Managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu cere ca instituția să fie păzită de jandarmi
Managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu cere ca instituția să fie păzită de jandarmi
27 Jan, 2025 10:13
ZIUA de Constanta
289
Marime text
- Managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Alexandru Chituță, insistă ca acest muzeu, cel mai vechi din România, să fie păzit de jandarmi, ceea ce ar spori siguranța și ar reduce cheltuielile, potrivit unui comunicat de presă.
'În mai multe rânduri am atras atenția decidenților politici că Muzeele sunt importante nu doar pentru serviciile culturale oferite publicului, expoziții, evenimente etc., cât mai ales pentru patrimoniul cultural național deținut. Și în cadrul întâlnirii avute cu ministrul Culturii, Natalia Intotero, din această săptămână, am fost singurul manager care a ridicat problema pazei din instituțiile muzeale. Părerea mea, subliniată de ani buni, a fost aceea ca cei din Ministerul de Interne, cum ar fi de pildă Jandarmii, să asigure paza obiectivelor muzeale care dețin un patrimoniu cultural național valoros. Aceasta ar aduce atât economii, cât și personal calificat!', se arată de către Agerpres.
Managerul Alexandru Chituță declară că trebuie investit în sisteme de siguranță mai performante în muzee.
'Avem nevoie de investiții majore în ceea ce înseamnă sistemele de siguranță. La Muzeul Național Brukenthal în ultimii 3 ani am acordat o atenție deosebită în ceea ce înseamnă schimbarea sistemelor vechi, amplasarea de noi camere ș.a.', spune Alexandru Chituță.
Muzeul de la Sibiu nu a putut să trimită exponate, din cauză că sunt foarte fragile, la muzeul din Olanda, unde a avut loc furtul de piese de tezaur.
'Muzeul Național Brukenthal nu a împrumutat nicio piesă la această expoziție. Am fost solicitați să expunem și noi câteva piese în cadrul acestei expoziții și al expoziției Dacia, ultima frontieră a romanității. În urma discuțiilor avute cu colegii mei conservatori, restauratori și muzeografi am hotărât că piesele solicitate nu pot să participe la expoziții din cauza stării lor de conservare, fiind foarte fragile. Însă, am răspuns solicitării că dorim să participăm cu alte piese, dar propunerea noastră nu a primit niciun răspuns', a precizat Alexandru Chituță.
Jaful din Olanda amintește de cel mai mare furt de opere de artă din România, cel din 1968, când s-au furat opt tablouri din Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, din care au fost recuperate patru.
Citește și
Raluca Turcan Ministerul Culturii va finanța Muzeul Național Brukenthal şi festivalurile consacrate din Sibiu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii