Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:17 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Universităţii din Bucureşti

ro

16 Jul, 2024 12:22 154 Marime text






 
  • Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, marţi, cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Universităţii din Bucureşti, evidenţiind rolul acesteia în susţinerea învăţământului şi cercetării, dar şi a valorilor civice.

Mesajul a fost prezentat, la evenimentul aniversar organizat de UB, de consilierul prezidenţial Diana-Loreta Păun, potrivit Agerpres.

„Mă bucur să aduc astăzi un omagiu acestei instituţii de învăţământ superior care a demonstrat un angajament constant pentru excelenţă în educaţie şi cercetare şi care s-a afirmat ca un reper esenţial în construirea şi consolidarea României moderne şi democratice. Marcăm 160 de ani de continuitate istorică a Universităţii din Bucureşti, înfiinţată prin decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în 1864, fără a uita contribuţia mai veche şi legătura indiscutabilă cu Academia Domnească, întemeiată în 1694 de Constantin Brâncoveanu. Este important să recunoaştem şi să evidenţiem rolul semnificativ al Universităţii din Bucureşti la formarea unei şcoli de gândire care avea să definească idealul naţional prin contribuţii remarcabile în toate sferele cunoaşterii", a subliniat şeful statului, în mesajul transmis.


El a menţionat că menirea acestei instituţii nu este doar de a susţine excelenţa în învăţământ şi cercetare, ci şi de a se implica activ în susţinerea valorilor civice. De aproape 35 de ani, Universitatea din Bucureşti este "kilometrul 0 al democraţiei", a subliniat preşedintele.

"Studenţii săi au fost cei care au demonstrat că ştiu ce înseamnă democraţia liberală şi statul de drept, chiar şi după aproape patru decenii de totalitarism, după o schimbare sângeroasă de regim şi în ciuda eliminării unei bune părţi din elita intelectuală a ţării. Pe întreaga durată a istoriei sale, pe care o celebrăm azi, Universitatea din Bucureşti a reprezentat poarta spre lumina cunoaşterii, către Occident. Atunci când Cortina de Fier separa cele două emisfere, Universitatea a fost un spaţiu al rezistenţei paşnice prin cultură şi umanism, un veritabil punct de convergenţă a valorilor", se arată în mesajul lui Klaus Iohannis.


Printre provocările viitorului se numără noua revoluţie industrială, problemele de mediu şi cele sociale, a arătat preşedintele. El a menţionat însă că toate îşi găsesc răspunsuri "rapide şi inovative într-un mediu conectat la cele mai prestigioase reţele de cercetători", cum este Universitatea din Bucureşti.

"Astăzi, studenţii Universităţii din Bucureşti participă la summituri digitale, dezbat probleme legate de degradarea terenurilor din Europa, în prelegeri ale Facultăţii de Geografie, sau aportul inteligenţei artificiale la dezvoltarea programelor de îngrijire a vârstnicilor, la Facultatea de Filosofie. Ceea ce leagă trecutul şi prezentul acestei mari instituţii a culturii române este orientarea spre viitor, angajamentul de a fi în avangarda cunoaşterii", a mai transmis Iohannis.

 
 
 
Citește și
 Președintele, Klaus Iohannis, de Ziua Națională a Franței „Parteneriatul nostru Strategic este mai solid ca niciodată”
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii