Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:28 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE precizează că nu a primit notificări de la autoritățile britanice cu privire la cetățeni români arestați în urma incidentelor de la Leeds

ro

20 Jul, 2024 17:16 169 Marime text
Foto: facebook/MAE
 
  • Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) informează, sâmbătă, că până la acest moment Ambasada României la Londra şi Consulatul General de la Manchester nu au fost notificate de autorităţile britanice cu privire la cetăţeni români care să fi fost arestaţi ca urmare a incidentelor care au avut loc joi seara la Leeds.
     
Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) informează, sâmbătă, că până la acest moment Ambasada României la Londra şi Consulatul General de la Manchester nu au fost notificate de autorităţile britanice cu privire la cetăţeni români care să fi fost arestaţi ca urmare a incidentelor care au avut loc joi seara la Leeds, conform Agerpres.

„Până la acest moment, Ambasada României la Londra şi Consulatul General al României la Manchester nu au fost notificate cu privire la cetăţeni români care să fi fost arestaţi ca urmare a incidentului din seara zilei de 18 iulie 2024, însă reprezentanţii oficiului consular de la Manchester au făcut demersuri pentru a solicita informaţii suplimentare şi, de îndată ce vor fi clarificate detaliile cu autorităţile locale de poliţie, acestea vor fi aduse la cunoştinţa publicului”, se menţionează într-o precizare a MAE.


Totodată, MAE menţionează că, până la acest moment, la nivelul oficiului consular nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea familiilor unor cetăţeni români care să fi fost supuşi unei astfel de măsuri.

MAE aminteşte că, în cursul zilei de 19 iulie 2024, consulul general al României la Manchester a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale din Leeds implicate în gestionarea situaţiei care a avut la bază acţiunea de preluare a minorilor în grija serviciilor sociale locale. De asemenea, consulul general al României la Manchester „a purtat discuţii intense şi constructive” atât cu reprezentanţii comunităţii româneşti, cât şi cu reprezentanţii cultelor religioase din localitate.

Consulatul General al României la Manchester va continua şi în perioada următoare dialogul cu familia cetăţenilor români implicaţi în acest caz, precum şi cu autorităţile britanice locale, până la identificarea celor mai bune soluţii legale pentru soluţionarea situaţiei, menţionează sursa citată.

MAE aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Manchester: 0044 161 236 0478, 0044 161 236 9687, 0044 161 237 1546, 0044 161 237 5513, 0044 161 236 8995, 0044 161 923 4947, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al consulatului: 0044 (0) 75 35 604 342.

Ministerul Afacerilor Externe mai reaminteşte că în acest caz este în derulare o anchetă a autorităţilor locale de poliţie.

Mai mulţi români au fost implicaţi, joi seară, la Leeds, în incidente violente, care par să fi fost declanşate de tentativa de preluare a unor copii în îngrijirea statului.

MAE român a informat anterior, vineri, că în contextul discuţiilor cu reprezentanţii serviciilor sociale britanice din cadrul Consiliului local Leeds care gestionează cazul cetăţenilor români minori, precum şi cu familia de cetăţeni români, reprezentanţii Consulatului General din Manchester i-au asigurat de sprijinul autorităţilor române în identificarea unei soluţii stabile, de durată, în interesul superior al minorilor, cu respectarea deciziilor adoptate de autorităţile britanice responsabile de caz.

Reprezentanţii misiunii române au subliniat importanţa deschiderii şi a cooperării familiei minorilor cu autorităţile competente pentru identificarea tuturor instrumentelor menite să faciliteze o soluţie în interesul superior al minorilor, se menţiona în informarea transmisă vineri de MAE.

Ministerul român a subliniat şi că, potrivit competenţelor, în ansamblul acţiunilor de protecţie şi asistenţă consulară efectuate pentru cetăţenii români, MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României, iar în unele situaţii cu sprijinul ataşaţilor pentru probleme sociale şi de muncă, acordă o atenţie deosebită minorilor români care s-ar putea regăsi în situaţii dificile, în străinătate.

De asemenea, este menţinut dialogul cu părinţii minorilor, cu autorităţile locale competente, precum şi cu instituţiile române cu atribuţii în materie de protecţie a drepturilor minorilor.

MAE a mai evidenţiat că în toate demersurile efectuate în cazul cetăţenilor români minori aflaţi în situaţii deosebite primează exclusiv principiul fundamental privind respectarea interesului superior al copilului, în deplină concordanţă cu principiile înscrise în Convenţia privind Drepturile Copilului, cu respectarea reglementărilor din statul de cetăţenie sau reşedinţă permanentă sau domiciliu al minorului, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Atenţie dacă aveți programată călătorie cu avionul! Sunt perturbări ale orarului de zbor la nivel global 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii