Mâine este sărbătoare mare. Hram la mănăstirea de călugări Uspenia-județul Tulcea
Mâine este sărbătoare mare. Hram la mănăstirea de călugări Uspenia-județul Tulcea
27 Aug, 2020 03:21
ZIUA de Constanta
4851
Marime text
- Hramul Catedralei episcopale din cadrul mănăstirii - „Adormirea Maicii Domnului”.
Având în vedere noile reglementări regionale ale autorităților județului Tulcea privind obligativitatea purtării măștii în spații deschise cu un număr ridicat de persoane, rugăm pe toți oaspeții veniți la sfintele slujbe să respecte aceste noi reglementări.
Sfânta mănăstire de călugări Uspenia, are trei hramuri: Adormirea Maicii Domnului (prăznuită pe 28 august stil nou);
Soborul sfântului arhanghel Mihail și a tuturor cetelor îngerești (prăznuit pe 21 noiembrie stil nou);
Sfinții mari mucenici Dada, Gavedae, Kazdoia și Gargal (prăznuiți pe 12 octombrie 2020 stil nou).
Mănăstirea de călugări Uspenia, ortodoxă de rit vechi, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, se afla în localitatea Slava Rusă, judeţul Tulcea.
Declarată Monument de arhitectură religioasă, este situată între dealurile Babadagului, pe cursul superior al pârâului Slava.
Această mănăstire a fost ridicată în secolul XVII de către călugării ruşi ce s-au retras de pe locul unde astăzi se află Mănăstirea de maici Vovidenia.
A fost fondată de mitropolitul Ambrosie în luna august, anul 1847.
Despre mănăstire
În mănăstire există două biserici: Biserica mare cu hramul Uspenia, care în traducere înseamnă Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria), ridicată în 1883 pe locul bisericii de lemn şi cea de-a doua biserică, mai mică (biserica de iarnă) cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.
oc de pelerinaj, la aceasta mănăstire vin credincioşi pentru a se ruga la Sfintele moaşte adăpostite aici: cele a sfinţilor Mucenici Dada, Gavedae, Cazdoe şi Gargal, copiii şi rudele împăratului persan Samporie.
Până în anul 1994, cele două mănăstiri de rit vechi, Vovidenia şi Uspenia, au fost unice în lume, până când au luat fiinţă încă două lăcaşuri de cult de rit vechi în judeţul Suceava.
Biserica Creştină Rusă de Rit Vechi („Biserica lipovenească") cuprinde credincioşii ortodocşi ruşi veniţi în Ţările Române, începând cu prima jumătate a secolului al XVIII-lea, ca urmare a persecuţiei şi terorii dezlănţuite de Biserica Ortodoxă Rusă şi autorităţile ruseşti, pentru că nu au fost de acord cu reformele în ritualul cultului iniţiate de Patriarhul Nikon, la mijlocul secolului al XVII-lea.
Sursa foto: Facebook/episcopiaderitvechiaslavei
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii