Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:24 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicul nutriționist Mihaela Bilic Murăturile, o variantă sănătoasă de a consuma legume și în timpul iernii

ro

13 Nov, 2021 10:36 1822 Marime text
  • Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că murăturile reprezintă o variantă sănătoasă de a consuma legume și în timpul iernii. Acestea fac parte din categoria alimentelor fermentate, conțin bacterii vii și au efect probiotic - completează și îmbogățesc microbiota intestinală de care depinde imunitatea fiecăruia.

Potrivit acesteia, produsele fermentate au o mulțime de avantaje. 

„Alte metode de conservare, care presupun un tratament termic (fierbere sau congelare) riscă să modifice calitățile nutritive ale alimentelor. Spre deosebire de ele, lacto-fermentația permite păstrarea legumelor proaspete și chiar le face mai ușor de digerat- o parte din nutrienți sunt mai ușor de asimilat, iar conținutul de vitamine crește. La greutate egală varza murată este de 2 ori mai bogată în vitamina C față de varză proaspătă, are mai puțin sulf iar fibrele sunt parțial înmuiate, fără risc de indigestie.

Castraveți, gogonele, conopidă, ceapă, morcovi, ridichi, sfeclă și chiar pepeni, mere sau gutui, toate legumele și fructele pot fi transformate în murături. Legumele lacto-fermentate sunt benefice pentru sănătate datorită enzimelor, vitaminelor și mineralelor care apar în mod natural în urma fermentației.

Odată cu fermentația, în alimentul respectiv se dezvoltă un întreg ecosistem microbian (bacterii lactice și acide, drojdii etc.)- se poate ajunge de la 1 milion până la 1 miliard de microorganisme pe gram de legume fermentate”, spune medicul printr-o postare pe pagina de Facebook. 


Pe lângă produsele lactate acide și brânzeturi, murăturile sunt cea mai valoroasă sursă de fermenți vii (lactobacili și bifidobacterii) care întăresc sistemul imunitar. Produsele probiotice au avantajul că echilibrează flora intestinală, reduc inflamația și riscul de intoleranțe digestive, îmbunătățesc digestia și ameliorează sindromul de colon iritabil, mai spune aceasta.

Sursă foto: unsplash.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii