Mai mulți români participă la Campionatul mondial de înot în ape înghețate. Printre ei și doi tulceni
Mai mulți români participă la Campionatul mondial de înot în ape înghețate. Printre ei și doi tulceni
14 Jan, 2025 09:39
ZIUA de Constanta
241
Marime text
Peste 20 de români, sportivi și amatori, participă, începând de marți, la Molveno, în Italia, la Campionatul mondial de înot în ape înghețate, organizat de International Ice Swimming Association (IISA), eveniment la care și-au anunțat prezența peste 700 de sportivi din lume, relatează Agerpres.
Printre cei 21 de români, cu vârste cuprinse între 17 ani și 52 de ani, se află și doi tulceni, Vladimir Romaniuc, în vârstă de 19 ani, student în anul I la Universitatea de construcții din București, și Matei Neculai, în vârstă de 18 ani, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național 'Spiru Haret' din Tulcea, ambii sărind în Dunăre de Bobotează, pe 6 ianuarie, și aducând la mal crucea din busuioc sfințită de episcopul Visarion.
„Acum doi ani, am sărit pentru prima oară în Dunăre, după cruce, de Bobotează. Atunci a fost primul meu contact cu apa înghețată. Apoi, a devenit o plăcere, mai făceam și dușuri reci acasă și, vara trecută, Mihai, antrenorul meu, a venit cu această propunere și bineînțeles am sărit în sus de bucurie și am spus că da, vreau să particip”, a declarat pentru Agerpres, Matei Neculai.
Legitimat la clubul Aqua Vita Delta, el a învățat să înoate la vârsta de șase ani, a făcut apoi triatlon și a obținut titlul de campion național la acest sport la vârsta de 10 ani. Timp de trei ani a renunțat la triatlon în favoarea fotbalului, după care s-a întors în bazin, iar acum îmbină înotul cu școala.
„Vreau să dau la Academia navală în Constanța și să-mi continui și activitatea de sportiv. Vreau să rămân în România, să mă antrenez aici, vreau să studiez în România. Mă simt bine aici, nu vreau să plec și nici nu plănuiesc asta”, a afirmat Matei Neculai, înscris la trei probe în concursul din Italia, 50 metri liber, 50 metri spate și 50 de metri fluture.
Alături de antrenorul lui, Mihai Ivanov, antrenor de triatlon de 11 ani, la clubul Aqua Vita Delta, el s-a antrenat pentru campionatul mondial atât în bazinul acoperit, cât și în lacul Ciuperca și este apreciat de antrenor drept un adolescent modest, dedicat și foarte ambițios.
„Obiectivul lui sau al nostru este de a se depăși pe el, de a-și bate propriii timpi pe probele respective și de a ne bucura de experiență. Pentru un sportiv, participarea la un campionat mondial, excluzând-o pe cea de la Jocurile Olimpice, este probabil vârful de lance, o experiență de povestit nepoților”, a menționat Mihai Ivanov.
Cea de-a VI-a ediție a Campionatului mondial de înot în ape înghețate s-a deschis luni seara, în Molveno, cu o paradă a sportivilor în localitatea italiană, iar primele probe ale concursului au început marți dimineața, la ora 8,30, într-un bazin cu apă la o temperatură mai mică de 5 grade Celsius, printre românii care au intrat printre primii în apă fiind și Simona Chiru, campioană europeană anul trecut la concursul desfășurat în Oradea.
„Sunt șanse foarte mari ca românii să urce pe podium, după prestația excelentă pe care au avut-o la Oradea, anul trecut, un concurs cu care ne mândrim pentru că a fost primul campionat european organizat vreodată. Atunci, România a ocupat locul al treilea pe națiuni, iar ca performanțe pot spune că au doborât patru recorduri mondiale. Din păcate, la Molveno nu-l mai avem pe Dragoș Ghile, care a semnat un contract cu o universitate din Statele Unite, dar au mai venit câțiva puști de la înot, sunt foarte competitivi, cu care sperăm să aducem noi medalii”, a spus președintele Asociației de înot în ape deschise și înghețate din România, Paul Georgescu.
Fost poloist de performanță, Paul Georgescu este primul român care a înotat în ape înghețate într-un concurs mondial, primul român care a încheiat cu timpi foarte buni Oceans Seven, unul dintre cele mai dificile proiecte de maraton de înot în ape deschise desfășurat în lume și primul român care a primit din partea IISA distincția 'Hall of Fame', în semn de apreciere pentru activitatea sportivă și modul în care susține această disciplină.
IISA s-a înființat în anul 2009 și a inventat 'ice swimming'-ul, acest sport, considerat extrem, presupunând înotul în apă cu o temperatură mai mică de 5 grade Celsius, doar cu o cască de silicon, o pereche de ochelari și un costum standard de înot. Asociația a stabilit un set cuprinzător de reguli de siguranță pentru sportivi, iar în urma competițiilor oficiale există și recorduri mondiale. În momentul de față, asociația are membri în 73 de țări, iar în 43 dintre ele, printre care și România, are înotători care au parcurs cel puțin un kilometru. Obiectivul asociației este introducerea înotului în ape înghețate în categoria sporturilor olimpice de iarnă.
La această disciplină sportivă, România are omologate două recorduri mondiale, prin Andrei Enache, la proba de 250 de metri liber, și Dragoș Ghile, la proba de 100 metri fluture, pe categorii de vârstă România apărând de 26 de ori, la diferite probe, potrivit documentelor publicate pe site-ul IISA.
Citește și:
Tenis ConstanțaMatei și Katerina Petre, performanțe notabile la prestigiosul turneu Lemon Bowl 2025 (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii