Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:48 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN O nouă rundă a dialogului strategic România-Bulgaria, în domeniul apărării

ro

09 Oct, 2023 19:05 1004 Marime text
Foto: MAPNLuni, 9 octombrie, a avut loc, la sediul MApN, o nouă rundă a Dialogului Strategic în domeniul apărării, la nivel de secretar de stat, între România şi Bulgaria, cu participarea secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru și a ministrului adjunct al apărării din Bulgaria, general-locotenent (rez.) Atanas Zapryanov, precedenta reuniune având loc în cursul anului 2021, în Bulgaria.

Potrivit MApN, discuțiile au fost dominate de situația de securitate regională, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, respectiv al atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. În context, ambele părți au subliniat interesul și necesitatea menținerii siguranței şi liberei circulații pentru navele comerciale în Marea Neagră, în acord cu principiile dreptului internațional.

De asemenea, au fost abordate subiecte relevante de pe agenda aliată, în contextul proximei reuniuni a miniștrilor apărării din statele membre NATO, respectiv de pe agenda UE, sprijinul acordat partenerilor din Balcanii de Vest și Vecinătatea Estică.

„Referitor la subiectele de pe agenda aliată, părțile au evidențiat eforturile constante ale celor două țări în vederea consolidării posturii de apărare și descurajare de pe flancul estic, în contextul războiului de agresiune din Ucraina. A fost evidențiată importanța cooperării dintre cele două state în dezvoltarea Comandamentului regional de Componentă pentru Operații Speciale, după semnarea la nivelul miniștrilor apărării, în luna iulie 2023, a scrisorii de intenție pentru constituirea în comun a acestui comandament.

Partea română a informat asupra eforturilor în direcția implementării deciziilor Summit-ului NATO de la Vilnius, cu accent asupra menținerii importanței strategice a zonei Mării Negre pe agenda aliată.

În ceea ce privește dimensiunea UE, au fost aduse în discuție aspecte privind participarea României la misiuni și operații desfășurate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comune (PSAC), precum în cadrul inițiativelor UE din domeniul apărării“ - au mai precizat reprezentanții MApN.


În context, au fost evidențiate progresele înregistrate în implementarea proiectelor Deployable Modular Underwater Intervention Capability Package (DIVEPACK), coordonat de Bulgaria, și EU Network of Diving Centres (EUNDC), gestionat de țara noastră

Nu în ultimul rând, a fost discutată colaborarea la nivelul industriei de apărare și a institutelor de cercetare în domeniul militar, inclusiv implicarea în programe de dezvoltare a capabilităților ce beneficiază de finanțare europeană prin Fondul European de Apărare (EDF), un exemplu de succes în acest sens fiind participarea la proiectul Comprehensive Underwater Intervention Information System (CUIIS).

Întâlnirea a prilejuit și o trecere în revistă a stadiului cooperării bilaterale, fiind punctată consistența acesteia, în contextul ridicării relațiilor bilaterale la nivel de parteneriat strategic, prin semnarea, de către președinții român și bulgar, la Sofia, la data de 15 martie, Declarației de parteneriat Strategic dintre România și Bulgaria.


Citește și: 

Ambasadorul britanic la Bucureşti distins de ministrul Tîlvăr cu Emblema de Onoare a Armatei României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii