Ministerul Afacerilor Externe sărbătorește Ziua Internațională a Justiției Penale. Ce altă realizare a mai fost celebrată
Ministerul Afacerilor Externe sărbătorește Ziua Internațională a Justiției Penale. Ce altă realizare a mai
17 Jul, 2023 11:40
ZIUA de Constanta
894
Marime text
- Ministerul Afacerilor Externe a marcat Ziua Internațională a Justiției Penale, celebrată în fiecare an pe 17 iulie.
Ministerul Afacerilor Externe a declarat într-un comunicat de presă că salută celebrarea, pe data de 17 iulie, a Zilei Justiției Penale Internaționale și împlinirea a 25 de ani de la adoptarea Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale.
Adoptarea Statutului de la Roma reprezintă un moment istoric în dezvoltarea justiției penale internaționale. Curtea Penală Internațională a devenit o parte esențială a sistemului de justiție internațională, reprezentând atât un garant al accesului la justiție pentru miile de victime ale celor mai grave infracțiuni aflate sub jurisdicția sa, cât și un catalizator al consolidării sistemelor judiciare naționale.
Cu acest prilej, România reafirmă susținerea fermă pentru activitatea CPI și rolul său în lupta împotriva impunității pentru cele mai grave crime care preocupă comunitatea internațională în ansamblul său. România evidențiază importanța cooperării depline cu această instanță penală internațională, inclusiv în ceea ce privește mandatele de arestare emise de CPI.
Totodată, România subliniază importanța apărării acestei instanțe împotriva oricărei încercări de subminare a activității sale și a oricăror amenințări la adresa acesteia și a personalului său.
România va continua să susțină eforturile menite să contribuie la sprijinirea CPI pentru îndeplinirea mandatului său și la protejarea independenței acestei instanței internaționale.
Curtea Penală Internațională (CPI) este prima şi, totodată, singura instanță penală internațională permanentă. CPI a fost înființată prin Statutul de la Roma, adoptat la data de 17 iulie 1998, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2002. În prezent, 123 de state sunt părți la Statutul CPI. România a semnat Statutul CPI la data de 7 iulie 1999 și l-a ratificat prin Legea nr. 111 din 28 martie 2002.
CPI are competența asupra infracțiunii de genocid, crimelor împotriva umanității, crimelor de război și crimei de agresiune, jurisdicția Curții fiind complementară jurisdicțiilor naționale.
România s-a implicat, încă din perioada interbelică, în dezvoltarea dreptului internațional penal, fiind unul dintre principalii promotori ai înființării unei curți penale internaționale permanente, prin activitatea prodigioasă a diplomatului şi juristului Vespasian Pella, a mai precizat sursa citată.
Citește și:
Plecați în vacanță în Italia? MAE a emis o avertizare de călătorie! Sunt anunțate greve în domeniul transportului public și aerian
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii