Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:46 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicul Mihaela Iftene, despre consumul de ciocolată Când a apărut prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor

ro

14 Feb, 2021 14:51 2028 Marime text
  • La data de 15 februarie 1800 a  apărut prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată.
  • Medical nutriționist, Mihaela Iftene a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța, că, datorită încărcăturii crescute cu grăsimi și zahăr, consumul excesiv de ciocolată poate duce la creștere în greutate sau la apariția cariilor dentare.
Cunoscută ca Ziua Îndrăgostiţilor sau Valentine's Day, sărbătoarea are la bază mai multe legende. Deşi, la început, ziua Sfântului Valentin era asociată doar cu iubirea dintre un bărbat şi o femeie, în timp, cu această ocazie, oamenii au ajuns să ureze „O zi fericită de Sfântul Valentin!“ tuturor celor pe care îi iubesc: părinţi, fraţi, surori, prieteni.
 
Se spune că Ziua Îndrăgostiţilor a apărut odată cu moartea Sfântului Valentin, pe 14 februarie 249 î.Hr. Însă, potrivit altor legende, această sărbătoare a apărut pe vremea împăratului Claudiu al II-lea, care a interzis căsătoriile, deoarece bărbaţii familişti refuzau să se înroleze în armată. Un singur preot, pe numele lui, Valentin, a încălcat această lege, ajutându-i astfel pe creştini să se căsătorească. Însă el a fost descoperit şi întemniţat. În timp ce îşi ispăşea pedeapsa, s-a îndrăgostit de fiica unui gardian, căreia îi trimitea scrisori de dragoste. Valentin a fost executat pe 14 februarie şi, de atunci, această zi s-a transformat în ziua Sfântului Valentin. Când România a luat contact cu sfera culturală occidentală, Valentine's Day a început să se sărbătorească și în ţara noastră.
 
La data de 15 februarie 1800 a  apărut prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată.
 
Primele momente în care ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea au fost înregistrate în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de iubire. Convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc „My Valentine“.

Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată. O altă curiozitate despre această zi datează din epoca medievală, când femeile consumau alimente considerate bizare de Ziua Îndrăgostiţilor, deoarece, conform superstiţiilor, le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ.
 
Medical nutriționist, Mihaela Iftene a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța, că, datorită încărcăturii crescute cu grăsimi și zahăr, consumul excesiv de ciocolată poate duce la creștere în greutate sau la apariția cariilor dentare.

Ciocolata este un deliciu apreciat de toți. De-a lungul timpului s-a demonstrat că are efecte benefice asupra inimii prin conținutul crescut în fier, cupru, magneziu, zinc și flavanoli. De asemenea, ciocolata ajută la creșterea capacitatii cognitive și a stării de bine. Din puncte de vedere nutrtițional, ciocolata neagră este mai bogată nutrițional și cu efecte benefice mai importante decat ciocolata cu lapte.

Din păcate, datorită încărcăturii crescute cu grăsimi și zahăr, consumul excesiv de ciocolată poate duce la creștere în greutate sau la apariția cariilor dentare.

Astfel, ca orice lucru bun în viață, ciocolata trebuie savurată, dar consumată cu moderație., precizează Mihaela Iftene.

Sursa foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii