Mâine, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului! Iată când avem dezlegare la pește
Mâine, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului! Iată când avem dezlegare la pește
14 Nov, 2024 10:13
ZIUA de Constanta
865
Marime text
- Anul acesta, Postul Crăciunului începe vineri, 15 noiembrie. Din rânduielile bisericești aflam că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte.
Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Anul acesta, Postul Crăciunului începe vineri, 15 noiembrie. Din rânduielile bisericești aflam că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta așteptă să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Măria, conform crestinortodox.ro.
Dezlegări în Postul Crăciunului
După rânduială din pravile, în timpul Postului Crăciunului, miercurea și vinerea nu mâncam cu untdelemn și nu bem vin. În aceste doua zile postim până la ora 3-4 pm, când manacam hrana uscata sau legume fierte. Daca se întâmplă să cada miercuri și vineri un sfanț care să aibă Doxologie mare, dezlegam numai la untdelemn și la vin și mâncam o singura data în zi. Daca s-ar întâmplă miercuri sau vineri să cada un sfanț care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin și la peste. Și daca se vă întâmplă pomenirea sfanțului al căruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mâncam peste.
Marți și joi nu mâncam peste ci numai untdelemn și vin. Daca se întâmplă să cada un sfanț marți sau joi, care să aibă Doxologie mare, atunci mâncam peste.
În Postul Crăciunului avem dezlegare la peste sâmbăta și duminica
Biserica a rânduit că în fiecare sâmbăta și duminica cuprinse intre 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserica) și 20 decembrie (pomenirea Sfanțului Ignatie Teoforul), să avem dezlegare la peste.
Zilele din anul acesta în care avem dezlegare la peste sunt: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserica), 23 noiembrie (Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii), 24 noiembrie (duminica) 25 noiembrie (Sfânta Muceniță Ecaterina și Sfântul Mercurie), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 1 decembrie (duminica), 3 decembrie (Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica), 4 decembrie (Sfânta Varvara), 5 decembrie (Sfântul Sava cel Sfințit), 6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae), 7 decembrie (Sfânta Muceniță Filofteia), 8 decembrie (duminica), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Măria), 12 decembrie (Sfântul Ierarh Spiridon), 14 și 15 decembrie (sâmbăta și duminica).
Postul Crăciunului în tipicul Sfanțului Sava
În tipicul Sfanțului Sava întâlnim următoarele precizări: "Deci suntem datori în aceste 40 de zile să păzim în fiecare săptămână, trei zile postindu-le fară untdelemn și vin: luni, miercuri și vineri. Iar daca se vă întâmplă vreun sfanț mare în aceste zile intru pomenirea lui dezlegam și facem praznic pentru dragostea sfanțului. Daca aceste zile se vor întâmplă marți sau joi atunci mâncam peste iar daca vă fi luni, miercuri sau vineri dezlegam numai la untdelemn și vin, iar peste nu mâncam în afara de faptul daca se vă întâmplă să fie hramul Bisericii. Deci daca se vă întâmplă hramul vreunui sfanț dintre aceștia în mănăstire atunci dezlegam la peste și la vin în orice zi ar cădea. Iar unele Tipice de la ziua a 9-a a lunii Decembrie poruncesc să postim și la peste, să nu mai facem nici un fel de dezlegări, în afara de sâmbăta și duminica și de vă fi hramul vreunui sfanț (când se dezleagă)."
Rânduieli liturgice specifice în Postul Crăciunului
În timpul Postului Nașterii Domnului, începând cu data de 21 noiembrie, se introduc în cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Nașterii Domnului, care se canta până în data de 30 decembrie inclusiv. În aceasta perioada a Postului Crăciunului, la Ceasuri și Pavecerniță nu sunt cantate stihirile și nici troparele, ci toate sunt rostite. Daca ajunul Crăciunului cade sâmbăta sau dumnica, slujba Ceasurilor Împărătești se muta în vinerea dinainte, aceasta zi devenind aliturgica. De asemenea, daca ajunul Crăciunului cade în zilele de luni până vineri se vă oficia în aceasta zi Liturghia Sântului Vasile cel Mare, urmând că în ziua praznicului să se săvârșească Sfânta Liturghie a Sfanțului Ioan Gura de Aur. Daca ajunul vă fi sâmbăta sau dumnica, în ziua de ajun se vă oficia Liturghia Sfanțului Ioan Gura de Aur, iar în ziua Crăciunului - Liturghia Sfanțului Vasile cel Mare unita cu Vecernia.
Citește și:
Calendar ortodox: Suită de sărbători religioase astăzi, 14 noiembrie
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii