MApN Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” împlineşte 100 de ani de existență
MApN: Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” împlineşte 100 de ani de existență
18 Dec, 2023 11:53
ZIUA de Constanta
1017
Marime text
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” împlineşte azi, 18 decembrie, 100 de ani de existență.
Cu acest prilej, pe esplanada din fața Pavilionului de istorie militară generală a muzeului se va desfășura, de la ora 13.00, un ceremonial militar în cadrul căruia va fi dezvelită o placă omagială. De asemenea, în Sala Ferdinand I va fi vernisată expoziția „Muzeul Militar Național – 100 de ani, 100 de obiecte”, cu obiecte din toate colecțiile muzeului, numeroase fiind expuse în premieră.
Activitatea se va desfășura cu sprijinul asociațiilor de reconstituire istorico-militară, transmit reprezentanții MApN.
Programul de vizitare al muzeului va fi azi, 18 decembrie, între orele 9.00 și 17.00, iar intrarea este gratuită.
Despre Muzeul Militar Național
Muzeul Militar Național din București a fost înființat în 18 decembrie 1923 prin Înaltul Decret nr. 6064, semnat de regele Ferdinand I al României. Primul director al muzeului a fost Generalul Constantin Ștefănescu-Amza[1].
Premergător constituirii acestui muzeu a fost înființat în 1893 un muzeu al artileriei.
În 1919, Ministerul Agriculturii și Domeniilor a cedat Ministerului de Război clădirea din Parcul Carol I denumită Palatul Artelor, împreună cu alte două clădiri din apropiere, pentru a adăposti expozițiile și patrimoniul viitorului muzeu militar. Clădirea și exponatele au suferit pagube din cauza unui puternic incendiu din vara anului 1938 și, din nou ca urmare a seismului din noiembrie 1940. Cele două sinistre și izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial au dus la întreruperea activității muzeului.
La 9 mai 1957, muzeul a fost redeschis sub titulatura de Muzeul Militar Central, întâi în imobilul din Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 5-7, apoi a fost mutat în clădirea fostei Școli de infanterie și cavalerie din strada Izvor nr. 137.Monument în curtea muzeului cu dedicația inițială: EROILOR CĂZUȚI PE CÂMPUL DE ONOARE 1877-78, la care s-a adăugat ulterior o listă de eroi cu CEI CE S-AU JERTFIT DUCÂND PACEA LA CEI ÎNVRĂJBIȚI, 1913În perioada 1975-1987, director al muzeului a fost istoricul militar general-maior Constantin Antip[2]. În timpul directoratului său, în 1985, instituția s-a mutat în actualul sediu din strada Mircea Vulcănescu nr. 125-127. Clădirea a fost în trecut cazarma Regimentului de infanterie IV Ilfov nr. 21 și, ulterior, sediul Comandamentului trupelor de grăniceri. Din 1990 instituția a revenit la titulatura de Muzeul Militar Național.
În sălile sale, muzeul găzduiește o Expoziție de Istorie Străveche, Colecția de arme albe și de arme de foc, Colecția de Machete (fortificații și tehnică militară), o bibliotecă cu carte și reviste pe teme militare.
În curtea muzeului sunt expuse piese de artilerie și diverse tipuri de tehnică militară de infanterie și de aviație.
La intrarea în curte se află Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie, operă a sculptorului Spiridon Georgescu.
Legea 346 din 21 iulie 2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării, prevede, între altele:
Art. 47. - (4) În cadrul Ministerului Apărării funcționează următoarele instituții de interes național: Muzeul Militar Național, Biblioteca Militară Națională și Cercul Militar Național.
Citește și:
Ministrul Culturii a dispus controale la Bojdeuca lui Ion Creangă! Sunt verificate lucrările de restaurare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii