Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:07 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Ceremonie de marcare a 25 de ani de la înființarea SEEBRIG în Macedonia

ro

03 Sep, 2024 21:22 964 Marime text
Militari, Sursa foto: Ziua de Constanța



 
  • Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a condus delegația Ministerului Apărării Naționale la ceremonia prin care au fost marcați 25 de ani de la înființarea Brigăzii din Europa de Sud-Est (SEEBRIG), care a avut loc marți, 3 septembrie, la Kumanovo, Macedonia de Nord, conform unui comunicat al MApN.

În cadrul evenimentului a fost adus un omagiu tuturor celor care au servit sub steagul inițiativei. De asemenea, secretarul de stat Simona Cojocaru a conferit, din partea ministrului apărării naționale, Emblema de onoare a Armatei României tuturor celor care au comandat SEEBRIG de la înființare și până în prezent, se arată în comunicatul remis.

„Creat inițial ca o platformă de cooperare a ţărilor sud-est europene aspirante la integrarea euro-atlantică, Procesul reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud Est (SEDM) a evoluat într-o inițiativă regional importantă, care abordează provocările reale de securitate, promovând în același timp încrederea și cooperarea în regiune.

Ca pilon operațional al SEDM, SEEBRIG exemplifică acest angajament prin participarea la operațiuni de sprijin pentru pace, asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre, precum și, cel mai notabil, prin desfășurarea sa în Afganistan, alături de Brigada Multinațională de la Kabul. Astăzi, toate cele șase națiuni contributoare cu forțe la SEEBRIG sunt state membre NATO”, transmite MApN.

 

„SEEBRIG a reprezentat o piatră de temelie în domeniul cooperării regionale în ultimii 25 de ani, prin consolidarea dimensiunii politico-militare între națiunile din Europa de Sud-Est, având o contribuție semnificativă la stabilitatea și securitatea regională,” a declarat secretarul de stat.


Sub președinția deținută de România (2023-2025), SEDM se concentrează pe reziliență, angajament și stabilitate. În ultimul an, au fost realizate progrese semnificative, precum includerea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline al SEDM și organizarea unor întâlniri de nivel înalt destinate consolidării SEEBRIG și cooperării regionale, respectiv a rezilienței.
 
Citește și
Parlamentul RomânieiRomânia va dona Ucrainei un sistem de rachete sol-aer PATRIOT
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii