MApN Manifestări dedicate aniversării Zilei Statului Major al Apărării
MApN: Manifestări dedicate aniversării Zilei Statului Major al Apărării- Festivitatea se înscrie în seria de manifestări planificate în perioada 10-14 noiembrie pentru a marca împlinirea a 161 de ani de la înființarea prin Ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în 12 noiembrie 1859, a Corpului de Stat Major General al Principatelor Unite, structură strategică de concepție și planificare a oștirii care, din anul 2017 poartă numele de Statul Major al Apărării.
Festivitatea se înscrie în seria de manifestări planificate în perioada 10-14 noiembrie pentru a marca împlinirea a 161 de ani de la înființarea prin Ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în 12 noiembrie 1859, a Corpului de Stat Major General al Principatelor Unite, structură strategică de concepție și planificare a oștirii care, din anul 2017 poartă numele de Statul Major al Apărării.
Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, ceremonia s-a desfășurat în format restrâns, la festivitate fiind invitați doar foștii șefi ai Statului Major al Apărării, respectiv Statului Major General. În semn de recunoștință pentru activitatea depusă în fruntea organismului central al Armatei României, foștilor șefi ai apărării li s-au conferit medalia aniversară „Armata României”, realizată de Monetăria Statului.
În mesajul adresat cu prilejul ceremoniei de dezvelire a bustului generalului Gheorghe Slăniceanu, ministrul apărării naționale a transmis că „trebuie să ne cunoaștem trecutul pentru a putea înțelege viitorul. Valorile,tradițiile și istoria Armatei trebuie cunoscute și promovate, iar ceremonia de astăzi, de dezvelire a bustului generalului Gheorghe Slăniceanu, este tributul adus istoriei și memoriei înaintașilor noștri”.
Totodată, în programul aniversării Statului Major al Apărării, sub egida publicației „Gândirea Militară Românească”, în perioada 12 – 14 noiembrie, va avea loc conferința științifică internațională intitulată „Coordonate ale strategiei militare, în condițiile unei abordări sinergice a rezilienței în domeniul securității”.Generalul-locotenent Daniel Petrescu a felicitat întregul personal al Statului Major al Apărării pentru activitatea din acest an. „Statul Major al Apărării își va atinge obiectivul propus, acela de accelerare a procesului de consolidare a capacității operaționale a armatei. Armata, instituția în care românii au cea mai mare încredere, a dovedit încă o dată, în anul 2020, că răspunde întotdeauna prezent la nevoile națiunii”, a spus, în cuvântul său, șeful Statului Major al Apărării.
De asemenea, generalul-locotenent Petrescu a transmis un mesaj de mulțumire artistului plastic care a făcut posibilă ceremonia de la Ministerul Apărării Naționale. „Grație figurii istorice a generalului Gheorghe Slăniceanu și a reușitei artistului plastic Valentin Tănase de a imortaliza, prin munca sa, bustul fostului șef al al Statului Major General, suntem azi, împreună, la sărbătoarea Statului Major al Apărării. Transmit, în acest cadru, un mesaj de mulțumire sculptorului Valentin Tănase pentru lucrarea de față, precum și pentru talentul, abnegația și efortul său, transpuse în opere care vor vorbi peste ani despre Armata României și reprezentanții acestei instituții”, a spus șeful SMAp.
În desfășurătorul manifestărilor științifice este inclusă, în data de 12 noiembrie, festivitatea de acordare a premiilor „Gândirea Militară Românească”, în cadrul căreia va fi lansat volumul „Contribuția Armatei României și a elitelor la apărarea și recunoașterea internațională a Marii Uniri (1919 - 1920)”. Coordonatorii culegerii de studii istorice sunt Dan Prisăcaru, Petre Otu și Marius Iorgulescu. Tomul publicat de Editura Militară apare sub patronajul comun al Academiei Române, Statului Major al Apărării și Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I, filiala Iași.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp