Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:21 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN, despre plutonierul major Sorinel Comșa din Constanța „Scafandru de mare adâncime, specialist în lucrul cu explozivi (EOD), parașutist, tată și salvator!”

ro

12 Aug, 2021 22:11 1749 Marime text
  • Plutonierul major Sorinel Comșa de la Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă „Comandor Constantin Scarlat" din Constanța relatează, pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale ce înseamnă pentru el această meserie.
Scafandru de mare adâncime, specialist în lucrul cu explozivi (EOD), parașutist, tată și salvator! - așa poate fi descris în câteva cuvinte plutonierul major Sorinel Comșa de la Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă „Comandor Constantin Scarlat" din Constanța.

„Ar trebui să încep de la deviza unității „Dacă ar fi ușor, oricine ar putea face". Da, îmi plac provocările.  În spatele unei imagini de om familist cu responsabilități, griji, există și acea latură în care sufletul a rămas dornic de aventură.

Sunt în această meserie din 2003. În acest timp am terminat numeroase forme de pregătire de la cea de scafandru, scafandru de mare adâncime, specialist în lucrul cu explozivi (EOD), parasutist, alpinist.

Am participat la numeroase exerciții naționale și internaționale, dar cred că cele mai importante sunt misiunile reale,  cele în care am reușit să folosesc ceea ce am învățat.

Printre ele aș aminti misiunile din teatrele de operații: Libia (2011) și Afganistan (2014 si 2017).

În cea din Afganistan din 2017, am făcut parte dintr-un detașament de forțe speciale. Funcția pe care am avut-o a fost de asistent medical. A fost o experiență pe care nu o voi uita niciodată și cu siguranță va fi bună de povestit nepoților.

În țară am participat la misiuni de căutare-salvare. Una din cele mai grele misiuni a fost cea de la Costinești din 2005 când a fost inundată stațiunea în urma unei furtuni. Atunci numeroase persoane și-au găsit sfârșitul. 

Cu ajutorul colegilor mei piloți, de la Mihail Kogălniceanu, am ajutat la salvarea a două persoane de pe acoperișul unei case. Erau tată și fiu", scrie MApN, pe pagina de Facebook. 


Mai sunt doar trei zile până la Ziua Marinei, iar sâmbătă puteți vizita porturile militare din Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea.


„Dacă vă întâlniți cu colegul nostru nu ezitați să îl luați la întrebări!”, transmit reprezentanții MApN.

Sursă foto: Facebook.com / Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii