Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:55 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Petre „Sper sa nu fie vreo idee nastrusnica de-a lui Nicusor Constantinescu"

ro

25 Jun, 2010 03:12 1652 Marime text
cap_4.jpgMihai Petre se declară împotriva referendumului organizat de Nicuşor Constantinescu pentru schimbarea denumirii Teatrului de Stat în Teatrul de Stat „Jean Constantin": „Sper să nu fie vorba despre campanie electorală, nici vreo idee năstruşnică a lui Nicuşor Constantinescu, ci sper ca această propunere de referendum să fie rodul gândirii eronate a consilierilor lui care l-au sfătuit prost şi el a ascultat"

De-a lungul timpului, relaţia dintre consilierii PDL şi preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, s-a deteriorat repede şi irevocabil. Diferenţa dintre cele două părţi ale CJC a constituit-o opoziţia politică ce marca cele două partide. Astfel, s-au constituit două tabere: PDL şi Nicuşor Constantinescu, acestea transformând orice şedinţă CJC într-un ring de lupte politice. Consilierul PDL Mihai Petre a făcut câteva precizări referitoare la lupta pentru proiecte.

Care au fost proiectele de hotărâre care au încins spiritele între PDL şi Nicuşor Constantinescu?

Au fost destule proiecte care au stârnit controverse, încă de la începutul acestui mandat. Mai mult, au loc ciocniri verbale între Nicuşor Constantinescu şi consilierul nostru Adrian Gheorghiţă, cel pe care l-am împuternicit să ia poziţie în şedinţele CJC. Primul proiect pe marginea căruia au avut loc contre verbale a fost cel referitor la înfiinţarea unei societăţi de transport în comun la nivel judeţean care să fie în subordonarea CJC. Adrian Gheorghiţă a susţinut că hotărârea este nelegală, iar Nicuşor Constantinescu a spus că habar nu avem despre administraţia locală, numai că instanţa ne-a dat dreptate nouă şi societatea a fost desfiinţată. Un alt proiect este cel referitor la trecerea lacurilor şi bălţilor în administrarea CJC. Noi ne-am opus pentru că descentralizarea administraţiei locale presupune trecerea lacurilor şi bălţilor în administraţia consiliilor locale de pe raza localităţilor unde se află acestea. De două ori a picat proiectul, pentru că şi consilierii PNL au votat ca şi noi, împotrivă. Numai că, a treia oară când acest proiect a fost introdus de Nicuşor Constantinescu, peneliştii au propus un amendament, acela că, după ce vor fi preluate de CJC, lacurile şi bălţile să revină la consiliile locale, iar proiectul a fost votat. În formularea finală, însă, amendamentul nu era trecut şi hotărârea a fost declarată ilegală. Tema permanentă de contră dintre noi şi Nicuşor Constantinescu este validarea pedelistului Gheorghiţă Corbu în funcţia de consilier judeţean. Refuzul este strict pe criterii politice.

Aceste contre nu puteau exista la nesfârşit. Ce aţi făcut pentru a nu mai fi tensiuni în cadrul şedinţelor?

Era de-a dreptul circ la şedinţe. Iar acest circ nu poate fi oferit de o singură persoană, aşa că eram şi noi (n.r. consilierii judeţeni PDL) angrenaţi în certuri. Din acest motiv am hotărât ca în timpul şedinţelor să ne abţinem de la comentarii, să votăm şi apoi opţiunea să o explicăm printr-un comunicat. Chiar dacă pe ordinea de zi sunt introduse bazaconii, noi ne abţinem de la comentarii şi votăm în consecinţă.

Consilierii judeţeni din partea PSD nu au niciodată păreri contra proiectelor?

Am certitudinea că sunt şi consilieri PSD care îl dezaprobă pe Nicuşor Constantinescu în ceea ce face şi în ceea ce zice, numai că nu au curajul să vorbească.

De ce nu v-aţi prezentat la ultima şedinţă CJC?

Pentru că această şedinţă nu trebuia să aibă loc. Conform art.44 din Legea 215/2001, toate proiectele de hotărâri care nu sunt însoţite de avizul compartimentului de specialitate din CJC şi al comisiilor de specialitate nu pot fi dezbătute. Din luna mai, de când s-a emis hotărârea judecătorească prin care s-a decis că vechile comisii erau nelegale, şi până acum, nici un aviz dat de comisii nu este legal. Dovadă a faptului cât de bine cunoaşte Nicuşor Constantinescu legea, acesta a introdus pe ordinea invizibilă de zi proiectul de constituire a comisiilor, pentru că oricum era obligat de lege. Noi nu contestăm validitatea proiectelor ci doar avizul comisiilor, care nu este legal. Preşedintele CJC avea la îndemână două modalităţi de a face totul ca la carte. Prima variantă ar fi fost aceea a validării comisiilor într-o şedinţă extraordinară, care să fi avut numai acest proiect pe ordinea de zi sau, cea de-a doua variantă ar fi fost să fie trecut acest proiect primul pe listă şi, după ce comisiile erau legal constituite, acestea să se retragă o scurtă perioadă şi să dea avizul proiectelor din şedinţa respectivă.

Dacă aţi fi participat la şedinţa CJC, la ce proiecte v-aţi fi opus?

La proiectul referitor la stabilirea unor taxe şi impozite noi şi la cel cu rectificarea bugetului.

Ce părere aveţi despre retragerea proiectului de hotărâre privind schimbare denumirii Teatrului de Stat Constanţa în Teatrul de Stat „Jean Constantin" Constanţa şi organizarea unui referendum cu această temă?

În primul rând, maestrul Jean Constantin merită cu prisosinţă un minimum de recunoştinţă prin acordarea numelui său celei mai prestigioase instituţii de cultură a judeţului şi nu cred că este loc de orgolii. Chiar a fost nevoie să se scoată de pe ordinea de zi proiectul deoarece câţiva actori s-au opus? Oricum, interpretez acest gest al lui Nicuşor Constantinescu, de organizare a unui referendum, fie el la nivel municipal sau judeţean, ca pe un gest de campanie electorală mascată. Cel mult se putea declanşa o dezbatere publică pe această temă, dar nu un referendum. Cred că noi, consilierii judeţeni, suntem în măsură să ne pronunţăm asupra acestei atribuiri de nume, aşa cum ar hotărî şi 99,99% dintre cetăţeni, în cadrul unui referendum.

Când chemi constănţenii să se pronunţe prin vot asupra unui subiect, atunci acela trebuie să influenţeze viaţa lor cotidiană. Aş fi fost de acord să se organizeze acest prim referendum din Constanţa, dacă preşedintele CJC i-ar fi întrebat pe cetăţeni ce părere au despre modificarea taxelor şi amenzilor, dar pe buletinul de vot să se treacă toate cuantumurile amenzilor votate în şedinţă. Singura explicaţie pentru care Nicuşor Constantinescu ar pleca în campanie electorală mascată este că are la dispoziţie cifre care nu-l bucură. Dar s-a gândit cineva ce costuri implică organizarea unui referendum? Mai ales că se plânge preşedintele CJC că Guvernul nu-i dă bani. Sper să nu fie vorba despre campanie electorală, nici vreo idee năstruşnică a lui Nicuşor Constantinescu, ci sper ca această propunere de referendum să fie rodul gândirii eronate a consilierilor lui care l-au sfătuit prost şi el a ascultat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii