MApN. Concluziile primei zile a Reuniunii NATO de la Bruxelles
MApN. Concluziile primei zile a Reuniunii NATO de la Bruxelles
13 Feb, 2020 12:06
ZIUA de Constanta
1997
Marime text
Prima zi a Reuniunii miniștrilor aliați ai apărării, care se desfășoară în zilele de 12 și 13 februarie la Bruxelles, a debutat cu o sesiune de lucru dedicată operaţiilor şi misiunilor NATO, precum şi procesului de generare a forţelor.
Au fost purtate discuții aprofundate privind evoluția Misiunii NATO din Irak (NATO Mission Iraq - NMI), în contextul actualei situații de securitate din Orientul Mijlociu. Totodată, miniștrii apărării din țările membre ale Alianței au abordat subiecte referitoare la modalitățile de creștere a rolului NATO în regiune, printr-o coordonare mai strânsă cu Coaliția globală de contracarare a Daesh/ISIS, prin extinderea responsabilităților NMI în domeniul pregătirii forțelor locale, cu obiectivul consolidării securității și stabilității pe termen lung.
Aliații au agreat, de principiu, consolidarea NMI. Astfel, într-o primă etapă, vor fi preluate unele activități curente de instruire desfășurate în Irak de Coaliția globală de luptă împotriva Daesh/ISIS. Miniștrii apărării au agreat, totodată, explorarea modalităților de creștere a rolului NATO în Orientul Mijlociu și Nordul Africii.
În privința Afganistanului, participanții la reuniune și-au exprimat sprijinul deplin pentru eforturile SUA în planul procesului de pace, pe direcția facilitării discuțiilor intra-afgane. A fost reafirmat obiectivul misiunii NATO „Resolute Support” (RSM) din Afganistan, acela de întărire a forțelor de securitate afgane pentru a fi în măsură să lupte pentru contracararea terorismului și creare a condițiilor pentru o pace durabilă. Discuțiile pe subiect vor continua astăzi, 13 februarie, într-o sesiune dedicată RSM.
În intervenţia sa, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a susţinut importanţa acordată de România continuării participării la misiunile şi operaţiile NATO, contribuind astfel la efortul aliat privind proiectarea stabilităţii. În contextul actualei situații de securitate din Orientul Mijlociu, au fost evocate menţinerea angajamentului naţional faţă de demersurile aliate, precum şi susţinerea de principiu, de România, a consolidării rolului NATO în Irak și explorării modalităților de creștere a rolului NATO în Orientul Mijlociu și Nordul Africii.
Ultima serie de consultări în format cină de lucru, cu participarea reprezentanţilor UE, Suediei şi Finlandei, s-a axat pe intensificarea cooperării NATO-UE din perspectiva consolidării securității europene și transatlantice. Au fost evidenţiate principalele ameninţări şi provocări comune, fiind subliniat potențialul consolidării cooperării NATO-UE în contracararea acestora.
A fost salutată invitarea reprezentanţilor UE, Suediei şi Finlandei şi oportunitatea consultării cu noul Înalt Reprezentant /HR al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii