MApN, întâlnire cu structurile asociative ale personalului militar în activitate, rezervă, retragere și ale veteranilor de război
MApN, întâlnire cu structurile asociative ale personalului militar în activitate, rezervă, retragere și ale
24 Oct, 2019 12:28
ZIUA de Constanta
1727
Marime text
Conducerea Direcției pentru relaţia cu Parlamentul s-a întâlnit miercuri, 23 octombrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu reprezentanți ai structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere – Asociația de caritate din Armata României Camarazii, Fundația „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință”, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Asociația Cercetașilor Militari în Rezervă și în Retragere, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, Asociația Diplomaților Militari în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, Asociația Tradiția Militară, Asociația ROMIL, Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și în Retragere „Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu”, Asociația Militarilor Veterani cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”,Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, Asociația Militarilor Participanți în Teatrele de Operații și Asociația George C. Marshall România.
Discuțiile au vizat teme de interes precum modificarea prevederilor art. 63 alin. (3) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale și stadiul adoptării propunerii legislative de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2006 privind recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.
În marja întâlnirii, au mai fost abordate și subiecte legate de stadiul hotărârii de Guvern privind acordarea biletelor de odihnă și tratament, de avansarea cadrelor militare în rezervă și în retragere, accesul la medicamente și servicii medicale și de asigurarea spațiilor pentru sediile asociațiilor militare în cercurile militare sau în cazărmi dezafectate.
De asemenea, participanții au solicitat informații referitoare la stadiul demersului legislativ privind eliminarea inechităților și discriminării din sistemul pensiilor militare, discutată în cadrul Consiliului Consultativ al Militarilor în Rezervă și în Retragere.
Reprezentanții structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere au propus analizarea posibilității ca structurile asociative să poată primi gratuit sau contra cost, în condiții favorabile, echipament, tehnică, material și armament vechi, devenit atipic, în special cel destinat casării.
Conducerea Direcției pentru relaţia cu Parlamentul a propus organizarea unei noi întâlniri în prima decadă a lunii decembrie, în cadrul căreia să fie abordate și alte probleme de interes prezentate de către reprezentanții structurilor asociative.
În cadrul activității s-a convenit să fie elaborat, pentru anul 2020, un plan de măsuri cu activitățile ce se vor organiza de către Ministerul Apărării Naționale pentru îmbunătățirea cooperării cu structurile asociative ale personalului militar în activitate, rezervă, retragere, veterani de război, precum și cu cele care activează în domeniul cultului eroilor. În acest sens, șeful Direcției pentru relația cu Parlamentul a solicitat ca propunerile structurilor asociative cu privire la activitățile ce pot fi cuprinse în planul de măsuri să fie transmise până la data de 15 noiembrie.
La finalul întrunirii, reprezentanții structurilor asociative ale pensionarilor militari au primit asigurări că pot conta pe sprijinul instituției militare pentru identificarea de soluții în problemele semnalate. Totodată, șeful Direcției pentru relația cu Parlamentul a reiterat disponibilitatea instituției militare de a înlătura în viitor inechitățile din sistemul pensiilor militare și pentru continuarea dialogului pe teme de interes comun.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii