MApN Statul Major al Apărării, 164 de ani la comanda Armatei României
MApN: Statul Major al Apărării, 164 de ani la comanda Armatei României
10 Nov, 2023 16:55
ZIUA de Constanta
1159
Marime text
- Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat vineri, 10 noiembrie, la ceremonia de marcare a 164 de ani de la înființarea Statului Major al Apărării (SMAp), activitate condusă de șeful Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat vineri, 10 noiembrie, la ceremonia de marcare a 164 de ani de la înființarea Statului Major al Apărării (SMAp), activitate condusă de șeful Apărării, generalul Daniel Petrescu, transmite un comunicat din partea MApN.
„Statul Major al Apărării este, astăzi, o structură complet profesionalizată, capabilă să conducă orice tip de operație militară întrunită, desfășurată pe teritoriul național sau în afara granițelor țării, independent sau în context multinațional. Eforturile care au fost făcute, de-a lungul timpului, de către personalul din structura de conducere a Armatei au contribuit la modernizarea nu numai a structurilor centrale de conducere ale Armatei, ci şi la crearea capabilităţilor militare de care avem nevoie pentru a fi în măsură să ne îndeplinim rolul constituţional, precum şi pentru a ne îndeplini obligațiile, în calitate de stat membru al Alianţei Nord-Atlantice”, a precizat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, cu acest prilej.
Generalul Daniel Petrescu a subliniat că, de-a lungul timpului, indiferent de denumirea purtată, eșalonul de comandă al armatei a fost constituit din cei mai experimentați militari, a căror menire a fost pregătirea și organizarea trupelor, mai cu seamă, în marile încercări ale existenței națiunii române. „Noi, cei de astăzi, ne închinăm cu respect în fața memoriei predecesorilor ale căror trăsături definitorii au fost iubirea de țară, loialitatea, competența și realismul deciziilor. În același timp, Ziua Statului Major al Apărării este un moment potrivit pentru a ne îndrepta privirea și spre viitor. Între obiectivele pe termen scurt și mediu ale structurii de comandă-control a Armatei României se înscriu creșterea capacității de cunoaștere a mediului operațional și a nivelului de reacție a forțelor, precum și realizarea capabilităților relevante pentru contracararea întregului spectru posibil de riscuri și amenințări”, a declarat șeful Apărării.
Seria de manifestări dedicate aniversării Zilei Statului Major al Apărării a început, în data de 9 noiembrie, cu lansarea volumului „România și Polonia, în avanpostul securității europene. Tradiție și continuitate (1919-2022)” și deschiderea expoziției temporare cu titlul „România și Polonia, 1919-1920. Aspecte ale relațiilor militare și diplomatice" și va continua, în perioada 14-16 noiembrie, cu desfășurarea, a celei de-a V-a conferințe științifice internaționale anuale Gândirea Militară Românească, tema actualei ediții fiind „Reziliență, dezvoltarea capabilităților militare și cooperare la nivelul NATO-UE pentru realizarea unei strategii a securității la Marea Neagră”.
În urmă cu 164 de ani, aspirațiile firești ale Principatelor Române Unite, de unitate, independență și suveranitate, aveau nevoie de construcția uneia din instituțiile fundamentale, armata. La ordinul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la 12 noiembrie 1859, se înființa Corpul de Stat Major General pentru structurile de război din Țara Românească și Moldova, acesta devenind elementul unic de comandă al viitoarei oștiri române. Transformările succesive ale armatei au răspuns necesităților timpului din domeniul organizării și gestionării apărării naționale, a încheiat sursa citată.
Citește și
MApN: Adoptarea Strategiei privind pregătirea Armatei României pentru abordarea schimbărilor climatice și tranziția energetică
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii