Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:19 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAI Numărul accidentelor grave înregistrate în minivacanța de Rusalii, mai mic comparativ cu anii precedenți

ro

24 Jun, 2024 13:28 295 Marime text
În perioada 21 – 23 iunie 2024, pentru menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică, au acționat, la nivel național,  în medie zilnică 25.936 polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri, precum și angajați ai inspectoratelor pentru Imigrări și Aviație

Ordine publică și situații de urgență

În acest interval, structurile de ordine publică au efectuat  aproape 11.000 de intervenții, iar structurile pentru situații de urgență au efectuat peste 5.600 intervenții (din care 4.298 pentru acordarea asistenței medicale de urgență și 482 pentru stingerea de incendii).

Structurile MAI au fost sesizate cu privire la producerea a 3.151 infracțiuni și au aplicat 27.797 sancțiuni contravenționale, în valoare de 12.583.088 lei.

În această perioadă, s-au asigurat măsurile specifice pentru 506 manifestări publice – cele mai multe dintre acestea (206) fiind cultural-artistic

Structurile Inspectoratului General de Aviație au executat 62 misiuni pentru situații de urgență și 7 misiuni pe ordine publică.

Ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 42 localități din 10 județe (Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Harghita, Maramureș, Sălaj, Satu-Mare, Suceava și Timiș), unde s-a intervenit evacuarea apei din curți și beciuri, precum și pentru degajarea copacilor doborâți de vânt.

În intervalul menționat au fost emise 56 mesaje prin sistemul RO-ALERT de avertizare a populației (dintre care 32 privind prezența animalelor sălbatice în zone de locuit).

Siguranța rutieră

Echipajele rutiere – suplimentate în contextul acestei minivacanțe –  și-au concentrat eforturile pe prevenirea accidentelor de circulație prin identificarea și scoaterea din trafic a șoferilor care reprezentau un pericol pe drumurile publice.

În aceste zile, a fost înregistrat un trend descrescător în ceea ce privește accidentele rutiere grave față de anii anteriori.

Astfel, au fost înregistrate 27 accidente rutiere, în scădere 28,9% față de anul precedent și cu 37,2% față de 2022, când au fost înregistrate 38 accidente, respectiv 43 accidente.

 S-a acționat, în medie zilnică, cu 294 radare, fiind reținute 2.287 permise de conducere (40 ca urmare a consumului de droguri sau alte substanțe interzise) și au fost retrase 933 certificate de înmatriculare.

Se înregistrează, astfel, o creștere de 45,8% față de anul precedent a numărului de permise reținute pentru conducere sub influența substanțelor interzise.

Traficul la frontiere

În ceea ce privește traficul la frontierele naționale, au fost înregistrate creșteri sensibile, normale în contextul minivacanței și al perioadei de vacanțe și concedii. Au fost luate măsuri adaptate acestei situații, astfel că nu au fost înregistrate blocaje sau disfuncționalități la intrarea sau ieșirea din țară.

Frontiera de stat a fost tranzitată, în acest interval,  de 893.381 persoane cu 253.634 mijloace de transport.

Aceasta reprezintă o creștere de 15,6% a numărului de persoane care au tranzitat frontiera de stat, față de perioada similară a anului precedent.

SITUAȚIA PENTRU ULTIMELE 24 DE ORE

28 de persoane au fost salvate de structurile MAI

305.700 de persoane au tranzitat frontiera națională terestră

25.783 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale

Principalele misiuni desfășurate de angajații Ministerului Afacerilor Interne:

prevenirea și combaterea infracționalității de orice fel;
creșterea gradului de siguranță rutieră;
acordarea asistenței medicale de urgență;
supravegherea și controlul frontierei de stat.

Pentru protejarea cetățenilor efectivele MAI au intervenit la 5.875 de evenimente:

ordine publică: 3.904
situații de urgență: 1.971

Ordine și siguranță publică

Posibile infracțiuni semnalate: 1.074
Autori de infracțiuni prinși în flagrant: 228, care au săvârșit 233 de fapte penale
Persoane urmărite depistate: 14
Persoane care au primit măsuri preventive: 28

Intervențiile au fost imediate și ferme pentru liniștea cetățenilor care ar fi putut fi afectați.

Eforturile de menținere a ordinii și siguranței publice au dus la identificarea și sancționarea a numeroase fapte penale și contravenții, contribuind astfel la creșterea siguranței cetățenilor.

Verificări cu aplicația eDAC

În ultimele 24 de ore, 25.783 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale

Alerte semnalate de eDAC: 22

Câteva exemple:

Persoane urmărite: 3
Persoane căutate pentru proceduri judiciare: 2
Obiecte căutate: 3

Siguranță rutieră

Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 807 de conducători auto. Acestora le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de timp, conform legii.

Exemple:

Consum de alcool: 190
Consum de droguri/substanțe interzise: 14

De asemenea, au fost oprite din a circula pe drumurile publice 305 de autovehicule care nu prezentau siguranță în trafic. Astfel, certificatele de înmatriculare ale celor 305 de autovehicule  au fost retrase până la remedierea problemelor constatate.

Traficul la frontiere

3.688 de polițiști de frontieră au acționat cu 916 de mijloace de mobilitate, dintre care 2.227 la supravegherea frontierei și 1.307 la controlul de frontieră efectuat în punctele de trecere.

Astfel, au fost supuse controalelor, pe sensul de intrare în țară:

996 de persoane
970 de mijloace de transport

Pe sensul de ieșire din țară, au fost controlate:

704 persoane
609 de mijloace de transport

În urma controalelor efectuate au rezultat:

cetățeni străini respinși la intrare: 21
cetățeni respinși la ieșire: 16

Au fost reținute în vederea confiscării bunuri în valoare totală de 72.338 lei.

Au fost constatate 44 de infracțiuni, din care 10 la controlul frontierei, 9 la supravegherea frontierei și 25 în zona de frontieră.

S-au aplicat 96 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 58.095 lei.

Concluzie: Activitatea la frontiere a fost intensă, cu un număr mare de persoane și vehicule controlate, contribuind la securitatea națională și protejarea graniței externe a Uniunii Europene.

Situații de urgență

Misiuni de asistență medicală: 1.462
Misiuni de stingere incendii: 179
Misiuni de descarcerare: 7
Persoane salvate: 11

Concluzie: Intervențiile rapide ale pompierilor și salvatorilor au prevenit tragedii și au salvat vieți.

Aviație

10 aeronave au fost ridicate de la sol, pentru:

misiuni aero-medicale / S.M.U.R.D.
misiuni de monitorizare a traficului rutier
misiuni de supraveghere a frontierei de stat.

Misiunile aero-medicale și de supraveghere au jucat un rol important în răspunsul rapid la urgențe. În urma acestora, piloții Inspectoratului General de Aviație au salvat 17 persoane.

Imigrări

Cetățeni străini depistați cu ședere ilegală: 3
Permise de ședere pentru protecția temporară: 746, din care 69 în ultimele 24 de ore
Grad total de ocupare al centrelor de cazare IGI: 24,9%

 Ministerul Afacerilor Interne acționează pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului, apărarea proprietății publice și private, protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic la frontierele de stat, gestionarea statutului juridic al străinilor și îndeplinirea altor atribuții potrivit legii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii