Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:17 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Măsuri de siguranță instaurate la bisericile din Harghita. Detalii de la autoritățile locale

ro

11 Aug, 2023 13:35 1184 Marime text
Foto cu rol ilustrativ. Sursă foto: pexels.com
  • Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Harghita a transmis printr-un comunicat de presă măsurile cu privire la manifestările religioase de la lăcașele de cult din județ, cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului de marți, 15 august 2023.
 
Potrivit ISU Harghita, accesul credincioşilor în incinta lăcaşelor de cult din județ se permite în limita capacităţii bisericilor, în scopul evitării producerii de accidente.
 
Se menţin uşile de acces/evacuare în poziţie deschisă. în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros. în condiţiile unui număr foarte mare de participanţi se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber.
 
Parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase cu public numeros ori a autocarelor şi microbuzelor se face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale serviciilor profesio-niste ori voluntare pentru situaţii de urgenţă la un eventual incendiu.
 
Se asigură supravegherea sobelor şi a celorlalte mijloace de încălzire cu/ fără acumulare de căldură, din lăcaşul de cult, pe tot timpul funcţionării şi se întrerupe alimentarea acestora înainte de începerea slujbelor religioase.
 
Mijloacele de încălzire se amplasează la distanţe de siguranţă faţă de elementele de construcţie, decorurile sau mobilierul combustibile.
 
Se asigură întreţinerea corespunzătoare, verificarea periodică şi remedierea tuturor defecţiunilor de la instalaţiile electrice, sistemele de încălzire utilizate, aparatele de preparat şi încălzit hrană şi coşurile de fum, de către personal autorizat.
 
Se asigură amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase, în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, arbori etc, de preferinţă în tăvi metalice umplute cu nisip şi se supraveghează pe toată durata menţinerii aprinse a acestora.
 

Pe timpul desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros se evacuează, din interiorul lăcaşelor de cult, covoarele, mochetele, scaunele şi băncile nefixate ferm de pardoseală.
 
Se instruiesc persoanele cazate în spaţiile destinate primirii oaspeţilor sau în căminele de bătrâni din incinta mănăstirilor sau aparţinând de acestea, precum şi persoanele cu sarcini de supraveghere, pentru cunoaşterea şi respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la exploatarea mijloacelor de încălzire, a instalaţiilor electrice, a sistemului existent de alarmare în caz de incendiu, utilizarea focului deschis cât şi privind interdicţia fumatului, adaugă sursa citată.
 
În cazul producerii unui incendiu, pompierii vor acționa de urgenţă pentru:
  • evacuarea tuturor ocupanţilor clădirii precum şi a bunurilor importante adăpostite, în ordinea valorii acestora;
  • anunţarea incendiului la numărul de apel unic 112;
  • stingerea incendiului cu mijloacele de primă intervenţie din dotare.

Citește și:

Programul magazinelor Enel de Adormirea Maicii Domnului. Informații de ultimă oră
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii