MApN a solicitat Parlamentului aprobarea prealabilă pentru achiziționarea a două elicoptere H215M
MApN a solicitat Parlamentului aprobarea prealabilă pentru achiziționarea a două elicoptere H215MÎn solicitarea trimisă Parlamentului şi discutată miercuri în şedinţa Birourilor permanente reunite, MApN arată că "situaţia actuală a înzestrării Armatei României cu echipamente militare impune adoptarea unor măsuri urgente, coerente aplicabile, care să asigure adaptarea sistemului de achiziţii de echipamente militare destinate înzestrării la noile condiţii ale mediului de securitate şi să permită îndeplinirea integrală a misiunilor şi obligaţiilor ce-i revin Armatei României, pe plan naţional şi internaţional"., scrie Agerpres.ro.
Potrivit MApN, achiziţia elicopterelor H215M are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040.
În acest sens, prin achiziţia de elicoptere şi capabilităţi de luptă la suprafaţă vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament care vor spori capacitatea de lovire a forţelor proprii şi aliate, creând posibilitatea unor reacţii rapide şi adecvate la potenţialele ameninţări actuale, se mai precizează în document.
"În acest context, solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziţia a două elicoptere H215M cu capabilităţi de luptă la suprafaţă (Anti-Surface Warfare - ASuW). Achiziţia pentru care se solicită aprobarea Parlamentului României urmează a fi iniţiată începând cu anul 2022, în conformitate cu prevederile ordonanţei de urgenţă a Guvernului 114/2011, în funcţie de existenţa posibilităţii de finanţare/bugetare a acesteia. Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 150 milioane euro, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie", se mai arată în cererea transmisă către conducerea Parlamentului, pe 7 septembrie, semnată de fostul ministru Vasile Dîncu.
Birourile permanente reunite au transmis solicitarea comisiilor pentru apărare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp