„Mărinimia“ CJC duce la dispariţia unei alte asociaţii sportive. Hotelul Flora nu a primit felia din banii publici promişi (document)
„Mărinimia“ CJC duce la dispariţia unei alte asociaţii sportive. Hotelul Flora nu a primit felia din banii
04 Apr, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
4280
Marime text
O mână de oameni, şi-aşa greu încercaţi de viaţă, vor trebui să găsească alte resurse pentru a putea petrece timpul în mod constructiv. Mai mult, ei trebuie să facă rost de zeci de mii de lei, pe care să îi dea firmei deţinute de Mazăre, Constantinescu şi Strutinsky - Xenoti SRL.
După ce banii pe care Consiliul Judeţean i-a dat, prin semnătura lui Nicuşor Constantinescu, în urmă cu câţiva ani, către mai multe asociaţii şi fundaţii care sprijineau sportul, acţiunea s-a întors către acestea cu efect de bumerang, ele având acum de returnat sume considerabile de bani. Asociaţia Judeţeană Constanţa a Sportului pentru Persoane cu Handicap (AJCSPH) are însă probleme mai mari de atât, ajungându-se până la dizolvarea asociaţiei, care este, pentru mulţi, un binecuvântat refugiu.
Membrii AJCSPH se reunesc mâine, de la ora 14.00, la Clubul Persoanelor cu Handicap din Tomis 3, în şedinţa anuală a membrilor Adunării Generale a Asociaţilor. Pe lângă punctele obligatoriu de atins de pe ordinea de zi, se va discuta şi propunerea de a supune la vot cererea de insolvenţă a organizaţiei. Potrivit preşedintelui asociaţiei, Ion Gembăşanu, această decizie luată în ultimă instanţă este cauzată de datoriile pe care asociaţia le-a acumulat către societatea Xenoti SRL, cea pe care funcţionează Complexul Flora din Mamaia. Potrivit şefului asociaţiei, „această datorie rezultă în urma evenimentelor naţionale din 2012 şi 2013 ce au fost organizate de AJCSPH şi găzduite de locaţia respectivă“. „Acest blocaj de finanţare a survenit în urma desfiinţării Fundaţiei Promovării Sportului Constănţean, care era la acea dată «instrumentul» prin care se executa finanţarea aprobată de Consiliul Judeţean Constanţa“, continuă Ion Gembăşanu.
Practic, acţiunile organizate de AJCSPH se făceau cu sprijinul Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean, fundaţie care, culmea, îşi avea sediul chiar în incinta complexului Flora şi care primea anual milioane de lei, de la CJC, cu alocare directă prin hotărâre de Consiliu Judeţean.
Datorii către firma lui Mazăre, Constantinescu şi Strutinsky
„Este vorba despre nişte datorii acumulate pentru că am organizat nişte evenimente la nivel naţional, pentru că suntem membri ai Comitetului Paralimpic Român. O dată pe an, făceam Trofeul Litoral, în 2011, 2012, 2013. Pentru acest lucru, aveam o propunere înaintată către CJC, iar ei ne alocau 20.000 de lei. Ne-au dat în 2011 parţial, iar în 2012 şi 2013, ne-au dat prin Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean o adresă spre hotel Flora, că avem de primit această sumă, Flora fiind locaţia de desfăşurare a evenimentelor. Banii trebuiau să intre de la CJC la Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean, apoi la noi, şi de la noi direct la Flora“, a explicat, pentru ZIUA de Constanţa, Ion Gembăşanu. Practic, aceşti bani erau direcţionaţi de Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean (cu sediul la subsolul hotelului Flora) către Hotelul Flora, deţinut de firma Xenoti SRL, firmă în care erau implicaţi tocmai Nicuşor Constantinescu - şeful CJC, Sorin Strutinsky, Radu Mazăre şi defunctul Mihail Cârciog.Numai că se pare că banii nu au mai ajuns la Hotelul Flora, fiind pierduţi undeva între CJC şi Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean. „În 2014, trebuia să facem evenimentul tot la Flora. Am fost la ei şi ne-au zis că trebuie să achităm datoria pe care o aveam, plus un avans de 35%. Noi bani nu am primit niciodată. Fundaţia pentru Promovarea Sportului ne-a dat o hârtie ca avem de primit banii, dar noi banii nu i-am primit. Acea hârtie a fost eligibilă, recunoscută, atunci, de hotel, şi ne-au lăsat aşa doi ani, după care ne-au dat în judecată. Această datorie s-a tot acumulat şi nu avem cum să o plătim. Au câştigat la primul termen, avem de plătit 42.750 de lei, nu ne-au mai pus întârzieri, dar trebuie să dizolvăm asociaţia pentru că avem datoria aceasta. Probabil o să facem şi noi altă asociaţie, cum a făcut HCM-ul, cum au făcut altele“, a conchis Ion Gembăşanu.
Bani „pierduţi“ între CJC şi Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean
În documentul emis de Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean în mai 2013 către AJCSPH, purtând ştampila şi semnătura directorului Anca Tufeanu, se poate vedea cum fundaţia confirmă că în bugetul său este inclusă suma de 40.000 de lei, care urma să fie achitată către AJCSPH pentru acţiunile din 2012 şi 2013, adică o sumă de 20.000 de lei pentru fiecare an. Documentul, eliberat „pentru rezervare la hotel Flora Mamaia“, poate fi vizualizat în ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, la secţiunea aferentă.Aşadar, Fundaţia pentru Promovarea Sportului a recunoscut că CJC i-a alocat bani, dar se pare că de la aceasta banii nu au mai ajuns în vistieria Flora, motive care au dus la acumularea datoriilor (prinde orbul, scoate-i ochii). Cum Fundaţia pentru Promovarea Sportului s-a dizolvat la rândul ei, debitul a rămas în cârca AJCSPH, care nu are de unde să scoată această sumă peste noapte.
Potrivit datelor de la Registrul ONG, Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean a fost înregistrată la Tribunalul Constanţa la data de 12 iunie 2009, avându-i ca fondatori pe Elena Frîncu, Cristian Bogdan Zgabercea şi Carmen Florentina Vasile. Ultimii doi sunt colegi de dosar cu Nicuşor Constantinescu în speţa privind fundaţiile Fantasio şi Thalia. Scopul declarat al fundaţiei îl reprezintă „promovarea şi sprijinirea sportului de performanţă şi a celui de masă practicat la nivelul municipiului şi judeţului Constanţa, într-un sistem organizat“. Din consiliul director al FPS fac parte Radu Jeleboglu, Anca Mihaela Tufeanu, Eveline Anca Lisenco (antrenor la CS Farul), Constantin Stanciu şi Constantin Gabriel Diceanu, cel din urmă fiind purtător de cuvânt în cadrul CJC.
Elena Frâncu - e o situaţie delicată
Facem menţiunea că am luat legătura cu Elena Frâncu, membru fondator al acestei fundaţii, pentru a-i solicita un punct de vedere cu privire la situaţia în care AJCSPH a ajuns, se pare, din vina Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean. Potrivit Elenei Frâncu, situaţia este mai delicată decât se pare. „Am luat legătura directorul Tufeanu. Fundaţia pentru Promovarea Sportului Constănţean este,d e asemnea, într-o situaţie delicată. Consiliul Judeţean Constanţa a acţionat în instanţă mai multe asociaţii sportive şi fundaţii pentru banii pe care i-a alocat prin hotărâre de consiliu în anii trecuţi. A căştigat iar acum sportul contănţean trebuie să dea banii înapoi. Problema este că nimeni nu are de unde returna aceşti bani. De aceea, cel mai probabil marţi se va organiza o conferinţă de presă pentru a se putea aduce la cunoştinţă despre aceste aspecte“, a declarat Elena Frâncu pentru ZIUA de Constanţa.În ceea ce priveşte Asociaţia Judeţeană Constanţa a Sportului pentru Persoane cu Handicap, aceasta a fost înfiinţată în 2009 la Constanţa, avându-i ca fondatori pe Ion Gembaşanu, Liviu Ali Erchin, Mihai Caragea, Gabriela Caragea, Constantin Gheorghe Stroiescu, Cristian Mihai Popi şi Daniel Mititelu. Scopul declarat al fundaţiei este organizarea activităţii sportive pentru persoanele cu handicap din municipiul şi din judeţul Constanţa. Din consiliul director fac parte Ion Gembăşanu - preşedinte; Cristian Alexandru - vicepreşedinte şi Constantin-Gheorghe Stroescu - membru. Potrivit unei decizii a Tribunalului Constanţa din 2015, asociaţia şi-a schimbat sediul, iar Liviu Ali Erchin a renunţat la calitatea de membru al consiliului director.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii