Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:16 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai mulți refugiații ucraineni au intrat cu mașinile pe plajă. „Dacă erau români până acum erau la știri“ (FOTO)

ro

30 Mar, 2023 08:25 2483 Marime text
Unii au vrut să vadă cum ninge pe plajă. Sau poate au vrut să facă o plimbare matinală pe malul mării, cu mașina. 

Drept urmare, mai mulți cetățeni ucraineni au ajuns cu mașinile pe nisip. 
 

Dacă erau români până acum erau la știri, pe.astia nu-i vede nimeni!!! 

Am făcut sesizare la poliție, unul dintre ei a reusit sa plece pana a ajuns echipajul de poliție., este postarea unui participant al grupului de Facebook. 


Accesul mașinilor pe plajă este interzis

Potrivit legii, pe plajele litoralului românesc, utilizate în scop turistic, se interzice accesul, circulația sau staționarea vehiculelor, cu excepția celor care asigură intervenții operative din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, precum și a utilajelor de întreținere a plajelor care aparțin Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.

Aceste fapte, comise de persoane fizice sau juridice, constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 10.000 de lei și 20.000 de lei.



Amintim că, un proiect de ordonanță a fost pus recent în dezbatere publică, de către Ministerul Afacerilor Interne care vrea să schimbe regula privind acordarea de ajutoare financiare pentru cazare cetățenilor din Ucraina. Practic, cei care vor primi banii ar putea să fie chiar refugiații. Ei ar urma să primească lunar 2.000 de lei pentru chirie.

 
Regulile actuale privind asigurarea cazării refugiaților din Ucraina, conținute de OUG 15/2022, urmează să se modifice, potrivit proiectului de ordonanță de la MAI, astfel încât chiar aceștia să primească banii de la stat, nu cei ce-i găzduiesc, ca acum. Proiectul de OUG prevede că „familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare, beneficiază, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară în valoare de 2.000 lei/ lună, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare (…)”.

În plus, după împlinirea perioadei de patru luni consecutive prevăzute în anteriorul paragraf, refugiații din Ucraina vor putea beneficia de suma forfetară în valoare de 2.000 lei/lună până la finalul anului 2023. Atât condițiile, cât și mecanismul de acordare a sumei forfetare vor trebui stabilite de Guvern, prin hotărâre.

Cum se acordă banii 
 
Banii se acordă pentru fiecare familie sau persoană singură, în cazul în care nu există familie. Prin familie se înțelege, potrivit proiectului, grupul de persoane format din soți, părinte/ părinți și/ sau copiii minori ai acestora, precum și persoana care are în creștere și îngrijire unul sau mai mulți copii minori.În schimb, noile reguli nu se vor aplica persoanelor cazate în taberele temporare de cazare şi asistenţă umanitară sau în alte locaţii de cazare stabilite de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, precum și persoanelor care solicită ori beneficiază de protecție internațională în țara noastră.
Ce stabilește OUG 15/2022

 
Acum, OUG 15/2022 stabilește că cei ce găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, pot deconta 20 de lei pe zi pentru hrana acestora și de 50 de lei pe zi pentru cazare, pentru fiecare persoană în parte.


foto: Facebook/ Parchez ca un bou 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii