Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:14 16 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marele Muzeu Egiptean de la Cairo și-a deschis porțile. Noi galerii de antichități dezvăluite în așteptatul spațiu expozițional

ro

16 Oct, 2024 15:12 176 Marime text
Foto ilustrativ, Sursa foto: Pexels

Egiptul a deschis o serie de galerii pentru public marți în noul său muzeu emblematic, dar colecția strălucitoare Regele Tutankhamon și bărcile solare îngropate de Piramida lui Khufu nu au fost încă dezvăluite.

De peste 20 de ani în construcție, marele Muzeu Egiptean (GEM) de lângă piramidele din Giza a fost inițial programat să se deschidă în 2012, dar lansarea a fost respinsă în mod repetat din cauza depășirii costurilor și a tumultului politic, potrivit Reuters.

Prim-ministrul Mostafa Madbouly a anunțat săptămâna trecută o „deschidere a procesului” înaintea unei inaugurări oficiale. Oficialii egipteni spun că un număr de lideri mondiali și-au exprimat interesul să participe la deschiderea oficială, dar nu au indicat când va avea loc aceasta.

Sala principală de intrare a muzeului, cu scara sa de statui faraonice și o anexă pentru cumpărături comerciale, a fost deschisă publicului în februarie 2023.

Ali Abu Dshish, membru al Uniunii Arheologilor Egipteni care a participat marți la deschiderea a aproape o duzină de galerii, a declarat că operațiunea de probă a vastului muzeu este o dovadă că Egiptul are acum spațiu pentru a-și expune antichitățile, inclusiv cele returnate de statele și muzeele occidentale. 

Este un „mesaj important că ne putem recupera antichitățile, care sunt răspândite în diferite țări ale lumii”, a spus el.

 

 „Suntem atât de fericiți că suntem aici, că am vizitat aceste sculpturi frumoase... Este foarte modern și, în același timp, poți atinge cele antice”, a spus turista rusă în vizită Kseniia Muse.


Turismul este o sursă importantă de venituri în valută pentru Egipt. Guvernul a încercat să crească numărul de turiști după ce s-a confruntat cu o penurie de valută străină de lungă durată, care a fost exacerbată de șocuri externe.

Până acum, cele mai faimoase colecții din Egipt au fost găzduite în Muzeul Egiptean din Piața Tahrir din Cairo, care a fost în mare parte nemodernizat și nerenovat de la deschidere în 1902.

Text: Reuters.

Citește și:
Patru medalii câștigate de România la Olimpiada Internațională de Informatică din Egipt
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii