvată din partea misiunii diplomatice sau oficiilor noastre consulare. În conformitate cu decizia autorităților ucrainene, cetăţenii străini, inclusiv cei români, care se află în zona operaţiunii forțelor întrunite (fosta zonă ATO) din estul Ucrainei (care cuprinde părţi ale regiunilor Doneţk şi Lugansk) numai prin punctele de control existente, în baza documentelor de intrare-ieşire prevăzute de legislaţia ucraineană, respectiv paşaport şi viză sau permise de şedere temporară/permanentă. Cetăţenilor străini care intră în zonă prin punctele de frontieră neoperaţionale de la graniţa dintre Ucraina şi Federaţia Rusă nu li se va permite accesul pe teritoriul Ucrainei.
2. Contactarea autorităţilor române
Cetățenii români pot solicita asistenţă și protecție consulară Ambasadei României la Kiev, precum și oficiilor consulare de la Odessa, Cernăuți și Solotvino, în funcție de zona în care se află (pentru circumscripții consulare accesați https://kiev.mae.ro/node/474 ).
De asemenea, cetățenii români pot să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă prin intermediul portalului www.econsulat.ro.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon:
Ambasadei României la Kiev | +380445009932 +380445009934 +380445009935 | Call Center București |
+380936252717 | Telefon de urgență | |
Consulatul General Cernăuți | Call Center București | |
+380635669918 | Telefon de urgență | |
Consulatul General Odessa | Call Center București | |
+380955412788 | Telefon de urgență | |
Consulatul Solotvino | Call Center București | |
+380682140918 | Telefon de urgență |
Cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie și aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.
3. Alte recomandări
Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să aibă încheiate asigurări de călătorie, medicală şi de viaţă. MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina:
· să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice;
· să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
· să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români, care se află pe teritoriul Ucrainei, asupra faptului că autorităţile ucrainene au înştiinţat cu privire la întreruperea operaţiunilor de trecere a frontierei de stat ucraineano-ruse, după cum urmează:
· pentru circulația rutieră – „Uspenka – Matveev Kurgan”, „Novoazovsk – Veselo-Voznesenka”;
· pentru circulația feroviară – „Kvashine - Uspenka”;
· pentru cursele aeriene – „Doneţk”, „Lugansk”;
· punctul de circulația feroviară „Ilovaisk”.
În consecinţă, din punct de vedere al Serviciului frontierei de stat a Ucrainei, pentru trecerea frontierei de stat, se consideră închise următoarele puncte de trecere:
· din 5 iunie 2014, pentru circulația rutieră – Dolzhanskii, Marinivka, Chervonopartizansk şi pentru circulația feroviară – Cervona Moghila;
· din 23 iunie 2014, pentru circulația rutieră – Izvarine;
· din 01 august 2014, pentru circulația rutieră – Krasna Talivka;
· din 11 august 2014, pentru circulația rutieră – Novoazovsk, Uspenka; pentru circulația rutieră – Kvashine, Ilovaisk; pentru cursele aeriene – Lugansk, Doneţk.
Recomandarea medicală a specialiștilor este, ca în cazul în care nu ați efectuat anterior vaccinul antirujeolic/ ați fost infectat cu acest virus, să vă vaccinaţi antirujeolic cu minim două săptămâni înainte de efectuarea călătoriei, urmare a creșterii incidenței cu rujeolă (pojar) din ultimii ani. De asemenea, se recomandă evitarea adunărilor și a locurilor publice unde boala se poate răspândi ușor.
Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).
Informaţiile prezentate în această secţiune au caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.
Sursa foto: pexels
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii