Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:02 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN. Programul festivităților din București, dedicate Unirii Principatelor Române

ro

23 Jan, 2022 15:43 1435 Marime text


Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor participa luni, 24 ianuarie, la activitățile din București dedicate Unirii Principatelor Române.

Astfel, MApN anunță următorul program:
  • ora 11.00, Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I - ceremonie în cadrul căreia vor fi decorate Drapelele de Luptă ale Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” și Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”.
  • ora 12.30, Monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei Române - ceremonie de depunere de coroane de flori.
  • ora 14.00, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, ceremonie dedicată momentului și vernisajul expoziției intitulată „Armata Română în epoca Principelui Alessandru Joan 1”.
În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voință politică al liderilor din cele două principate românești (Moldova și Țara Românească) și prima etapă în crearea statului unitar român modern, potrivit sursei citate. 

Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la București ca domnitor al Țării Românești, după ce, la 5 ianuarie, fusese ales la Iași domnitor al Moldovei, este ziua în care s-au împlinit aspirațiile naționale ale revoluționarilor de la 1848, ce înscriseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept „cheia de boltă fără de care s-ar prăbuși întreg idealul național”. 

Actul istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859, despre care Mihail Kogălniceanu spunea că este „actul întregii națiuni române”, a rămas un moment decisiv în istoria românilor, pentru că recunoașterea internațională a Unirii și măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obținerea și recunoașterea independenței României în anii 1877 – 1878 și la îndeplinirea idealului național de unire a tuturor românilor, în 1918.

În egală măsură, momentul 24 ianuarie 1859 a fost primul pas făcut de națiunea română pe drumul modernității și al integrării europene.

Sursa foto: Facebook/ Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I"
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii