Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:29 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Atelier de lucru pe tema cooperării în cadrul Tratatului privind comerțul cu arme

ro

17 Jan, 2024 17:11 800 Marime text

Sursa foto: Facebook


 
  • Atelier de lucru pe tema Rolul cooperării inter-instituționale în implementarea eficientă a prevederilor Tratatului privind comerțul cu arme
  • Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Institutul Națiunilor Unite pentru Cercetare în Domeniul Dezarmării, a organizat, miercuri, 17 ianuarie 2024, la București, atelierul de lucru pe tema Rolul cooperării inter-instituționale în implementarea eficientă a prevederilor Tratatului privind comerțul cu arme, potrivit MAE.


Evenimentul se înscrie în seria de consultări inițiate de Președinția română a celei de-a zecea Conferințe a Statelor Părți (CSP10) la Tratatul privind comerțul cu arme (ATT). Atelierul de lucru a reunit reprezentanți ai Statele Părți, șeful Secretariatului ATT și experți ai organizațiilor internaționale, societății civile și organizațiilor de cercetare în domeniu. Evenimentul a urmărit conștientizarea importanței cooperării între instituțiile implicate în controlul transferurilor de arme convenționale, ca măsură de facilitare a îndeplinirii obligațiilor asumate de Statele Părți în cadrul Tratatului, conform sursei citate.


„ATT este primul instrument juridic internațional care reglementează comerțul cu arme convenționale, având ca obiective prevenirea și combaterea traficului ilegal şi a deturnării acestora şi stabilirea celor mai înalte standarde comune în domeniu. Tratatul reunește 113 State Părți și 28 de state semnatare, având una dintre cele mai rapide rate de ratificare/aderare dintre toate tratatele din domeniul dezarmării şi neproliferării”, mai precizează MAE.



Prioritățile Președinției române a CSP10 vizează stimularea implementării eficiente și eforturilor de universalizare a Tratatului prin dinamizarea dialogului între actorii implicați, pe tema experiențelor și provocărilor întâmpinate în acest proces, precum și prin acordarea de asistență statelor semnatare și celor interesate să adere la Tratat. Dezbaterea tematică propusă de Președinția română privind Rolul cooperării interinstituționale în implementarea eficientă a ATT se circumscrie acestor priorități, abordând una dintre provocările cu care se confruntă multe dintre Statele Părți și Semnatare, relatează ministerul.


România deține, în perioada august 2023-august 2024, președinția celei de-a zecea Conferințe a Statelor Părți (CSP10) a Tratatului privind comerțul cu arme (ATT), calitate pe care o va exercita prin reprezentantul permanent al României pe lângă Oficiul Națiunilor Unite de la Geneva şi Organizațiile Internaționale cu sediul în Elveția, ambasadorul Răzvan Rusu. Președinția CSP10 reflectă angajamentul puternic al României de a contribui la pacea, securitatea și stabilitatea internaționale și regionale și la reducerea suferinței umane prin promovarea obiectivelor ATT. 2024 marchează aniversarea a 10 ani de la intrarea în vigoare a Tratatului.
 
 

 Citește și
MAE lansează programul anual de burse oferite de România cetățenilor străini din statele non-UE pentru anul universitar 2024-2025
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii