Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:38 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marea Neagra, din ce in ce mai pustie

ro

26 Oct, 2009 22:22 11452 Marime text
marea_neagra.jpgInstitutul de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa (ICDM) din Constanţa a realizat mai multe studii care au relevat că zeci de specii de plante şi vieţuitoare au dispărut din Marea Neagră în ultimii 30 de ani.

Această situaţie s-a creat pe fondul alterării continue a calităţii apelor costiere şi a presiunii exercitate prin exploatare. Astfel, resursele marine vii au cunoscut un declin dramatic, care a condus, în unele cazuri, la epuizarea stocurilor de organisme exploatabile.

Peştele care se găseşte din ce în ce mai puţin în mare şi dispariţia anumitor specii sunt dovada dezechilibrului natural cu care ne confruntăm. De exemplu, la mijlocul anilor '80, captura anuală depăşea 15.000 de tone, însă, în 2008, aceasta abia dacă a atins 500 de tone. Din această cauză, în prezent, în Marea Neagră se mai exploatează doar cinci dintre cele 26 de specii de peşti cu valoare comercială.

În ultimii 30 de ani au dispărut din Marea Neagră foca, mai multe specii de creveţi şi de scoici şi alte zeci de specii de plante şi vieţuitoare. Pe cale de dispariţie sunt şi sturionii, delfinii, rechinul sau căluţul de mare.

„Oamenii nu conştientizează importanţa fiecărei specii în menţinerea echilibrului marin. S-ar putea crede că dispariţia unei alge sau a unei moluşte, de exemplu, nu are o mare influenţă asupra ecosistemului din Marea Neagră, însă situaţia este alta. Acestea nu doar protejează ţărmul împotriva eroziunii, dar oferă şi un habitat propice dezvoltării altor specii marine de peşti sau plante. Totul este interconectat, iar în acest moment, pentru a reface condiţiile de mediu care existau în Marea Neagră în urmă cu 50 de ani, trebuie să reconfigurăm toate activităţile de exploatare marină de-a lungul mai multor ani", atenţionează dr. inginer Simion Nicolaev, din cadrul ICDM.

Pentru ca opinia publică să conştientizeze gravitatea situaţiei, pericolul ecologic cu care se confruntă Marea Neagră, Institutul „Grigore Antipa" a demarat o campanie de informare şi de stângere de fonduri.

Obiectivul principal al proiectului este colectarea de fonduri în vederea dotării Institutului „Grigore Antipa" cu echipamente necesare studierii şi reproducerii speciilor ameninţate, pentru ca acestea să poată repopula în viitor apele Mării Negre.

Cei care doresc să facă ceva pentru Marea Neagră pot accesa site-ul www.mesajpentrumare.ro, unde se găsesc diverse informaţii despre acest proiect. De acolo pot cumpăra obiecte promoţionale care se vor transforma în donaţii pentru institut. În plus, se pot face şi donaţii direct în contul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii