Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:36 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicii ATI de la Sf. Pantelimon renunță la gărzi după acuzațiile de crimă

ro

08 Aug, 2024 11:45 747 Marime text
foto: Unsplash

Șefa Secției de Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti a declarat, joi, într-o conferință de presă în fața spitalului, că începând de azi nu se mai fac internări pentru că medicii din ATI au decis să nu mai facă gărzi decât pentru pacienții deja internați, după ce două colege, specialiști ATI, au fost reținute de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte, potrivit Știri pe Surse.

„Ne-am dat demisia din gărzi, nu se mai pot face internări”, a spus șefa secției ATI, care a precizat că după ce pacienții deja internați la terapie intensivă vor fi externați, medicii vor demisiona din spital.

„În momentul ăsta suntem 12 medici în sectie, dintre ei doi  sunt anchetați, 8 suntem cu demsiile depuse, o doamnă doctor este în concediu și vom lua legătura cu dânsa și o doamnă doctor nu știe deocamdată dacă își va da demisia”, a adăugat aceasta.


Două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon sunt acuzate că au provocat moartea unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină. În dosar, a fost reţinută şi o asistentă medicală, acuzată de mărturie mincinoasă.

17 morți suspecte

Ancheta în acest caz a fost demarată după ce, în luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă cu privire la faptul că, în perioada 4 - 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină - un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.

"La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. şi P.M., având calitatea de medici specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă 'Sf. Pantelimon' Bucureşti. Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei şi de către o persoană care a săvârşit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei)", se arată într-un comunicat al Parchetului.

"În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt. Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie", spun procurorii.

De asemenea, pe 4 aprilie 2024, ora 13,17, cele două doctoriţe, "profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00".




Citește și:
Caz terifiant, acuzații fără precedent: Doi medici de la Spitalul Sfântul Pantelimon, reținuți în dosarul privind morțile suspecte
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii