Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:14 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masă tradiţională de Florii pentru bolnavii de la Spitalul de Urgenţă şi de la SBI (galerie foto)

ro

18 Apr, 2011 02:41 3278 Marime text
cap_4.jpgNu mai este deloc o noutate tradiţia pe care Petre Preda, managerul celor două cantine care prepară hrana zilnică a pacienţilor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi de la Spitalul de Boli Infecţioase, a format-o la fiecare sărbătoare mare din calendar, aceea de a le oferi bolnavilor meniuri deosebite

Şi ieri, obiceiul de Sărbătoarea Floriilor s-a menţinut şi toţi bolnavii care sunt trataţi în cele două spitale au primit bucate tradiţionale pregătite din peşte.

Cum se întâmplă în mod obişnuit la cele două cantine deţinute de SC Arimex Comexim SRL, toate preparatele pregătite au fost sfinţite în prealabil în urma unei slujbe deosebite oficiate de trei preoţi la cantina de la Liceul Sanitar şi de unul singur la cea de la Spitalul de Boli Infecţioase (SBI). Bucatele au fost sfinţite pentru ca şi bolnavii care prin suferinţa lor nu au putut asista la slujba oficiată în această zi mare pentru creştinătate să aibă parte de binecuvântare.

masa_de_florii_cantina.jpgÎn ceea ce priveşte meniul, bucătăresele au robotit încă de la primele ore ale dimineţii, astfel încât totul, în cel mai mic amănunt, să iasă perfect. La micul dejun, pacienţii de la SCJU au primit telemea, icre de crap cu ceapă, dar şi tarte cu caviar, un produs neobişnuit în meniul unor pacienţi dintr-un spital de stat şi care este considerat de mulţi doar pentru o anumită categorie de persoane. În schimb, din când în când, acest produs apare în meniurile pacienţilor tocmai pentru a le oferi acestora şi o altă notă la meniul zilnic pe care îl primesc. Masa de prânz a fost una bogată şi alcătuită din preparate pe bază de peşte: borş de peşte lipovenesc, peşte prăjit cu mămăligă şi usturoi, file de peşte parizian, peşte la tavă cu mămăligă, plachie cu peşte, dar şi pilaf cu peşte - pentru bolnavii diabetici. Ca supliment, bolnavii au fost serviţi cu iaurt, iar la desert au avut pandişpan cu rahat şi portocale. Seara, au servit salată Stroganof şi salată orientală.

Zilele următoare, bucătăresele de la cele două cantine vor fi mult mai ocupate decât în mod normal, pentru că în această perioadă bolnavii vor avea un meniu cu totul deosebit, care va culmina cu o masă de Paşte tradiţională, de la care nu vor lipsi ouăle roşii, cozonacul şi pasca. Managerul SC Arimex Comexim SRL ne-a spus că în Joia şi în Vinerea Mare, înaintea Paştelui, vor pregăti doar bucate de post, pentru a primi sărbătoarea cum se cuvine.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii