Marcel Ciolacu, declarații în Portul Militar Constanța Ce a spus premierul despre situația de la Spitalul Pantelimon. „Vorbim de un omor premeditat” (VIDEO)
Marcel Ciolacu, declarații în Portul Militar Constanța: Ce a spus premierul despre situația de la Spitalul
08 Aug, 2024 13:40
ZIUA de Constanta
955
Marime text
Astăzi, 8 august 2024, în Portul Militar Constanța, Marcel Ciolacu, premierul României, a fost prezent la evenimentul ce a marcat întoarcerea Navei Școală „Mircea”, după un marș internațional de șase săptămâni.
După ce a coborât de la bordul velierului, Marcel Ciolacu a oferit declarații de presă. Printre subiectele atinse a fost și cel al situației Spitalului Pantelimon din București, unde, în luna aprilie a acestui an, 20 de pacienți ar fi decedat ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină.
„Sperăm să fie ultimul caz de acest gen. N-am crezut că se poate întâmpla așa ceva în realitate, pentru că noi vorbim de niște medici care trebuie să salveze vieți, nu să omoare oameni. Nu vorbim de un omor accidental, sau de malpraxis. Vorbim de un omor premeditat, un lucru foarte grav. Anumite lucruri au fost sesizate mai de mult, mi se pare că din aprilie. S-a trimis un control administrativ să vadă dacă procedurile sunt respectate, pentru că, în primul rând, acesta este atributul Ministerului Sănătății. Apoi, am văzut că a fost un control de la Colegiul Medicilor care a spus că nu se întâmplă nimic. Am văzut atitudinea ministrului, când a cerut imediat ca acei manageri să-și depună demisiile. Sunt ferm convins că încet încet vom afla tot adevărul. Cred că românii așteaptă de la autorități, de la prim-ministru să nu ia decizii emoționale. Dacă aș fi un prim-ministru care ia decizii emoționale, presuspun că aș fi schimbat-o pe doamna Deca sătpămâna trecută, când a fost scandalul de la SNSPA. Pe mine mă interesează să iau deciziile corecte. Știu că trăim într-o lume care dorește imediat vinovați, mai ales că suntem în luni electorale. Câteodată, mai vrem să acoperim cu alte lucruri alte tâmpenii făcute de alții, mai ales de oameni politici”, a declarat premierul României.
El a adăugat că este de părere ca în acest caz să se dea dovadă de echilibru. A precizat că Ministerul Sănătății a pus la dispoziția Parchetului toate documentele.
„Să lăsăm ancheta să se desfășoare. Parcehtul va face lumină ținând cont că este un caz atât de grav”, a mai transmis Marcel Ciolacu.
Cazul deceselor de la Spitalul Pantelimon
Reamintim că în luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul "Sf. Pantelimon, cu privire la faptul că, în perioada 4 - 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat aproximativ 20 de pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină - un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale. Procurorii au deschis un dosar penal cu privire la infracţiunea de omor şi au administrat mai multe probe, fiind audiaţi medici şi asistente medicale şi au fost ridicate documente medicale referitoare la toţi pacienţii decedaţi în cadrul Secţiei ATI în perioada 4 - 7 aprilie 2024.
Ulterior, o comisie internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti a stabilit că la Secţia ATI nu a fost "nicio abatere profesională", respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente.
"Comisia nu a constatat nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente. Rămâne în discuţie presupusa faptă a depăşirii grave a competenţei profesionale a unei asistente medicale care ar fi afirmat că a modificat din proprie iniţiativă doza de noradrenalină, dar nu există nicio dovadă că acest lucru s-ar fi petrecut în realitate.
Se constată situaţii de supraaglomerare a Secţiei ATI şi chiar depăşirea capacităţii pentru asigurarea unor condiţii medicale de foarte bună calitate. Soluţia folosirii paturilor din UPU ca zonă tampon pentru secţia ATI nu poate fi decât o soluţie de moment şi de foarte scurtă durată, iar conducerea spitalului trebuie să identifice de urgenţă soluţii pentru extinderea spaţiului Secţiei ATI. Se impune luarea de măsuri de urgenţă pentru ridicarea nivelului profesional al personalului aflat în Secţia ATI, în mod deosebit a personalului mediu şi auxiliar, atât în ceea ce priveşte cunoştinţele medicale, cât şi modalitatea de comunicare şi nivelul de empatie cu pacienţii şi rudele acestora", se arăta în concluziile şi recomandările incluse în raportul Comisiei interne, dat publicităţii pe 17 aprilie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii