Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:21 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ÎPS Teodosie - cele mai controversate declarații! De la bărbații „ciuntiți“, la crucea ce trebuie purtată de femeile căsătorite (VIDEO)

ro

27 Jun, 2024 09:13 934 Marime text
În ultimii ani, mai multe declarații făcute de ÎPS Teodosie, în special în cadrul emisiunii de la Radio Dobrogea au fost punctul de plecare pentru adevărate dezbateri. 

Cei mai mulți au considerat ofensatoare aceste remarci, în unele cazuri fiind sesizate și instituțiile statului pentru a fi făcută dreptate. 

Astfel, în 2021 IPS Teodosie a fost întrebat într-o emisiune difuzată de Radio Dobrogea dacă „este păcat“ să mergem la mare.

Răspunsul lui IPS Teodosie a venit imediat. Acesta a precizat că doar care cei care se duc acolo pentru sănătate, nu comit un păcat. În opinia sa, toți cei aflați la mare trebuie să-și țină mintea în frâu, să privească numai acolo unde se cuvine.

”Dacă te duci la mare să nu rămâi în zona cuviinței, sigur că e păcat - că am auzit, n-am văzut, nici nu vreau să văd - că sunt oameni care merg la mare și se duc total dezbăcați cu tot cu copii. Aici mi se pare o rușine de neacceptat. Dacă mergi cu bună cuviință, pentru sănătate, cum să fie păcat? Nu e păcat.

E pentru tratament. Dar, sigur, trebuie să meargă omul cu bună cuviință: să-și țină mintea în frâu, să privească numai acolo unde se cuvine, să meargă în familie.

Să nu se meargă să privească ce nu trebuie și unde nu trebuie. Și atunci nu e păcat dacă mergi pentru sănătate, să păstrezi buna cuviință, să nu deviezi cu nimic de la moralitate. Este foarte sănătos și bine să mergi la mare.” - a transmis Arhiepiscopul Tomisului.


În februarie 2022, în contextul războiului din Ucraina, ÎPS Teodosie, a avut o nouă ieșire controversată și îl lăuda pe Vladimir Putin, președintele rus.

Arhiepiscopul Tomisului a declarat la Radio Dobrogea că Putin ”nu-i negru cum îl prezintă lumea”.

”Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori. Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători. Sigur că au păcatele lor. Ei nu răspund pentru păcatele înaintaşilor care au adus comunismul. Dar nu l-au adus ei. Cei care au adus comunismul, cei din vest, ei au plantat comunismul. Că Marx şi Engels nu sunt din Rusia. Sunt de altă origine”, a declarat ÎPS Teodosie la Radio Dobrogea.

Patriarhia Română a precizat ulterior că declarațiile Arhiepiscopului Tomisului nu reprezintă poziția Bisericii Ortodoxe Române, iar ÎPS Teodosie ”obișnuiește să se pronunțe sui generis inclusiv pe unele teme extrabisericești”.

În ianuarie 2024, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a afirmat în cadrul emisiunii de la Radio Dobrogea că gestul unui preot care împărtățește pe toată lumea, inclusiv pe fumători este „o iresponsabilitate“. Mai mult, înaltul ierarh a susținut că relația de concubinaj este un păcat mare.

Moderatorul emisiunii i-a citit Arhiepiscopului întrebarea primită de la un enoriaș care vroia să știe ce trebuie să facă un credincios atunci când un duhovnic împărtăşeşte „pe toată lumea, pe cine fumează, pe cine trăieşte în concubinaj, zicând că el nu opreşte pe nimeni de la potir pentru că nu este el vrednic să facă asta”.

ÎPS Teodosie a supliniat că această faptă „este o iresponsabilitate“.

„Feriţi-vă de aşa ceva! Mă mir, nu ştiu de unde este, sper că nu e de la mine, că l-aş opri de la slujbă”, a răspuns ÎPS Teodosie.


De asemenea Înaltul Ierarh a  fost întrebat şi dacă, în contextul social modern trebuie privită cu îngăduinţă relaţia de concubinaj, pentru că mulți tineri nu au răbdare până la căsătorie.

„Dar cum să o privim cu îngăduinţă? Este un păcat mare!”. Trebuie să promovată răbdarea. Nu trebuie să detestăm sau să desconsiderăm curăţenia și fidelitatea”.

De asemenea, IPS Teodosie afirmă că bărbatul care se căsătoreşte cu o femeie divorţată comite adulter.

Ascultătorul care a pus întrebarea a precizat că preotul la care se referă şi-a motivat această decizie prin faptul că împărtăşania este pentru păcătoşi şi astfel îi poate schimba.

„Doamne-fereşte! Sper să nu fie de la noi. Nu am auzit aşa ceva, dar e bine să atenţionăm, să vedem cui aparţine pentru că este o practică neortodoxă aceasta. E ceva ca la protestanţi unde împărtăşania este simbol şi nu realitate”, a afirmat Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.


El a mai fost întrebat de către un alt ascultător dacă este un păcat să te cununi doar în biserică şi să nu faci cununia civilă.

„Nu este păcat, dar este o lege. Trebuie să respectăm legea. Dacă s-ar abroga această lege, ar fi totul în regulă. În istoria bisericii noastre, până când nu au ieşit legile acestea mai apropiate de noi era ca şi în Grecia, putea să dea certificat de cununie şi preotul care a cununat şi ar fi totul în regulă. Să ne gândim poate se face vreun referendum, ca pentru familie. Este o lege care ne cere această prevedere să fie împlinită”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a mai fost întrebat dacă este un păcat pentru un necăsătorit să se căsătorească cu o femeie care este divorţată.

„Dacă este divorţată, tot preotul trebuie să lămurească. A vrut ea să divorţeze? Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter, cum spune Mântuitorul”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

În februarie 2024, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a fost întrebat în cadrul podcastului de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” de la Radio Dobrogea de ce poartă preoții barbă.

Înaltul ierargh a menționat cu această ocazie că rice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe.

„Aşa este firesc. Barba este lăsată pentru bărbaţi. Sunt şi excepţii, oameni spâni cărora nu le creşte barba şi sunt trişti unii dintre ei care ar vrea să aibă. Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Orice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe. Ei trebuie să aibă chipul lui Hristos, care a purtat barbă. Au purtat şi apostolii şi toţi părinţii Bisericii noastre. Barba este un element natural, care ţine de bărbăţie şi cu atât mai mult slujitorii trebuie să poarte această podoabă lăsată de Dumnezeu”, a menționat Arhiepiscopul Tomisului.

În iunie 2024 ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns în cadrul emisiunii de la Radio Dobrogea unei femei care susținea că este abuzată psihologic de soțul ei. Aceasta i-a cerut înaltului prelat să o ajute cu o soluție în acest caz. 

”După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, au fost întrebările femeii către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, la Radio Dobrogea. 

În replică, ÎPS Teodosie i-a răspuns acesteia că trebuie să „își ducă crucea“ deoarece a primit taina cununiei. 

„Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, a precizat Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. 


De asemenea, în cadrul emisiunii Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, le sfătuieşte pe femeile care nu simt nevoia să aibă „relaţii” cu soţii lor să „facă şi după voia soţului”, ca să nu „destrame” căsnicia. Argumentul adus de înaltul prelat este acela că s-au căsătorit, iar „căsătoria este o cruce”.

O credincioasă i-a scris ÎPS Teodosie, pentru a primi un răspuns la o problemă cu care se confruntă:

„Sunt femeie şi sunt căsătorită de doi ani, niciodată nu simt nevoia de a avea relaţii cu soţul meu, iar pe el îl deranjează. Ce putem face pentru a menţine întreagă căsnicia?”.


Înaltul prelat i-a răspuns femeii, explicându-i că lucrurile, în căsnicie, nu trebuie făcute „şi după voia soţului”, ca să nu se destrame căsnicia.

„Ce să faceţi? Să fiţi şi după voia soţului, nu numai după voia dumneavoastră. V-aţi căsătorit, căsătoria este o cruce. De aceea, cununile pe care le-aţi primit pe cap sunt cununi de mucenici, să faceţi şi voia soţului ca să nu destrămaţi căsnicia”, i-a transmis Teodosie credincioasei care i-a scris.

În replică la aceste declarații, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au menționat că Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a oferit o soluție strict duhovnicească. 

„Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie are, la loc de cinste printre atribuțiile misiunii sale de arhiereu al Bisericii, calitatea de învățător al comunității pe care o păstorește. În acest sens, potrivit legii canonice dar și drepturilor garantate de constituția țării, se exprimă față de propriii credincioși în deplin acord cu doctrina, morala și cultul confesiunii din care face parte, beneficiind deplin de libertatea de manifestare religioasă (care include dreptul de a preda credincioșilor săi) precum și de autonomia față de stat și față de celelalte sisteme religioase ori filosofice. 
Astfel, în cazul prezentat, o credincioasă a fost încurajată să invoce ajutorul lui Dumnezeu și să își păstreze, prin fidelitate, puterea de a purta Crucea vieții de familie, pentru ca Dumnezeu să suplinească acea lipsă de empatie a soțului iar legământul martiric al căsniciei să rămână curat. Acest lucru a fost propovăduit în Creștinism dintotdeauna și de către toți. De aceea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop nu s-a exprimat într-o calitate străină - lăsând specialiștilor (medici, psihologi, etc.) rolul lor în societate - ci a oferit un sfat duhovnicesc în deplină armonie cu propria învățătură religioasă.Aprecierea unui abuz sau a unei violențe o face legea statului, prin organele abilitate. Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a oferit o soluție strict duhovnicească. Dezavuăm interpretările pline de reproș care s-au stârnit pe seama sfaturilor solicitate și oferite cu bună credință“ - au precizat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.


Citește și: 

IPS Teodosie ne răspundeE păcat să mergi la mare? (video)
 
ÎPS Teodosie„Putin este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim, iar noi îl judecăm ca răufăcător” (VIDEO) 

ÎPS Teodosie„Gestul unui preot care împărtășește fumători este „o iresponsabilitate“ (VIDEO) 

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului - „Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Orice bărbat ar trebui să poarte barbă“ (VIDEO) 

ÎPS Teodosie, sfat pentru o femeie abuzată de soț - „Dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea“ (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii