Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mărturii cutremurătoare ale urmașilor victimelor Holocaustului impotriva romilor. Petru Anghel - „Cineva trebuie să răspundă pentru genocidul împotriva țiganilor” (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

02 Aug, 2023 19:04 2186 Marime text
Asociația „Speranța și Încredere” Constanța și „Alianța pentru Unitatea Romilor” au organizat, în sala Remus Opreanu a prefecturii, un eveniment legat de „Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor". Au fost prezenți mai mulți membri reprezentativi ai comunității romilor din Constanța, alături de un expert în domeniu din partea  prefecturii. 

Președintele Asociației „Speranța și Încredere”, Constanța, mediatorul sanitar Lăcrămioara Georgescu s-a arătat dezamăgită că autoritățile locale nu au răspuns invitației organizatorilor, într-o zi a cărei importanță a fost confirmată chiar de către Parlamentul European. 

Președintele zonal Sud-Est al Alianței pentru Unitatea Romilor, Vasile Grozea, le-a vorbit celor prezenți despre suferințele prin care au trecut, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, romii din România. În 1942 peste 25.000 de romi, dintre care jumătate copii, au fost deportați, de regimul Antonescu, în Transnistria. Peste 11.000 dintre ei nu au mai supraviețuit, din cauza foamei, a bolilor și a frigului din timpul iernii. Ion Antonescu și legionarii îi considerau pe evrei și pe romi vinovați de criza economică și erau prezentați populației ca fiind dăunătorii națiunii” a explicat Vasile Grozea. 

Deportările au fost motivate în primul rând social dar au avut și un substrat rasial, de purificare etnică, spun specialiștii care au studiat persecuția romilor în timpul regimului Antonescu. Numărul romilor exterminați, la nivel internațional, în ceea ce este cunoscut drept Poraimos, sau genocidul romilor, din timpul celui de al Doilea Război Mondial, este uriaș.  total, în Europa, peste 500.000 romi au fost uciși în evenimentele din perioada Holocaustului. 

Cristina Grecu Ciuraru, de 78 de ani, Jubelina Căldăraru, de 77 de ani, și primul președinte al Uniunii Romilor din Constanța, Petru Anghel, sunt urmașii romilor deportați din România in Transnistria în 1942-1943. Mărturiile lor cutremurătoare șochează prin prezentarea lor nudă, așa cum le-au fost transmise de părinții lor. La final, participanții s-au recules pe Faleza Cazinoului, de unde au aruncat flori in mare, în memoria victimelor genocidului romilor.



Citește și: 

Ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii