Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:51 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Mesajul Grupului de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni. Agricultura României, compromisă (video)

ro

14 Oct, 2020 12:02 3699 Marime text
  • Astăzi, 14.10.2020, are loc o conferință de presă ce vizează subiecte de interes pentru agricultura dobrogeană.
  • În secțiunea „Video“ puteți urmări desfășurarea evenimentului, iar în secțiunea „Galerie foto“, puteți vedea imagini din cadrul evenimentului.


UPDATE 5

Jean Marc Lacrouts
va vorbi de asigurări. El este fermier francez în România.

Astăzi contractele de asigurare, un fermier asigurat se trezește că nu e asigurat. Nu primește dauna la nivelul care trebuie sau nu primește deloc despăgubire. Sunt destule clauze de excludere. Cerem MADR o reglementare să asigure fermierii, nu asiguratorul. Trebuie să existe o franceză plafonata la nivel național, spune Lacrouts.


 Asigurările în Franța acoperă toate riscurile. Campaniile de asigurare care sunt și în Franța au clauze diferite în Fomabi.

UPDATE 4

Ichim a mai spus că au fost discuții cu Guvernul pentru a se declara calamitate. Marți, 15 septembrie, s-a lansat în discuție publica proiectul OUG pentru secetă pedologică. Peste 10 zile, nu s-a întâmplat nimic.

Nu știm nimic, deși MADR a suplimentat ordinea de zi cu aceasta OUG. În urma acestei mișcări a fost făcută de o asociație, pentru retragerea ordonanței. Am analizat raportul întocmit de Comitetul Județean de urgență și Direcția Agricolă, care a spus că 85% din suprafața județului Conatanța este calamitate în raport de 85-100%, a spus Ichim.


 Ichim a spus că trebuie găsite soluții și pârghii pentru a ajuta fermierii.

Seceta nu e fenomen de o zi. Poate cineva să determine ziua? Moment de la care trebuie modificat partenerul cu care lucrăm și să cerem certificatul de forță majoră. Vrem un moment zero de la care putem acționa cum trebuie. Prefectul poate declara județ calamitat. Trebuie să existe 50% zonă calamitate, a spus Ichim.

În unele contracte pentru imputuri era precizată starea de urgență ca și clauză de forță majora. În schimb grindina, inundațiile nu apăreau. Mulți puteau invoca anularea unor contracte în starea de urgență, au punctat agricultorii.


UPDATE 3

Theodor Ichim ia cuvântul și va vorbi de măsurile solicitate. Theodor Ichim a spus de situația precipitațiilor.
 

Sunt luate oficial de la INMH. Vă prezint situația economică a fermierilor din Constanța și Tulcea. Nu vreau să fac referire și să ne comparăm cu colegii noștri din Bărăgan sau alte zone. Vrem să se faca clar diferența, spune Ichim.

La grâu este minus 1450 lei, orz- minus 950 lei, răpiță - minus 200 lei. Toate sunt calcule la un hectar. La mazăre e minus 2000 lei/ha, floarea soarelui e minus 1100 lei și la porumb este o pierdere de 1600 lei.



Despăgubirile au fost de aproximativ 740 lei pe hectar la primele trei menționate. În august -septembrie se plătește arendă în medie de 500 lei. Simulare pe o fermă de 1000 ha. Adică 600 ha grau, 100 ha rapița și 300 ha mazare porumb și floarea soarelui. Înseamnă 518 mii lei despăgubiri. Pentru arenda s-a plătit 500 mii lei.
Starea financiară actuală a unui fermier înseamna că fermierul este pe o pierdere totală de 1.420.000 lei. Cu tot cu despăgubirea de la stat. Dacă vin subvențiile se acoperă 200 mii de euro, adică 1 milion de lei.

Dar trebuie plătite facturi, salarii și alte cheltuieli și vine un an cu un alt minus din acesta, a spus Theodor Ichim.


UPDATE 2

Măsurile pe care le prezentăm astăzi și pentru care cerem sprijin, solicităm să le aplice de urgență. Suspendarea ratelor, declararea județului Constanța în calamitate și omorârea promisiunilor pe care le-am primit în septembrie de la minister - bani pentru irigații de minim 429 milioane de euro pentru județ. 50 milioane de euro pentru Tulcea, a adăugat Filipescu.

 El a mai spus că fermierii și-au asigurat obligațiile și nu înțelege de ce nu se găsesc soluții pentru susținerea lor. Toate industriile care se bazează pe fermieri vor cădea, subliniază Răzvan Filipescu.

Măsura am discutat-o cu băncile. Am căzut de acord ca e una benefică. Pe statul român nu îl costa nici un leu pentru suspendarea ratelor. Băncile nu vor mai fi în situatia să își calculeze provizioane. Este o măsură pe care noi o solicităm de urgență Guvernului României. Suntem în data de 14 octombrie și nu s-a întâmplat nimic. Trebuie să înțeleagă urgența acestei măsuri pentru va fermierii vor intra în faliment. Mulți nu vor avea bani pentru înființarea de noi culturi, a spus Filipescu.


UPDATE 1

Datorită faptului că în aceste ultime 4 luni am organizat conferințe de presă, a existat o mișcare pașnică, un protest unde a participat Gheorghe Scarlat, secretar de stat la Ministerul Agriculturii. Ne-am  întâlnit cu reprezentanți ai ministerului unde am discutat despre sprijinirea fermierilor la nivelul Dobrogei. Județul Constanța este cel mai calamitat județ", a spus Răzvan Filipescu.


 El a mai spus ca subvențiile acordate sunt insuficiente.

Județul Constanța este afectat de secetă pedologică și secetă hidrologica, a spus Filipescu.

Între septembrie 2019 - septembrie 2020 -cantitatea de precipitații a fost de 117 litri pe metru pătrat. În august-septembrie a fost undeva la 20 de litri, față de 40-60 litri in județele Buzău și alte date din vecinătate. Au fost solicitate aceste date de la INMH în zilele trecute.


Sunt dezbătute subiecte precum:


- continuarea manifestării fenomenului de secetă pedologică în Dobrogea;
 - stadiul înființării Asociației Producătorilor Agricoli Dobrogeni cu personalitate juridică, ca asociație profesională care să reprezinte interesele producătorilor agricoli la nivel de ramură;
 - stadiul implementării proiectului de OUG privind acordarea unor facilitați pentru împrumuturile acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare pentru producătorii agricoli;
 - situația economică a fermierilor din Dobrogea;
 - stadiul despăgubirilor pentru culturile de primăvară;
- alocarea de fonduri zonei Dobrogea pentru reabilitarea sistemului de irigații ca urmare a întâlnirii organizate la Ministerul Agriculturii;
- declararea stării de calamitate în Dobrogea;
- posibilitățile de asigurare a culturilor Agricole în actualul context;
- aspecte fiscale de interes pentru fermierii care înregistrează pierderi.

La eveniment participă Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni: Răzvan Filipescu Theodor Ichim Mircea Chipăilă Cornel Zamfir Jean Marc Lacrouts Mihai Ciobanu Daniel Gheordunescu.

Citește și: „Vrem apă!” Strigătul de ajutor al fermierilor dobrogeni către autorități (video)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii