Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:25 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Migrația de toamnă, un spectacol al păsărilor migratoare (galerie foto)

ro

08 Sep, 2020 12:05 3144 Marime text
  • Migrația de toamnă începe încă din luna august și este influențată în principal de lungimea zilei, lipsa hranei din abundență, scăderea temperaturilor.
  • Din cele circa 360 de specii de păsări înregistrate în RBDD, categoria dominantă este cea a oaspeților de vară, (aprox. 30%), fapt ce denotă importanța deosebită a Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru reproducerea și cuibăritul ornitofaunei.
Unul dintre culoarele mari de migrație a ornitofaunei trece peste Delta Dunării și Dobrogea, zonă care oferă iubitorilor de păsări un spectacol extraordinar al speciilor aflate în pasaj. Poziția geografică a Deltei Dunării la interfața a trei bioregiuni – continental, stepică și pontică, oferă condiții optime pentru ornitofaună, aflate în această perioadă în pasaj, în pregătire de plecare, sau de sosire pentru iernare.

Printre păsările de apă care pleacă în această perioadă din Rezervația Biosferei Delta Dunării se numără pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), pelicanul cret (Pelecanus crispus), cormoranul mic (Phalacrocorax pygmeus), stârcul pitic (Ixobrychus minutus), stârcul de noapte (Nycticorax nycticorax), stârcul galben (Ardeola ralloides), stârcul roșu (Ardea purpurea), egreta mică (Egretta garzetta), barza albă (Ciconia ciconia), țigănușul (Plegadis falcinellus), lopătarul (Platalea leucorodia), călifarul alb (Tadorna tadorna), călifarul roșu (Tadorna ferruginea) și multe altele.

Dintre speciile limicole (ce trăiesc pe malurile apelor) care pleacă din Delta Dunării, amintim ciocântorsul (Recurvirostra avosetta), piciorongul (Himantopus himantopus), scoicarul (Haematopus ostralegus), prundărașul gulerat mic (Charadrius dubius), nagâțul (Vanellus vanellus).

Și specii de răpitoare se îndreaptă spre zone mai calde, precum acvila țipătoare mică (Aquila pomarina), eretele de stuf (Circus aeruginosus), vânturelul de seară (Falco vespertinus), șoimul rândunelelor (Falco subbuteo), șoimul dunărean (Falco cherrug).

Printre speciile care sosesc la noi pentru iernare se numără gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis), rața cu ciuf (Netta rufina), ferestrașul moțat (Mergus serrator), ferestrașul mare (Mergus merganser), lebăda de iarnă (Cygnus cygnus).

Din cele circa 360 de specii de păsări înregistrate în RBDD, categoria dominantă este cea a oaspeților de vară, (aprox. 30%), fapt ce denotă importanța deosebită a Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru reproducerea și cuibăritul ornitofaunei.

Urmăriți în această toamnă spectacolul migrației, în care păsările însoțite de pui zboară într-un ritm mai puțin alert față de cel cu care vin în zona noastră pentru a-și găsi locurile de cuibărit.

Sursa foto-text: Facebook/ ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii