Merită să-ți cumperi telefon nou?
Merită să-ți cumperi telefon nou?
04 Dec, 2023 11:15
ZIUA de Constanta
1030
Marime text
Sunt șanse mari să citești acest text chiar de pe ecranul telefonului tău. Află că nu ești nicidecum singurul. Aproape jumătate din populația lumii folosește un smartphone, iar această cifră crește din ce în ce mai mult în fiecare zi.
Noi nu-ți propunem sub nicio formă să renunți la telefonul tău, ci dorim doar să te facem puțin mai conștient cu privire la impactul pe care producția smartphone-urilor îl are asupra planetei noastre.
De departe, cel mai mare impact asupra mediului înconjurător îl are achiziția unui nou dispozitiv și asta pentru că, dintre toate procesele care survin pe durata de viață a unui smartphone, producția acestuia este cel mai mare factor generator de poluare. Din rândurile următoare aflăm împreună de ce decizia achiziției unui produs nou poate să nu fie cea mai bună alegere din perspectivă de protecție a mediului înconjurător.
Care este impactul producției smartphone-urilor asupra mediului?
Hai să detaliem puțin, pe scurt, elementele esențiale din procesul de producție. Pentru fiecare telefon nou care este produs, este necesară extragerea unor elemente extrem de valoroase precum aurul, cobaltul sau litiul. Astfel, de fiecare dată când îți înlocuiești telefonul, susții în mod neintenționat generarea unor deșeuri toxice și risipa de materiale valoroase. În medie, un om își schimbă telefonul o dată la doi ani. Acest model comportamental se dovedește a fi complet nesustenabil câtă vreme smartphone-urile mai vechi de doi ani sunt, de cele mai multe ori, abandonate la voia întâmplării.
În plus, performanța telefoanelor nou-nouțe nu este una cu mult superioară modelelor anterioare. De exemplu, nou lansatul iPhone 15 nu are caracteristici net superioare modelului anterior, fiind comparabil din perspectivă de experiență a utilizatorului cu modele mai vechi, precum iPhone 13 sau iPhone 11. Atâta vreme cât diferențele nu sunt unele care să-ți îmbunătățească în mod considerabil calitatea vieții de zi cu zi, achiziția unui nou telefon, în mod frecvent, nu ar trebui să fie una dintre prioritățile tale.
Dacă analizăm întreg ciclul de viață al unui telefon inteligent, nașterea sa reprezintă partea care afectează cel mai mult mediul înconjurător. Circa 80% din amprenta sa de carbon este generată în stadiul de producție. Asta pentru că dincolo de asamblarea în sine, nu sunt foarte vizibile costurile ascunse în tot procesul de fabricație. Acestea pot fi de tipul mineritului sau transportului variatelor elemente. Să nu uităm nici de materialele brute folosite în producție precum fier, aluminiu, magneziu, cupru, argint, aur, grafit, litiu și așa mai departe, a căror extracție vine de asemenea cu costuri ascunse pentru mediu.
Ce se întâmplă cu telefoanele nefolosite?
Poate nu te-ai întrebat niciodată ce se întâmplă cu telefonul tău, de îndată ce a ajuns într-un depozit de deșeuri. Încă din momentul în care a fost aruncat, metalele toxice din acesta continuă să contamineze solul și apa. Pe de altă parte, dacă, din comoditate, alegem doar să lăsăm praful să se adune pe el într-un sertar, această variantă duce la devalorizarea abruptă și deloc necesară a dispozitivului.
În concluzie, nu e prea bine să-l arunci și nici să-l abandonezi într-un colț întunecat al casei. În acest caz, poate că te gândești că reciclarea ar rezolva cu siguranță această dilemă, nu-i așa? Află că până și în țările dezvoltate, reciclarea smartphone-urilor se află la un procent de sub 15%. În ciuda faptului că există diverse companii care încurajează reciclarea telefonului vechi, nici aici lucrurile nu sunt foarte simple. Fiecare dispozitiv conține componente de mici dimensiuni, integrate strâns, astfel încât eficiența reciclării nu este atât de mare pe cât ne-am dori, întrucât separarea lor nu este facilă.
Care este soluția magică pentru a proteja mediul?
Răspunsul perfect la întrebarea de mai sus nu există, însă avem câteva sfaturi la îndemână prin care putem proteja planeta împreună, cu pași mici. Primul ar fi conștientizarea impactului pe care producția fiecărui telefon îl are și, în consecință, decizia de a face achiziții noi cu un dram de înțelepciune în plus. Considerăm că argumentele aduse mai sus sunt mai mult decât suficiente pentru a te convinge să alegi inteligent de fiecare dată când îți face cu ochiul un nou model de smartphone.
Există alternative mai prietenoase cu bugetul tău și sigure în același timp. Una dintre ele este Flip. Aici poți nu doar să cumperi telefoane la fel de performante ca unele noi, la un preț cu până la 40% mai avantajos pentru buzunarul tău, ci și să-ți vinzi rapid dispozitivele vechi, în loc să lași praful să-și facă loc peste ele. E un mod simplu și sigur prin care, pe lângă avantajele financiare considerabile, protejezi mediul înconjurător.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii