Ministerul Afacerilor Externe salută Ziua Internațională a Drepturilor Omului
Ministerul Afacerilor Externe salută Ziua Internațională a Drepturilor Omului
10 Dec, 2020 13:18
ZIUA de Constanta
1465
Marime text
- Ministerul Afacerilor Externe mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului.
Cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe reafirmă angajamentul pentru promovarea şi protejarea tuturor drepturilor omului şi condamnă orice încercare de diminuare a principiilor universalității şi indivizibilității drepturilor omului.
Anul 2020 marchează și împlinirea a 70 de ani de când a fost deschisă spre semnare Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Prin mecanismul creat de Convenție, în centrul căruia se află Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Europa beneficiază de un puternic sistem internațional de protecție a drepturilor omului.
În decursul ultimilor 70 de ani, Convenția și-a extins sfera de acțiune pe întreg continentul, protejând astăzi drepturile și libertățile fundamentale a peste 830 milioane de oameni din cele 47 de state membre.
În această perioadă marcată de provocări multiple pe fondul pandemiei de COVID-19 și a impactului acesteia, situaţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale a fost serios afectată, prin adâncirea inegalităţilor şi creşterea vulnerabilităţii unor categorii sociale.
Este necesară abordarea acestor probleme globale prin acţiuni comune, solidaritate şi cooperare. În plus, o altă preocupare la nivelul comunității internaționale este și intensificarea manifestărilor rasismului, ale xenofobiei și ale discursului instigator la ură.
Uniunea Europeană și, implicit, România, în calitate de stat membru activ și responsabil, și-au confirmat angajamentul de a contribui la răspunsul global la pandemie prin promovarea coordonării în toate forurile multilaterale relevante, inclusiv cooperarea cu ONU, OMS, Consiliul Europei, OSCE și organizații regionale.
În recentul Plan de acțiune al UE privind drepturile omului și democrația pentru 2020-2024, se reafirmă angajamentul ferm al UE de a promova în continuare valorile universale în beneficiul tuturor, în baza principiului fundamental că nimeni nu ar trebui lăsat în urmă și că niciun drept al omului nu ar trebui ignorat.
Ziua Internaţională a Drepturilor Omului contribuie la conștientizarea faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului trebuie să fie protejate la toate nivelurile de un sistem de drept, dar și de către toţi participanţii la viaţa publică, fiind necesară identificarea unor răspunsuri eficiente, pe termen lung, la crize pre-existente, cum ar fi migraţia, precum și la încălcările normelor de drept internaţional.
Ansamblul de acțiuni de politică externă, precum și prioritățile și activitățile la nivelul organismelor internaționale (în cadrul ONU, la Consiliul Drepturilor Omului și Comisia a III-a a Adunării Generale a ONU, în cadrul OSCE, UE și Consiliul Europei) au permis României să demonstreze atașamentul său la valorile democrației, statului de drept, dreptului internațional și drepturilor omului.
România este şi va rămâne un contributor activ la eforturile comunității internaționale de afirmare și respectare a drepturilor omului.
Informaţii suplimentare:
Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat, la 10 Decembrie 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, completată ulterior cu alte documente: Convenţia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Convenţia Internaţională asupra Drepturilor Politice şi Civile (1966), Convenţia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenţia Împotriva Torturii (1984), Convenţia împotriva Apartheid-ului (1985), Convenţia Drepturilor Copilului (1989) şi altele. Disponibilă în peste 500 de limbi, Declarația pentru Drepturile Omului este în prezent cel mai tradus document din lume.
Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului, a avut loc pe 4 decembrie 1950, când Adunarea Generala a ONU a declarat o rezoluție prin care invita toate statele membre, precum și orice alte organizații interesate să sărbătoreasca ziua așa cum considera ca este potrivit.
plan
Citește și:
10 decembrie- Ziua Internațională a Drepturilor Omului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii