Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:08 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studiu 78% dintre femei cred că numărul femeilor implicate în politică este prea mic

ro

28 Feb, 2024 16:23 753 Marime text




Centrul FILIA a lansat studiul ”Grija pentru democrație: Interesele politice ale femeilor 2024” prin care evidențiază perspectivele și vocile femeilor din România, voci care adesea lipsesc de pe agenda politică.

Cercetarea  este reprezentativă național și se concentrează asupra intereselor politice ale femeilor, profilul acestora electoral, priorităților legislative și bugetare și opiniilor cu privire la reprezentarea politică.

Studiul a fost lansat în cadrul evenimentului “Grija pentru democrație: Reprezentarea intereselor politice ale femeilor în alegerile din 2024” organizat în Parlamentul României de către Centrul FILIA, Comisia pentru tineret şi sport din Camera Deputaţilor, Ambasada Republicii Federale Germania în România, Comisia Europeană, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Ambasada Suediei în România și Ambasada Canadei în România, având susținerea mai multor ambasade.
 

O urmare directă a slabei reprezentări politice a femeilor este o lipsă a vizibilității nevoilor și intereselor femeilor pe scena politică.

78% dintre femeile din România cred că numărul femeilor implicate în politică este prea mic.

Ponderea de reprezentare a femeilor a scăzut în legislatura 2020 față de legislatura 2016, plasându-ne pe locul 124 în lume și pe ultimele locuri din Uniunea Europeană.

Pentru construirea unei societății bazate pe grijă și respect trebuie să ne asigurăm că femeile și bărbații pot participa în mod egal la luarea deciziilor și că interesele lor sunt reprezentate.

O reprezentare politică mai bună este un prim pas pentru reprioritizarea bugetului de stat încât să reflecte experiențele diferite ale femeilor:


Dacă ar putea să împartă bugetul țării, 33% dintre femeile din România ar finanța prioritar domeniul sănătății, 19% ar finanța prioritar domeniul învățământului și 15% ar crește alocațiile/pensiile/salariile.

 
“Femeile dețin puterea de a influența decisiv rezultatele electorale din acest an. Așa cum ne arată cifrele, electoratul feminin constituie mai mult de jumătate din electoratul României, un segment cu impact major asupra rezultatelor alegerilor, care, cu toate acestea nu este întotdeauna vizibil pe agenda politică. 
 
Lipsa de atenție asupra intereselor femeilor poate îndepărta un electorat important. Mai mult de o treime dintre femeile din România sunt indecise cu privire la partidul pe care l-ar vota la alegeri. Partidele politice trebuie să acorde o atenție sporită preocupărilor și nevoilor femeilor. “ a declarat Andreea Rusu, directoarea executivă a Centrului FILIA.

Alte date relevante din cercetare:

  • 75% dintre femeile din România consideră că mai multe femei în politică înseamnă mai puțină discriminare în general.
  • 77% dintre femei nu sunt de acord cu interzicerea avortului.
  • Mai mult de 1 din 3 femei din România cunoaște o femeie care a întreținut relații sexuale fără voia ei.
  • În contextul unui număr redus de creșe și grădinițe, 57% dintre mamele cu copii au rămas acasă în perioada dintre concediul de îngrijire și grădiniță.


PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii