Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:22 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE salută aniversarea a 69 de ani de la admiterea României în Organizația Națiunilor Unite

ro

15 Dec, 2024 08:18 340 Marime text
MAE. Foto: Facebook/MAEMinisterul Afacerilor Externe salută împlinirea, la 14 decembrie 2024, a 69 de ani de la admiterea României în Organizația Națiunilor Unite.

După ce a devenit membru al Națiunilor Unite, România a contribuit nemijlocit la consolidarea multilateralismului, sprijinind consecvent activitatea ONU și diplomația multilaterală. Aceste coordonate majore au ghidat implicarea activă și permanentă a țării noastre în cele trei domenii fundamentale de activitate ale organizației globale: pacea și securitatea internațională, dezvoltarea și drepturile omului. Totodată, în calitate de țară donatoare de asistență pentru dezvoltare, începând cu anul 2007, România și-a consolidat suplimentar profilul în cadrul Națiunilor Unite, prin parteneriatele dezvoltate cu un număr substanțial de agenții și instituții relevante.

Potrivit MAE, printre liniile majore ale activității României la ONU, în perioada următoare, se vor regăsi susținerea pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, pentru implementarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice și pentru transpunerea în practică a măsurilor adoptate în septembrie 2024, în cadrul Pactului pentru Viitor, oportunitate de consolidare a multilateralismului și a guvernanței globale. Un obiectiv permanent pentru România la ONU îl va constitui, și în viitor, promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a valorilor democratice și a statului de drept. Va continua să constituie o prioritate pentru țara noastră sprijinirea țărilor partenere vulnerabile, pentru a răspunde provocărilor actuale și pentru a dezvolta economii durabile și societăți reziliente, echitabile și incluzive.

Informații suplimentare:

Adunarea Generală a ONU a decis, la 14 decembrie 1955, prin rezoluția A/RES/995 (X), admiterea României în ONU, alături de alte 15 state.

Contribuția României la activitățile organelor principale ale ONU a inclus, ca repere generale, asigurarea președinției celei de-a 22-a sesiuni a Adunării Generale, exercitarea a patru mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate, a trei mandate de membru în Consiliul Drepturilor Omului, ca și prezența periodică, în calitate de membru ales, în alte organe ONU, cum ar fi, îndeosebi, Consiliul Economic și Social (ECOSOC). De asemenea, în prezent, România deține în premieră un mandat de judecător la Curtea Internațională de Justiție, organ principal al ONU.

Prezența formală a ONU în România datează din anul 1970, când a fost deschis la București Centrul de Informare ONU (UNIC). Ulterior, aceasta s-a diversificat și s-a adaptat constant priorităților autorităților române în domeniile de acțiune la nivel onusian. În prezent, „Casa ONU” la București găzduiește o serie de reprezentanțe în România ale agențiilor specializate, programelor și fondurilor de dezvoltare din sistemul ONU.

Citește și: 


MAE confirmă cetățenia română a unei persoane reținute în Abhazia (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii