Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:22 15 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Șeful Statului Major al Apărării, la Conferința Comitetului Militar al NATO de la Praga

ro

15 Sep, 2024 18:00 176 Marime text

 
  • Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat la Conferința anuală a Comitetului Militar al NATO, în formatul șefilor Apărării, care a avut loc în perioada 13-14 septembrie la Praga, Cehia.
     
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat la Conferința anuală a Comitetului Militar al NATO, în formatul șefilor Apărării, care a avut loc în perioada 13-14 septembrie la Praga, Cehia, transmite un comunicat din partea MApN.

Dezbaterile s-au axat pe implementarea deciziilor luate la Summit-ul NATO de la Washington și pe continuarea consolidării posturii aliate de descurajare și apărare.Totodată, șefii Apărării din statele aliate au discutat despre înființarea structurii de comandă a Misiunii NATO de Asistență și Instruire în domeniul Securității pentru Ucraina (NSATU).

O temă principală pe agenda de lucru a vizat progresul realizat pe linia executabilității noilor planuri de apărare, care urmăresc întărirea capabilităților defensive aliate, în vederea creșterii capacității de descurajare și, dacă situația de securitate o impune, de apărare împotriva oricăror tipuri de amenințări potențiale. În acest context, generalul Gheorghiță Vlad a evidențiat că o descurajare credibilă și eficientă se transpune în asigurarea de forțe și mijloace, flexibilitate structurală a Grupurilor de Luptă pentru atingerea rapidă, la nevoie, a organizării de nivel brigadă, precum și adaptarea arhitecturii de comandă-control.

„Trebuie să îmbunătățim, pe de o parte, procedurile de activare a autorității SACEUR într-o zonă de operații și, pe de alta, capacitatea de susținere logistică a trupelor aliate în acea zonǎ. Luând în considerare evoluția situației în războiul dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei, devine din ce în ce mai clară necesitatea unei prezențe aliate consistente în regiunea Mării Negre și menținerea, cu prioritate, pe agenda NATO, a relevanței Mării Negre pentru asigurarea stabilității acestei regiuni", a declarat șeful Apărării din România.


În marja conferinței, generalul Gheorghiță Vlad a avut întâlniri bilaterale cu omologii săi din Belgia, Canada, Finlanda, Italia si Marea Britanie.

***

Comitetul Militar al NATO, cea mai înaltă autoritate militară din cadrul organizației, se întrunește pentru a discuta, în principal, despre operațiile, misiunile și activitățile militare ale Alianței și furnizează recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalitățile în care Alianța poate răspunde la provocările globale de securitate. De regulă, pe durata unui an, reuniunile la nivelul șefilor Apărării se desfășoară de două ori la sediul NATO din Bruxelles și o dată într-o țară membră a Alianței, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Două detașamente ale MApN, în sprijininul populației din zonele afectate de inundații
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii