Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:16 01 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MDLPA lansează o platformă pentru evaluarea rapidă a clădirilor cu vulnerabilitate seismică

ro

01 Aug, 2024 15:15 142 Marime text








Astăzi, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) lansează oficial aplicația informatică <https://evr.mdlpa.ro/ro/> https://evr.mdlpa.ro/ro/, care va centraliza informațiile referitoare la vulnerabilitatea seismică a fondului construit la nivel național și la nivel de unitate administrativ-teritorială, punând, astfel, la dispoziția autorităților un instrument important de lucru pentru acțiunile privind reducerea riscului seismic al clădirilor.

Utilizarea aplicației va sprijini atât autoritățile publice locale, în eforturile de îmbunătățire a rezilienței seismice a fondului construit, cât și autoritățile centrale, în fundamentarea și optimizarea politicilor publice pe date concrete din teritoriu și pentru monitorizarea Strategiei naționale de reducere a riscului seismic, potrivit unui comunicat al MDLPA.

„Aplicația informatică vine în susținerea derulării programelor de evaluare vizuală rapidă, inițiate și implementate de către entitățile publice, autoritățile administrației publice locale sau centrale sau orice altă entitate care are în proprietate clădiri, conform prevederilor instituite de Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, cu modificările și completările ulterioare”, transmite ministerul.


Utilizarea aplicației pentru realizarea evaluării va oferi o serie de beneficii privind colectarea rapidă și sistematică în teren, pe baza observării directe a unei clădiri, a informațiilor privind tipul structurii, perioada construirii, regimul de înălțime, numărul cadastral al imobilului, suprafața construită la sol, suprafața desfășurată a clădirii, forma clădirii în plan orizontal și vertical, indicii privind anumite degradări structurale, seismicitatea amplasamentului etc., coroborate cu alte date oficiale disponibile. Aplicația va permite stocarea de date privind vulnerabilitatea seismică a clădirilor și dezvoltarea unei baze de date la nivel local, centralizate și standardizate, și informații despre clădiri, însoțite de fotografii relevante. Datele vor fi utile în implementarea direcționată a acțiunilor de gestionare a riscului seismic și în realizarea inventarului clădirilor, prin integrarea acestora într-o bază de date națională.
 
Cum se utlizează platforma informatică

Interfața prietenoasă și intuitivă va permite utilizatorilor introducerea rapidă a datelor despre clădiri aplicând metodologia simplificată de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, într-un format standardizat, care facilitează centralizarea informațiilor la nivel local, regional și național privind vulnerabilitatea seismică a clădirilor, etapă esențială pentru prioritizarea intervențiilor de punere în siguranță și consolidare.

Pentru accesarea aplicației informatice este necesară înregistrarea autorității în baza unei cereri de solicitare profil autoritate publică transmisă către administratorul aplicației.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va utiliza propriile canale de comunicare pentru informarea factorilor interesați cu privire la modul de utilizare și funcționalitățile aplicației. Împreună cu dezvoltatorul aplicației, echipa ministerului va oferi, în perioada următoare, suportul tehnic necesar pentru ghidarea utilizatorilor prin intermediul unor webinarii de instruire sau prin furnizarea consultanței direct în aplicație.


Evaluarea vizuală rapidă este o formă de evaluare seismică preliminară utilizată la nivel internațional, introdusă prima dată în Statele Unite ale Americii în anul 1998 de Agenția Federală pentru Managementul de Urgență, după care a fost progresiv preluată de majoritatea statelor cu risc seismic, fiind îmbunătățită și adaptată la dezvoltarea tehnologică și la particularitățile fiecărei țări. Această metodă se realizează prin completarea unui chestionar, pe baza observării directe a caracteristicilor unei clădiri.
 
 
Citește și
 Ministerul Dezvoltării anunță retragerea unui proiect controversat. Sunt vizate mașinile
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii