Ministerele au monopolizat clasamentul Forbes în 2016 Simona Halep, constanta din Constanţa, în topul celor mai influente românce (galerie foto)
Ministerele au monopolizat clasamentul Forbes în 2016: Simona Halep, constanta din Constanţa, în topul celor
22 Mar, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
1890
Marime text
Forbes a publicat clasamentul celor mai influente 50 de femei ale României de anul acesta. În realizarea topului s-a ţinut cont atât de relevanţa acţiunilor pe care le-au întreprins aceste doamne în ultimul an în domeniul lor de activitate, cât şi de puterea financiară, acoperirea în toate tipurile de media şi influenţa pe care o au în domeniul lor de specialitate. În cele ce urmează, ZIUA de Constanţa vă propune o analiză pe ultimii trei ani (2014, 2015 şi 2016) a topurilor celor mai influente 50 de românce.
Primele cinci poziţii au avut ocupanţi constanţi în ultimii trei ani. Singurele „lupte“ s-au purtat pentru locul 1, care a fost disputat în ultimii trei ani de aceleaşi femei: Alteţa sa Regală Principesa Margareta a României şi procurorul-şef al DNA, Laura Kodruţa Kovesi. Aceasta din urmă a ocupat prima poziţie doar în anul 2015. Pe poziţiile 3, 4 şi 5 s-au aflat de fiecare dată Ana Maria Mihăescu, şeful Misiunii IFC România, Anca Vlad, proprietara Grupului Fildas Catena, şi Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.
Următoarele poziţii, până la locul 20, prezintă cele mai mari fluctuaţii. Într-un fel sau altul, aceste schimbări au legătură cu oscilaţiile de pe scena politică. Dacă vreţi, aceasta este încă o dovadă a faptului că politicul guvernează în mai toate domeniile. Chiar pe locurile 6 şi 7 avem două new-entries: Anca Dragu, ministrul de Finanțe, şi Raluca Prună, ministrul de Justiție. Pe locul 10 o regăsim pe Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, aceeaşi poziţie pe care a ocupat-o şi în 2015, atunci când a intrat în acest top. Şi Monica Macovei a urcat în top, pe poziţia a 11-a, după ce, anul trecut, era pe locul 12, iar în 2014, abia pe locul 20.
Un alt new entry este Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, care a intrat direct pe locul 14. Locul următor este ocupat tot de un ministru, cel al Muncii, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Claudia Costea. Locul 16 îi revine Cristianei Paşca Palmer - un alt nume nou în clasament -, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. Pe locul al 19-lea o regăsim pe Sorana Baciu, secretar de stat în Ministerul Economiei. Iată aşadar cum în primele 20 de locuri nu mai puţin de opt sunt „rezervate“ femeilor care conduc destinele României din ministere.
În anii anteriori, pe primele 20 de poziţii regăseam, de asemenea, nume ale politicii mioritice „valabile“ atunci. Astfel, în 2014, pe locul 6 se clasa Rovana Plumb, pe atunci ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, iar pe locul 7, Ioana Maria Petrescu, ministrul Finanţelor Publice. Pe locul 10 se clasase ministrul de atunci al Tineretului şi sportului, Gabriela Szabo, iar pe locul 20, Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei şi europarlamentar. În anul 2014, Rovana Plumb ocupa locul 9, iar Gabriela Szabo, locul 14, în timp ce Monica Macovei era pe locul 12.
Mai interesant însă este că, în 2015, pe locul 7 se poziţiona Livia Doina Stanciu, judecător şi preşedinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România, deşi, cu un an înainte, ocupa doar locul 28. În 2016, aceasta nu se mai regăseşte în top.
Avem însă şi o poziţie constantă care ajunge la… Constanţa: Simona Halep. Aceasta se regăseşte din 2014 pe locul 50, deşi a ocupat şi poziţia a treia în clasamentul WTA. Şi Andreea, Esca, prezentatoarea ştirilor Pro TV, este o prezenţă statornică în top, situându-se în ultimii ani pe ultimele cinci poziţii, alături de Doina Crângaşu, director executiv la Confederaţia Caritas România.
Printre cele care au ocupat în 2016 un loc în topul celor mai influente femei din România se află şi Mariana Durleşteanu, CFO al KMG International, Ramona Jurubiță, partener KPMG, Head of Tax and Legal (36), Dora Popenciu, CEO Istyle România (43), şi Andreea Mihai, director de marketing Carrefour (45).
O scădere în top cu peste zece poziţii o sesizăm în cazul lui Luchi Georgescu, acționar majoritar Vincon Vrancea și Meda Prod 98, care se poziţionează pe locul 33. Anul trecut, a ocupat locul 21, iar în 2014, poziţia 22. Aceeaşi situaţie şi în privinţa Doinei Cepalis, proprietara Te-Rox Prod, care acum se regăseşte pe locul 46, anul trecut ocupând poziţia cu numărul 31, iar în 2014, pe cea cu numărul 32.
Aşadar, influenţa la puterea feminin este definită de poziţia ocupată preponderent în instituţiile de top ale statului, adică în ministere. Cazul Rovanei Plumb este, poate, unul dintre cele mai relevante. Deşi ocupă în PSD o poziţie de lider, faptul că nu mai este în fruntea niciunui minister a scos-o din clasament. La fel şi în cazul Gabrielei Szabo, o sportivă de performanţă, care s-a aflat însă în acest clasament în perioada în care a condus destinele sportului românesc din postura de ministru. Însă cele mai multe femei ministru se regăsesc, de departe, în topul din acest an, când conducerea ministerelor este asigurată de un guvern tehnocrat.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii