Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:05 13 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Management de mediu

ro

04 Jul, 2002 00:00 1582 Marime text

Constanta, singurul oras in care se desfasoara Programul POEMS

Romania este prima tara vizata de implementarea proiectului * Gestiune integrala a deseurilor, cu derivare in protectia stratului de ozon * Finantarea apartine guvernului ceh, prin Ministerul Afacerilor Externe * Evaluarea va fi facuta de catre auditori cehi, la inceputul anului viitor * Fiecare societate implicata in derularea proiectului va detine un manual de management de mediu * Seful Serviciului Mediu din primarie, Ani Merla, s-a reintors de putin timp de la o conferinta internationala pe aceeasi tema

In vederea alinierii la standardele europene, in contextul pregatirilor pentru aderarea la Uniunea Europeana, municipalitatea are in derulare un proiect cu finantarea guvernului ceh, prin Ministerul Afacerilor Externe, referitor la sistemul de management de mediu ISO 14001. In acest sens, se desfasoara un curs de auditori interni prin Centrul de Prevedere a Poluarii din Bucuresti, unde se afla si reprezentanta pentru Romania a Centrului Regional de Mediu pentru Europa Centrala si de Est. Seful Biroului Mediu si Prioritizare Ecologica, din cadrul Primariei Constanta, Viorica Ani Merla, ne-a precizat ca Republica Ceha a primit un ajutor de la guvernul german, cu conditia ca programul sa fie implementat in alte cinci tari, in vederea instruirii unui grup de consultanta locala in probleme de management de mediu. Cursurile de instruire se vor desfasura in conformitate cu prevederile articolului 30 din Agenda 21, adoptata la Rio de Janeiro in 1992 si semnata de majoritatea statelor de pe mapamond, la nivel prezidential sau de prim-ministri.

Conservarea biodiversitatii

Primul dintre statele afiliate la proiect este Romania, programul POEMS fiind aprobat a se extinde prin decizia guvernului ceh din aprilie 2001. Urmeaza apoi ca, dupa tara noastra, programul sa fie implementat in Belarus si tarile baltice: Lituania, Letonia si Estonia. Scopul proiectului este de perspectiva si inseamna o dezvoltare durabila a societatii prin conservarea resurselor nationale, o utilizare eficienta a acestora, o gestiune integrala a deseurilor si, nu in ultimul rand, o justa si corecta repartizare a industriei poluante, de aici derivand protectia stratului de ozon si conservarea biodiversitatii (a speciilor rare sau pe cale de disparitie). "In concluzie, aceste deziderate pot fi puse in aplicare pe plan local, urmand ca masurile luate sa se integreze la nivelul intregii planete", a continuat Ani Merla. Proiectul se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii, cu activitate de productie, iar cursurile dureaza 15 luni. In Constanta, ele au inceput in octombrie trecut, urmand ca, la inceputul anului viitor, sa aiba loc evaluarea definitiva din partea auditorilor cehi. Programul se deruleaza cu sprijinul ministerului de resort, Constanta fiind singurul oras din tara care a demarat implementarea proiectului.

Evaluarea definitiva se face in luna ianuarie

In program sunt implicate, pe langa primarie, unitati ca Santierul Naval 2x1 Cape Midia Shippyard, Chimpex SA, RATC si Polaris. Ca de fiecare data cand este vorba despre cursuri, trebuie sa existe si un manual. Un asemenea manual de management de mediu va fi realizat la nivelul fiecarei unitati, ceea ce presupune testare de auditori interni, eliberarea de certificate pentru auditori, realizarea unui audit intern, in conformitate cu cerintele ISO 14001. Acest lucru induce elaborarea unui plan de urgente in caz de poluare accidentala. "In zece luni de derulare a proiectului - completa seful Biroului Mediu - s-au intocmit registre care cuprind punctele sensibile ale fiecarei unitati in parte si se lucreaza la intocmirea manualului. Consultantul de la Centrul de Prevedere a Poluarii vine lunar la Constanta, pentru 2-3 zile, timp in care verifica documentatia intocmita si stabileste tema pentru seminarii". Din declaratiile Anei Merla a reiesit ca exista solicitari si de la alte societati comerciale care doresc aplicarea proiectului. Potrivit prevederilor programului, o unitate isi poate identifica pierderile, le poate stopa, ajutand astfel la eficientizarea activitatii. De asemenea, incepand din ianuarie acest an, Constanta este singurul oras din Romania care face parte din Federatia Mondiala a Municipalitatilor cu Initiative de Mediu. In aceasta calitate, Constanta a solicitat secretariatului federatiei proiecte aplicate in orase similare (porturi maritime), in vederea cunoasterii conditiilor impuse pentru alocarea fondurilor de finantare. Pe aceeasi tema, saptamana trecuta s-a incheiat Conferinta de la Bruxelles, unde a fost invitata Ani Merla ca observator din partea federatiei. Lucrarile s-au desfasurat pe trei sectiuni, printre care si implementarea Agendei 21 (management de mediu) la nivel local, pentru a se vedea cum administratia locala ajuta societatea civila sa respecte masurile de mediu. Mai mult decat atat, in curand se implinesc zece ani de la implementarea etichetei de mediu in Europa de Vest si tot atata de la Reuniunea de la Rio de Janeiro, pe probleme de mediu. Anul acesta, reuniunea se va desfasura la Johannesburg (Africa de Sud), unde vor participa din partea Primariei Constanta viceprimarul Felix Stroe si seful Serviciului Mediu si Prioritizare Ecologica. Insa, pana atunci, inainte de evaluarea definitiva din luna ianuarie a anului viitor, va avea loc o evaluare preliminara, in luna octombrie, a intreprinderilor care au demarat derularea programului. Municipalitatea a facut demersuri pentru inscrierea in programul de implementare locala a Agendei 21, in care au fost prinse noua orase din tara. Forul responsabil pentru implementarea programului in Romania este Centrul National de Dezvoltare Durabila din Bucuresti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii