Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:12 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE salută celebrarea Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului

ro

10 Dec, 2024 13:54 379 Marime text
  • Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este menită să contribuie la conștientizarea faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului trebuie să fie protejate la toate nivelurile de un sistem de drept, dar și de către toţi participanţii la viaţa publică.
  • Ziua de 10 decembrie are o semnificaţie cu atât mai profundă cu cât și anul acesta suntem martorii unor atacuri deosebit de grave la adresa drepturilor omului, la scară largă, de la războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei


Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 10 decembrie, a Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului. Această zi reprezintă o ocazie de a aminti că drepturile omului sunt universale, indivizibile și inalienabile. Promovarea și apărarea lor reprezintă un imperativ pentru menținerea demnității umane. În același timp, respectul autentic pentru drepturile omului și respectarea acestora sunt indispensabile pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă.

Ziua de 10 decembrie are o semnificaţie cu atât mai profundă cu cât și anul acesta suntem martorii unor atacuri deosebit de grave la adresa drepturilor omului, la scară largă, de la războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus și continuă să ducă la suferințe umane de neconceput, până la încălcările grave ale drepturilor omului în diferite zone ale globului, transmite un comunicat pus la dispoziție de MAE. 


Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului trebuie să fie protejate la toate nivelurile de un sistem de drept

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este menită să contribuie la conștientizarea faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului trebuie să fie protejate la toate nivelurile de un sistem de drept, dar și de către toţi participanţii la viaţa publică.

Ansamblul de acțiuni de politică externă ale României a dovedit, de-a lungul timpului, atașamentul profund al ţării noastre la valorile democrației, statului de drept și drepturilor omului, fiind inseparabil de apartenența României la spațiul de libertăți și drepturi euro-atlantic.

Aceste valori garantează pacea, securitatea și prosperitatea tuturor cetățenilor români, oriunde s-ar afla.




Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului a avut loc pe 4 decembrie 1950

În calitate de membru în Consiliul Drepturilor Omului pentru perioada 2023-2025, România îşi confirmă angajamentul de a contribui la răspunsul global la aceste provocări prin promovarea coordonării în toate forurile multilaterale relevante, inclusiv în cadrul ONU, Consiliul Europei, OSCE și alte organizații regionale.

Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat, la 10 Decembrie 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, urmată și de alte documente: Convenţia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Pactul Internaţional privind Drepturile Civile și Politice (1966), Convenţia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenţia Împotriva Torturii (1984), Convenţia împotriva Apartheid-ului (1985), Convenţia Drepturilor Copilului (1989) şi altele. Disponibilă în peste 500 de limbi, Declarația pentru Drepturile Omului este, în prezent, cel mai tradus document din lume.

Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului a avut loc pe 4 decembrie 1950, când Adunarea Generala a ONU a adoptat o rezoluție prin care invită toate statele membre, precum și orice alte organizații interesate să sărbătorească ziua așa cum consideră potrivit.



Citește și:

Consiliul Superior al Magistraturii, mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii