Măsuri ale ANSVSA în contextul apariției unui focar de pestă a micilor rumegătoare
Măsuri ale ANSVSA în contextul apariției unui focar de pestă a micilor rumegătoare
27 Mar, 2025 16:13
ZIUA de Constanta
322
Marime text



În contextul apariției unui focar de pestă a micilor rumegătoare (PMR) în județul Bihor, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), împreună cu direcțiile sanitare veterinare județene, a dispus măsuri rapide și eficiente pentru a veni cât mai rapid în sprijinul crescătorilor de ovine și caprine, afectați de restricțiile impuse în zonele vizate.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, pentru a reduce impactul economic asupra crescătorilor, instituția a identificat, împreună cu autoritățile județene, puncte autorizate de sacrificare a mieilor (capacitatea de sacrificare de 700 - 1000 de capete/zi), astfel încât animalele să poată fi valorificate în condiții sanitare corespunzătoare în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale.
În județul Arad, sacrificarea mieilor va fi posibilă în:
- C.A.I., localitatea Macea;
- S.C. Dory-Gel, localitatea Halmagiu;
- Cooperativa Agricolă ARSIB, localitatea Nădlac.
În județul Bihor, au fost desemnate următoarele puncte:
- SC Toretes SRL, localitatea Ciumeghiu;
- SC Carmangeria Tavi Bogdan SRL, localitatea Mihai Bravu;
- SC Transilvan Biocarm SRL, localitatea Beiuș.
„Fermierii din zonele afectate pot solicita, în această perioadă, autorizarea temporară a punctelor de sacrificare la nivelul exploatației, cu respectarea condițiilor stricte de igienă și bunăstare animală, sub supravegherea medicilor veterinari. Carcasele obținute în urma sacrificării mieilor în punctele autorizate sau temporar aprobate de către DSVSA vor putea fi comercializate direct către consumatorii finali, de exemplu la poarta fermei sau prin vânzare directă, sub control sanitar-veterinar.
Aceste măsuri sunt menite să susțină fermierii și să permită valorificarea producției locale, fără a compromite măsurile de biosecuritate necesare pentru stoparea răspândirii bolii”, se arată în comunicatul transmis.
„În fața oricărui focar de boală, reacția promptă și coordonată este esențială. ANSVSA a acționat rapid pentru a limita răspândirea bolii, dar și pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale. Identificarea și operaționalizarea punctelor autorizate de sacrificare, în parteneriat cu autoritățile locale, permite valorificarea mieilor în condiții sigure, sub control sanitar-veterinar. Ne asumăm responsabilitatea de a proteja atât sănătatea animalelor, cât și continuitatea activităților economice ale fermierilor, mai ales într-o perioadă sensibilă, precum cea premergătoare Sărbătorilor Pascale.” a susținut și președintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu.
ANSVSA subliniază că sprijinul acordat vine în completarea eforturilor depuse la nivel național pentru protejarea sănătății animalelor și pentru susținerea activităților economice din sectorul zootehnic.
Citește și
ANSVSA a demarat controalele specifice Sărbătorilor Pascale! La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm produse pentru masa de Paște
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii