Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:25 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Filiala Județeană Constanța a ACOR a organizat workshopul „Informare și conștientizare cu privire la gestionarea azotului” (FOTO + VIDEO)

ro

04 Sep, 2023 12:16 1721 Marime text
  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, împreună cu Consorțiul pentru Bune Practici Agricole, organizează workshop-ul „Informare și conștientizare cu privire la gestionarea azotului”, în data de 4 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, în sala de ședințe „Remus Opreanu” din sediul Consiliului Județean Constanța.
 
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” , împreună  cu Consorțiul pentru Bune Practici Agricole, organizează workshop-ul „Informare și conștientizare cu privire la gestionarea azotului”, în data de 4 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, în sala de ședințe „Remus Opreanu” din sediul Consiliului Județean Constanța.
 
Filiala Județeană Constanța a Asociației Comunelor din România reprezentată legal prin persoana președintelui Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, este implicată activ în organizarea și desfășurarea evenimentului.


 
Workshop-ul își propune să aducă în atenția fermierilor și autorităților publice locale din județul Constanța informații, recomandări, bune practici și măsuri de finanțare ce pot fi implementate pentru a preveni și reduce poluarea cu nitrați rezultați din activitățile agricole. Totodată, vor fi prezentate aspectele organizatorice ale sesiunilor de informare și conștientizare care urmează a fi organizate în comune din județul Constanța în perioada septembrie - noiembrie 2023.
 
La eveniment au confirmat participarea reprezentanți ai Consorțiului pentru Bune Practici Agricole, fermieri, reprezentanți ai fermierilor, autoritățile locale din întreg județul Constanța, precum și reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
 
Din Consorțiul pentru Bune Practici Agricole fac parte Institutul Național de Cercetări Economice „Costin Kirițescu” - Academia Română, Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe - Pro AGRO, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad” Iași, Universitatea din Craiova, Asociația Comunelor din România și Centrul pentru Promovarea Afacerilor și Antreprenoriat din Sandomierz Polonia.

Conform Administrației Locale Cumpăna, în comuna Cumpăna se înregistrează o activitate zootehnică semnificativă, în fermele mici și mijlocii de la nivelul UAT Cumpăna, în anul 2023 în localitate, se înregistrează un număr total de 103 bovine, 2517 ovine și caprine, 501 porcine, 18 cabaline și 2786 păsări. Marea majoritate a animalelor din UAT Cumpăna se regăsesc în ferme mici și mijlocii (sub 100 UVM - Unitatea Vită Mare), care realizează o activitate economică benefică pentru UAT, pe de o parte, dar, pe de altă parte, generează un potențial pericol în ceea ce privește poluarea apelor de suprafață și freatice cu nitrați, bovinele generând o mare cantitate de gunoi de grajd.
 

Toate aceste deficiențe cu care se confruntă comuna Cumpăna în domeniul gestionării gunoiului de grajd provenit de la creșterea animalelor în gospodăriile populației au un impact major asupra comunității locale, reprezentând o amenințare directă la adresa sănătății și au un efect advers asupra calității vieții.
 

„Comuna Cumpăna va depune un proiect de 647 de mii de euro, deci 3.148.000 lei va fi valoarea acelui proiect care constă nu numai în construirea acelei platforme pentru depozitarea gunoiului animalier, dar și dotarea cu utilajele necesare ca acest gunoi să fie preluat de la microfermieri și transportat la acest loc cu destinația specifică. Este un proiect care nu face altceva decât să contribuie la civilizația locuitorilor Comunei Cumpăna, la un mediu sănătos, un mediu curat”, declară Mariana Gâju, reprezentantul Asociației Comunelor din România.

Toată declarația o puteți asculta în video-ul de mai jos:




Mihai Constantinescu, reprezentantul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor:




Citește și:
Știri Constanța azi: LIVE VIDEO-TEXT. Corupția a ucis din nou! Protest USR la Constanța! (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii